Czerwiec już od pierwszych dni rozpieszcza nas piękną pogodą. Ciepłe, słoneczne popołudnia sprzyjają wypoczynkowi na świeżym powietrzu i spotkaniom z przyjaciółmi. To doskonała pora, aby zorganizować piknik w gronie znajomych, na którym możesz serwować smaczne wafle z dodatkami. Dlatego poniżej zdradzamy nasz sprawdzony przepis na gofry kawowe z owocami oraz kilka prostych rad jak sprawić, aby zawsze wychodziły puszyste i superchrupiące.
Puszyste gofry kawowe
Przygotowanie gofrów ze sprawdzonego przepisu nie jest niczym skomplikowanym, o ile tylko macie gofrownicę. Ale skoro czytacie ten tekst, domyślam się, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami wspomnianego sprzętu. Niestety, bez stosunkowo mocnej gofrownicy nie upieczecie naprawdę smacznych wafli. Ponadto, sekretem przepisu na doskonałe gofry są dobrze ubite białka, które na sam koniec należy bardzo delikatnie wmieszać do ciasta. Dzięki temu gofry są lekkie niczym chmurka i mają perfekcyjny kształt. Pamiętajcie również, że nie powinno się otwierać gofrownicy w takcie pieczenia, ponieważ gofry mogą stać się gumowate i niesmaczne.
Kluczowym składnikiem wyróżniającym nasze puszyste gofry na tle innych jest skoncentrowany napar kawowy, który możecie przygotować za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub klasycznej kawiarki. Warto tutaj wspomnieć, że im bardziej esencjonalny napar uzyskamy, tym wyraźniejszy będzie kawowy posmak wafli. Espresso najlepiej parzyć ze świeżo mielonych, średnio bądź ciemno palonych ziaren. Jestem pewna, że gofry w takiej wersji pokochają nie tylko amatorzy małej czarnej.
Co więcej, gofry kawowe to nie tylko prosty przepis na udany piknik, ale także leniwe, weekendowe śniadanie w ogrodzie lub po prostu pyszny, letni deser.
Dodatki, czyli hulaj dusza…
Kawowe gofry świetnie smakują podane z cukrem pudrem, kleksem bitej śmietany, świeżymi, sezonowymi owocami, kremem czekoladowym, domowym dżemem, syropem… i koniecznie w duecie z ulubioną kawą. Przygotowanie oraz wypicie kawy w plenerze ułatwić mogą ciekawe i nierzadko piękne akcesoria kawowe, takie jak lekki Aeropress, wygodne saszetki bag drip, porządne butelki i kubki termiczne oraz kubki wielorazowe. Możecie również zabrać ze sobą dzbanek termiczny pełen przygotowanego wcześniej, orzeźwiającego cold brew.
Puszyste gofry kawowe, dobra kawa i bliscy – idealne warunki, aby naładować baterie na łonie natury. Brzmi zachęcająco? Zatem zaczynajmy i już teraz przygotujcie puszyste gofry!
Sprawdzony przepis na chrupiące gofry kawowe z dodatkami
Składniki na około 12 gofrów:
- 1¾ szklanki (270 g) mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- ½ szklanki (125 ml) wystudzonego espresso lub mocnej kawy z kawiarki
- 2 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2 łyżki płynnego miodu lub cukru
- 3 łyżki (45 ml) oleju lub rozpuszczonego i wystudzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
cukier puder, bita śmietana, świeże owoce, domowy dżem, masło orzechowe, krem czekoladowy, syrop, jogurt itd.
Przygotowanie:
- Mleko, espresso/mocną kawę, żółtka, płynny miód/cukier, olej/rozpuszczone masło oraz opcjonalnie ekstrakt waniliowy dokładnie wymieszać (do mieszania składników używam blendera kielichowego).
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać, ale już tylko do połączenia składników. Ciasto można odłożyć na 10 minut, aby odpoczęło.
- Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
- Następnie do wcześniej przygotowanej masy dodać ubite białka i bardzo delikatnie wmieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Porcje ciasta na puszyste gofry nakładać na dobrze rozgrzane kratki gofrownicy i piec około 5 minut, aż będą rumiane (czas zależy od mocy gofrownicy, należy stosować się do instrukcji urządzenia).
- Gotowe gofry kawowe podawać z owocami i innymi ulubionymi dodatkami. Podawać ciepłe lub studzić na kratce.
Z podanych składników upieczecie około 12 gofrów kawowych, to wystarczająca ilość, aby podzielić się z przyjacielem, dwoma, a nawet trzema. Zatem zapisujcie prosty przepis na gofry i bawcie się dobrze!