Dziś porozmawiamy o marocchino coffee – napoju prosto z Włoch! Włosi bardzo poważnie podchodzą do picia kawy i nic w tym dziwnego, w końcu uchodzą za najbardziej kawowy naród na świecie! Tradycja picia kawy we Włoszech jest bardzo silna, w każdym mieście nieco inna, a wokół tego rytuału obrosło sporo niepisanych zasad, które łatwo złamać, jeśli nie wyrośliśmy w tej kulturze. Jakie są włoskie zwyczaje picia kawy? Nie wypada na przykład wypić cappuccino po godzinie 11, gdyż jest tam traktowane jako element śniadania – rano na włoskim stole znajdzie się kawa z mlekiem i słodki rogal. Dla niektórych już sama kawa stanowi poranny posiłek! Po południu natomiast we Włoszech zamówcie raczej espresso, jeśli nie chcecie spotkać się ze zdumionymi spojrzeniami tubylców. Wśród włoskich, tradycyjnych kawowych napojów znajduje się również kawa Marocchino. Czym jest ten kawowy napój i jak wygląda przepis?
Marocchino – co łączy kawę i kapelusze?
Włosi od wieków łączyli kawę, czekoladę i mleko, uzyskując słodkie, pobudzające kawowe napoje. Najstarsze przepisy na kawę z czekoladą pochodzą z XVIII wieku. Maroccino to słodka kawa, która pochodzi z Alessandrii, gdzie pierwszy raz została podana w barze Carpano. W Alessandrii mieściła się słynna fabryka kapeluszy Borsalino, które były noszone przez wiele słynnych i znakomitych głów (między innymi przez Indiana Jonesa i Michaela Jacksona). Kapelusze te miały w środku charakterystyczny brązowy pasek zwany maroccino. Na cześć wspaniałych kapeluszy powstała kawa, na której warstwa kakao przypominała ów pasek.
Dziś ta kawa popularna jest w całym kraju, choć na północy można spotkać ją pod nieco inną nazwą – espressino. Espresso marocchino od popularnej mokki różni się rozmiarem – jest to zdecydowanie mniejsza kawa, przygotowywana w filiżance do espresso.
O jakiej porze dnia wypić marocchino? Ze względu na niewielki rozmiar nie ma znaczenia, o której godzinie zamówicie marocchino. Marocchino to dość intensywna w smaku kawa, więc doskonale sprawdzi się dla fanów aromatycznego espresso.
Jak przygotować kawę marocchino?
Nie trzeba od razu przejmować wszystkich włoskich zwyczajów picia kawy, ale warto czasem spróbować czegoś nowego, zwłaszcza, że marocchino nie jest tak popularna w Polsce. Nie musicie też kupować biletu do Włoch jeśli chcecie skosztować tej kawy, ponieważ stosunkowo łatwo jest wykonać ją w domowych warunkach. We Włoszech marocchino przygotowuje się na pojedynczym espresso w połączeniu z kakao, pitną czekoladą lub nutellą. Tradycyjnie przygotowywane marocchino zawiera kakao, ale przepisy ewoluują i zdecydowanie zachęcamy do eksperymentowania ze swoją ulubioną czekoladową opcją.
Przepis na espresso marocchino
Będziecie potrzebowali:
- Filiżanki do espresso lub kieliszka do espresso
- Pojedynczego espresso lub kawy z kawiarki
- Łyżeczki kakao, pitnej czekolady lub Nutelli
- Odrobiny spienionego mleka lub napoju roślinnego
Na przygotowane espresso należy wsypać kakao lub dodać czekoladowy krem, całość dopełnić ciepłym spienionym mlekiem i posypać kakao. Marocchino coffee delektujcie się, kiedy tylko najdzie Was ochota lub w dni ponure, w które trochę włoskiego klimatu, w postaci tej słodkiej kawy, na pewno nikomu nie zaszkodzi.