Zielona herbata jest od wieków znana i ceniona na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim ze względu na swoje swoje właściwości zdrowotne. W Europie matcha zyskała dużą popularność dzięki matcha latte, napoju idealnego do uwieczniania na zdjęciach w dobie założenia, że jedzenie to nowy luksus oraz za sprawą miejsc takich jak warszawskie i poznańskie Happa to mame, gdzie każdy, niezależnie od grupy wiekowej, chce bywać. Głównie jednak boom na matchę zawdzięczamy założeniu, że ten zielony proszek w zdrowy sposób może zastąpić kawę.
Matcha, jak już dokładnie opisywaliśmy w tym artykule, to zmielone liście herbaty Tencha, która jest rodzajem herbaty kabusecha – takiej, która kilka tygodni przed planowanymi zbiorami, zacieniana jest specjalnymi plandekami, by wspomóc wytwarzanie większej ilości chlorofilu i innych zdrowotnych minerałów przez liście. To zmielenie daje matchy przewagę nad standardową zieloną herbatą, bo w ten sposób przyjmujemy do swojego organizmu całe liście herbaty, a nie tylko napar. Co za tym idzie, zarówno korzyści z picia matchy, jak i ilości kofeiny są większe.
Dlaczego warto pić matchę? O to, jakie są zalety matchy pytamy Marcina z Happa to mame/ Matcha Kiso.
Na zdrowie! Oczywiście toast najlepiej wznieść porcją matchy, która smakuje Wam najbardziej: w wersji ceremonialnej zalewając proszek wodą i mieszając chasenem, na zimno z tonikiem albo sokiem lub na ciepło z mlekiem i pomarańczą od Kamy Adamiec z toruńskiego Nano, w wersjach zimowych z białą czekoladą, cynamonem lub różą od Jess Nadziejko, albo z puree z owoców.
A jeśli chcielibyście zgłębić wiedzę na temat wpływu matchy na zdrowie, bardzo polecam podcast dr Joanny Wojsiat (Podgórskiej) i odcinek o matchy i adaptogenach.
Enjoy!
Nikt z nas nie pogardzi pysznym cappuccino o poranku, ale co zrobić, gdy mleko krowie…
Czasem myślę, że Matka Natura stworzyła jesień i zimę, żeby przypomnieć nam o istnieniu cynamonu,…
W 2023 roku światowe spożycie herbaty wyniosło około 7,3 miliarda kilogramów, a szacuje się, że…
W kawie, tak jak w gotowaniu, ważna jest jakość produktu. Wyobraź sobie, że robisz grzankę…
Ostatnim naparem podanym podczas ceremonii parzenia herbaty, w której brałam udział w Kioto, była tencha,…
W październiku warszawska palarnia kawy COFFEE PLANT zaprezentuje całkowicie odświeżone logo, nowe opakowania oraz kampanię…
Ta strona używa cookies.
Więcej