Napoje roślinne – jak wybrać najlepszy dla siebie?
Nikt z nas nie pogardzi pysznym cappuccino o poranku, ale co zrobić, gdy mleko krowie przestaje nam odpowiadać – z powodów zdrowotnych, etycznych czy ekologicznych? Napoje roślinne przychodzą z pomocą!…
Share
Otwieramy sezon na ciepłą i słodką kawę z mlekiem!
Czasem myślę, że Matka Natura stworzyła jesień i zimę, żeby przypomnieć nam o istnieniu cynamonu, o tym, że warto czasem pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, i że wieczory z książką…
Share
Kto pije najwięcej herbaty na świecie?
W 2023 roku światowe spożycie herbaty wyniosło około 7,3 miliarda kilogramów, a szacuje się, że do 2029 roku wzrośnie do 8,3 miliarda kilogramów. Jak te wartości rozkładają się po krajach…
Share
5 powodów, dla których warto pić matchę!
Zielona herbata jest od wieków znana i ceniona na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim ze względu na swoje swoje właściwości zdrowotne. W Europie matcha zyskała dużą popularność dzięki matcha latte, napoju…
Share
Stopień palenia kawy – o co w tym tak naprawdę chodzi?
W kawie, tak jak w gotowaniu, ważna jest jakość produktu. Wyobraź sobie, że robisz grzankę z dobrego chleba – nie chcesz jej przypalić, bo wszystko co najlepsze przykryje smak spalenizny.…
Share
Co zrobić z liśćmi herbaty po zaparzeniu?
Ostatnim naparem podanym podczas ceremonii parzenia herbaty, w której brałam udział w Kioto, była tencha, herbata, z której po zmieleniu uzyskuje się matchę. Po trzykrotnym zaparzeniu mistrz ceremonii zproponował, żebyśmy…
Share