Herbata

5 powodów, dla których warto pić matchę!

Zielona herbata jest od wieków znana i ceniona na Dalekim Wschodzie, przede wszystkim ze względu na swoje swoje właściwości zdrowotne. W Europie matcha zyskała dużą popularność dzięki matcha latte, napoju idealnego do uwieczniania na zdjęciach w dobie założenia, że jedzenie to nowy luksus oraz za sprawą miejsc takich jak warszawskie i poznańskie Happa to mame, gdzie każdy, niezależnie od grupy wiekowej, chce bywać. Głównie jednak boom na matchę zawdzięczamy założeniu, że ten zielony proszek w zdrowy sposób może zastąpić kawę. 

Matcha, jak już dokładnie opisywaliśmy w tym artykule, to zmielone liście herbaty Tencha, która jest rodzajem herbaty kabusecha – takiej, która kilka tygodni przed planowanymi zbiorami, zacieniana jest specjalnymi plandekami, by wspomóc wytwarzanie większej ilości chlorofilu i innych zdrowotnych minerałów przez liście. To zmielenie daje matchy przewagę nad standardową zieloną herbatą, bo w ten sposób przyjmujemy do swojego organizmu całe liście herbaty, a nie tylko napar. Co za tym idzie, zarówno korzyści z picia matchy, jak i ilości kofeiny są większe.

Dlaczego warto pić matchę? O to, jakie są zalety matchy pytamy Marcina z Happa to mame/ Matcha Kiso.

  1. Matcha zawiera w sobie nie tylko pobudzającą kofeinę (teinę – to dokładnie ten sam związek), ale również l-teaninę, która ma właściwości relaksujące. Dzięki temu, że ich ilości są zbliżone, to ani pobudzenie, ani uspokojenie nie będzie zbyt intensywne. Matcha wprowadza nas w stan delikatnego, odpowiednio wydłużonego w czasie pobudzenia lub w stan uspokojenia, bez uczucia senności.

  2. Matcha zawiera ogromną ilość antyoksydantów, a mnóstwo badań naukowych przeprowadzonych w ostatnich latach sugeruje, że regularne jej picie wpływa bardzo pozytywnie na nasze zdrowie. Jednymi z takich antyoksydantów są katechiny, które między innymi przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i ryzyka zawału serca.

  3. Matcha wspomaga metabolizm, w tym mikrobiom w jelitach.

  4. Zawiera spore pokłady witaminy C i A, żelaza i potasu.

  5. L-teanina dzięki swoim właściwościom uspokajającym pozytywnie wpływa także na nasze zdrowie psychiczne, redukując stres.

Na zdrowie! Oczywiście toast najlepiej wznieść porcją matchy, która smakuje Wam najbardziej: w wersji ceremonialnej zalewając proszek wodą i mieszając chasenem, na zimno z tonikiem albo sokiem lub na ciepło z mlekiem i pomarańczą od Kamy Adamiec z toruńskiego Nano, w wersjach zimowych z białą czekoladą, cynamonem lub różą od Jess Nadziejko, albo z puree z owoców

A jeśli chcielibyście zgłębić wiedzę na temat wpływu matchy na zdrowie, bardzo polecam podcast dr Joanny Wojsiat (Podgórskiej) i odcinek o matchy i adaptogenach.

Enjoy!

 

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Napoje roślinne – jak wybrać najlepszy dla siebie?

Nikt z nas nie pogardzi pysznym cappuccino o poranku, ale co zrobić, gdy mleko krowie…

3 dni ago

Otwieramy sezon na ciepłą i słodką kawę z mlekiem!

Czasem myślę, że Matka Natura stworzyła jesień i zimę, żeby przypomnieć nam o istnieniu cynamonu,…

5 dni ago

Kto pije najwięcej herbaty na świecie?

W 2023 roku światowe spożycie herbaty wyniosło około 7,3 miliarda kilogramów, a szacuje się, że…

2 tygodnie ago

Stopień palenia kawy – o co w tym tak naprawdę chodzi?

W kawie, tak jak w gotowaniu, ważna jest  jakość produktu. Wyobraź sobie, że robisz grzankę…

1 miesiąc ago

Co zrobić z liśćmi herbaty po zaparzeniu?

Ostatnim naparem podanym podczas ceremonii parzenia herbaty, w której brałam udział w Kioto, była tencha,…

1 miesiąc ago

COFFEE PLANT: Smaczna rewolucja

W październiku warszawska palarnia kawy COFFEE PLANT zaprezentuje całkowicie odświeżone logo, nowe opakowania oraz kampanię…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej