Wiele można usłyszeć o dobrych właściwościach matchy i chyba dlatego w ostatnim czasie sięgamy po nią tak chętnie. Pomysłów i przepisów z matchą jest wiele. Również w naszej kawiarni bazą do większości napojów zarówno tych w formie deserowej jak i bardziej wytrawnej czy orzeźwiającej jest skondensowany shot z matchy.
Shot z matchy – przepis
1g herbaty zalewamy 20 ml gorącej wody (najlepiej w temperaturze 80 stopni Celsjusza) i dokładnie i energicznie mieszamy za pomocą chasena (to ta miotełka!). Wykonujemy ruchy przypominające literę „M” aż do uzyskania charakterystycznej pianki i konsystencji bez grudek.
Profesjonalne gadżety można też zastąpić – choćby popularnym spieniaczem, takim na baterie, dostępnym w większości marketów. Co do samego przepisu na matchę – możecie zwiększyć ilość matchy, jednak warto pamiętać, że napój staje się wtedy bardzo intensywny i trudniej utrzymać jego przyjemną konsystencję i balans.
Pamiętajcie jednak, że matche bywają różne, oczywiście lepsze i gorsze. Niektóre są łagodniejsze, słodsze, bardziej deserowe. Inne – intensywniejsze, bardziej trawiaste, a nawet „gloniaste” czy „rybne”. Dlatego bardzo zachęcamy do tego, żeby szukać tej „swojej” i nawet jeśli nie trafimy najlepiej za pierwszym razem – nie zniechęcać się do dalszych prób i poszukiwań.
No i super, połowa sukcesu za nami!
Przepisy na matchę na ciepło
Klasyczna matcha
Zacznijmy od najbardziej podstawowej, a zarówno najzdrowszej opcji. Przygotowujemy shota z matchy (najlepiej użyć do tego większej czarki lub miseczki) i dolewamy kolejne 80g wody. Nie używajcie wrzątku. +/- 80 stopni będzie idealnie. Tutaj oczywiście jakość matchy odegra największą rolę.
Matcha latte
Kawa z matchy to popularna opcja, przyjemnie otulająca, słodka i rozgrzewająca. Do wykonanego shota dolewamy 5ml syropu klonowego i dokładnie mieszamy, a następnie spieniamy napój razem z mlekiem lub napojem roślinnym, dzięki temu uzyskujemy aksamitną, nierozwarstwiającą się konsystencję (jeśli nie macie spieniacza do mleka lub french pressa możecie wlać ciepłe mleko do gotowej matchy, też będzie super!). Koniecznie spróbujcie jej z ćwiartką pomarańczy na przełamanie smaku.
P.S. Przepis na kawę z matchy można też wykorzystać do zrobienia napoju na zimno. Wystarczy uzupełnić szklankę lodem i nie podgrzewać mleka (tutaj ekstra sprawdzi się zest z pomarańczy ułożony na mleku/ na krawędzi szklanki dla podkręcenia smaku).
Przepisy na matchę na zimno
Matcha na soku
Zdecydowanie jedna z tych bardziej zaskakujących opcji. Rześka, delikatnie słodka i nawadniająca, idealna na gorące dni albo zamiast smoothie do/zamiast śniadania. Do szklanki uzupełnionej lodem wyciskamy sok z pomarańczy i na to wlewamy matchę, możecie wykończyć napój świeżą miętą, na pewno wniesie tam coś ciekawego.
Matcha tonik
Opcja dla osób, które wolą wytrawne smaki. To przepis na matchę, w którym delikatna słodycz przełamana jest goryczką w lekko musującym napoju. Do szklanki z lodem wlewamy tonik (u nas klasyczny) i wlewamy do środka shota z matchy. Dla podbicia wytrawności dorzucamy też plaster pomarańczy i gałązkę rozmarynu. Najlepsza lemoniada lata 2022.
No i nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie użyli naszej matchy w przepisie na słodkości. No i w ogóle przypominamy, że matcha to super temat do wypieków czy kremów.
Ciastka z matchą
Podrzucamy przepis na nasze ulubione ciacha:
- 170g masła miękkiego
- 70g cukru białego
- 70g cukru brązowego
- 1 jajko
- 280g mąki
- łyżeczka sody (płaska)
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 150g drobinek białej czekolady
- W przepisie wykorzystujemy shot z matchy (3 łyżki matchy, 40ml gorącej wody, mieszamy do połączenia się)
Masło ucieramy z cukrem do puchu/podwojenia objętości. Dodajemy jajko i shota, dalej mieszamy. Dodajemy mąkę, mleko, sodę i sól. Mieszamy łopatką tylko do połączenia się składników. Wrzucamy czekoladę i mieszamy łopatką. Z masy robimy “krążki hokejowe” po 100g.
Pieczenie: Temp; 160 Czas: 10-12 minut (tylko do zarumienienia się brzegów, nie dłużej).
Smacznego!