Podczas obróbki na plantacji, efektem pracy farmerów jest nie tylko ziarno, ale również cascara. Czym jest cascara? To suszone owoce kawowca, które niegdyś były produktem ubocznym, a dziś zyskały drugie życie dzięki kulturze specialty coffee.
Cascara po hiszpańsku oznacza “skórkę” i faktycznie, jest to po prostu skórka otaczająca pestki owoców kawowca czyli ziarna. Podczas obróbki zdziera się z ziaren miąższ i następnie pozostawia go do wyschnięcia na słońcu. Z czerwonego, staje się on ciemnobrązowy i gotowy do pakowania. Taka cascara nadaje się do zaparzania podobnie jak herbata. Ma ona intensywnie owocowy smak, przyjemną kwasowość i niewielką zawartość kofeiny (ok 110 mg /l), co dla wielu osób może być bardzo dobrą wiadomością.
Czym jest cascara? Kawą? Herbatą? Kotem? Właściwie żadnym z wymienionych. Napar z cascary przypomina susz owocowy. Znajdziecie w niej przyjemne nuty miodowe, suszonych śliwek czy jabłek oraz kwasowość wpadającą w słodycz. Aby nacieszyć się nią w pełni, wystarczy zalać odpowiednią ilość (zazwyczaj 24g/1l wody) suszu gorącą wodą i odczekać około 4-6 minut. Latem świetnie sprawdza się ona w formie cold brew, czyli zalana zimną wodą i pozostawiona na kilka – kilkanaście godzin w lodówce. Ma lekki, delikatnie owocowy smak i idealnie zastępuje lemoniady, czy inne słodzone napoje. Naszą propozycję przygotowania cascary również znajdziecie na blogu.
W krajach gdzie cascarę pije się od wieków, np. w Etiopii czy Jemenie, do suszu dodaje się przyprawy takie jak imbir i cynamon, co daje niesamowicie rozgrzewający napar, co może być dobrą propozycją na okres jesienno – zimowy.
Podobnie jak kawa, tak i cascara oferuje bogactwo smaków w zależności od pochodzenia. Coraz częściej można spotkać się z cuppingami, na których główną rolę odgrywa właśnie suszony owoc kawowca. Różnice potrafią być naprawdę znaczące, co jeszcze bardziej poszerza spektrum różnorodności w świecie specialty coffee. Kilka rodzajów cascary jest dostępnych w naszym sklepie. Przy okazji kupowania ulubionej paczki kawy, zawsze do koszyka można dorzucić coś nowego.