Czy excelsa to przyszłość kawy?
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek poszukuje alternatyw. Coraz więcej mówi się o odmianie excelsa, odpornej na choroby i trudne warunki…
Podziel się
Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i czekolada to trio idealne, działające kojąco na wszystkie zmysły potrzebujące czegoś słodkiego! Składniki Mus czekoladowy: …
Podziel się
Latte art – porady baristów!
Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny wprawy. Kluczowe są dobrze spienione mleko, odpowiedni kąt dzbanka i ten jeden, decydujący ruch nadgarstkiem.…
Podziel się
Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą
Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie szarlotki i kremowego flat white. Idealny na ostatnie podrygi zimy, zanim doczekamy się wiosennych owoców!…
Podziel się
Jak rozpoznać dobrą matchę i na co zwracać uwagę?
Sproszkowane liście zielonej herbaty stały się tak popularne, że możliwości produkcyjne Japonii nie nadążają za światowym popytem, a rynek zaczyna szukać alternatyw, co zawsze odbija się na jakości. Jak rozpoznać…
Podziel się
Terroir, varietal i masl – dlaczego kawa smakuje? Pochodzenie kawy a jej smak
Smak kawy nie wynika tylko z tego, z jakiej palarni ją kupiliśmy. Przed zaparzeniem, przed wypaleniem, a nawet przed obróbką, smak kawy kształtuje jej uprawa i czynniki temu towarzyszące. Symbioza warunków.…
Podziel się