Koniec lata to jeszcze nie koniec świata! Jeśli tylko pogoda dopisze, a jesień tego roku będzie złota, czekają nas wspaniałe leśne spacery, pikniki i grzybobranie na śniadanie.
W trakcie poszukiwania leśnych skarbów, warto zrobić mały przystanek, kawę wyłożyć na pieniek lub ławę. Jest na to sposób, aby cieszyć się aromatyczną kawą w plenerze, wystarczy zapakować w plecak kubek, termos wypełoniony wrzątkiem i Aeropress. Skoro kawa w lesie zaparzona, jaka będzie drożdżówka wymarzona? Dla mnie bezkonkurencyjne są bułeczki cynamonowe, zwane też cinnamon rolls!
Cynamonowe rollsy – idealny kompan do kawy!
Tym razem zmieniłam nieco klasyczny przepis na bułeczki cynamonowe. Do cynamonowego masła przemyciłam też kawę. Do ciasta dodałam espresso, a wierzch każdego drożdżowego ślimaczka zdobi krem inspirowany Tiramisu. Nie chciałam jednak ucierać żółtek z cukrem, dlatego zdecydowałam, że zmiksuję namoczone w kawie biszkopty z mascarpone. Krem smakuje dokładnie jak Tiramisu. Można nim smarować rollsy cynamonowe w trakcie pikniku, albo jeszcze przed wyprawą. Wtedy jednak warto je wcześniej schłodzić w lodówce.
Czy zachęciłam do słodkiego, jesiennego pikniku? To pakujemy sprzęt w teczkę i na wycieczkę! A poniżej przepis na Tiramisu rollsy.
Składniki na Cinnamon Tiramisu Rolls – 8 sztuk
Ciasto:
• 450 g mąki pszennej typ 550
• 80 g cukru trzcinowego
• 5 g suszonych drożdży instant
• jajko
• 220 ml letniego mleka kokosowego lub krowiego
• 30 ml espresso
• 50 g topionego masła
• białko (do posmarowania)
Nadzienie:
• 200 g miękkiego masła
• 3 łyżki cukru trzcinowego
• łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki mielonej kawy
Wierzch:
• 200 g mascarpone
• 50 g cukru pudru
• 50 g biszkoptów
• 100 ml zaparzonej kawy
• gorzkie kakao (do posypania)
Przygotowanie bułeczek cynamonowych
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, suszone drożdże instant, wpijamy jajko. W rondlu topimy masło, podgrzewamy mleko, aby było letnie.
- Stopniowo wlewamy mleko na przemian z espresso i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Gdy mąka wchłonie płyn dodajemy topione masło. Wyrabiamy w sumie 5 minut, aż uzyskamy elastyczną kulę z ciasta.
- Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- Miękkie masło mieszamy z cukrem, cynamonem i mieloną kawą.
- Szykujemy też krem: biszkopty moczymy z kawie, następnie miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. Gładki krem wstawiamy do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o wymiarach zbliżonych 22×37 cm. Wierzch smarujemy cynamonowo-kawowym masłem, zostawiamy ramki ciasta czyste.
- Ciasto zawijamy od dłuższego boku w roladę. Dzielimy na 8 podobnej wielkości części.
- Przekładamy je na blasze wyłożonej pergaminem tak by się nie stykały. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem jajka i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 15-17 minut, aż rollsy będą rumiane, studzimy na kuchennej kratce.
- Ostudzone rollsy smarujemy kremem i oprószamy pokruszonymi biszkoptami i kakao.