Jak parzyć cascarę, czyli suszone owoce kawowca? Proszę bardzo, już spieszymy do Was z naszym przepisem. Przyda się Aeropress lub French Press. Choć zwykły kubek też może wystarczyć.
Cascara – owoc kawowca
Jednak okazuje się, że czasami suszony miąższ owocu kawowca serwujemy pod tajemniczo brzmiącą nazwą CASCARA.
Wysuszone na słońcu łupinki zalewa się gorącą wodą i powstaje napar przywodzący na myśl kompot z suszu lub słodką, owocową herbatę. Ale nie dajmy się zwieść – napar ten ma ogromną zawartość kofeiny! Tak naprawdę zanim odkryto wypalanie ziaren gotowało się całe owoce kawowca, by uzyskać pobudzający i smaczny napój. W wielu krajach nadal pija się cascarę, a nie kawę, bo ten produkt (a na wielu plantacjach odpad) jest po prostu tańszy.
Dlaczego warto zainteresować się cascarą? Bo zawiera antyoksydanty i ma wysoką zawartość kofeiny (porównywalną z kawą parzoną metodami przelewowymi), jest słodka, owocowa, wyjątkowa. Tak jak i w przypadku kawy, jej smak i aromat jest różny w zależności od kraju i regionu pochodzenia. Cascara z Jemenu zwykle bywa miodowo – korzenna, z Etiopii bardziej śliwkowa, a ta z Boliwii czy Kostaryki przypomina bardziej czarną herbatę z miodem i owocami. Oczywiście ich dostępność w sklepach jest zależna od sezonu
Jak parzyć cascarę w domu, by była jak najlepsza?
Istnieje kilka przepisów na cascarę: najczęściej używa się w tym celu french pressu, Aeropressu lub zwykłego kubka czy dzbanka do zaparzania herbaty.
Ja stosuję proporcję 5 – 6 gramów na 100ml, ale warto tu eksperymentować.
Ile czasu parzyć? Około 5 – 8 minut.
Ciekawą metodą jest parzenie cascary w Aeropressie – ta metoda jest najbardziej popularna w kawiarniach. 12 gramów cascary zalewamy wodą, parzymy około 5 minut i przeciskamy.