Pewnie zastanawiacie się, na czym polegają zawody Polish Comandante Championship – czy na mieleniu kawy na czas? Czy na kręceniu jak najszybciej korbą? W rzeczywistości ani jedno ani drugie.
Mistrzostwa Comandante jeszcze niedawno były tylko w naszych myślach. Po raz pierwszy wizję zawodów omawiałem wspólnie z Berndem i Raphaelem podczas World of Coffee w Dublinie w czerwcu ubiegłego roku. Pierwsza edycja Comandante Grind and Brew Cup odbyła się we wrześniu w Berlinie w palarni kawy The Barn Roastery. Zawody te cieszyły się dość dużym zainteresowaniem, w końcu „złoto-czarny” młynek jako nagroda to nie lada gratka!
W tym roku zawody Polish Comandante Championship przybierają nową formę, która docelowo będzie standardem na całym świecie! Co cieszy, to fakt że zainteresowanie zawodami płynie z różnych zakątków świata, między innymi z Korei Południowej, Dubaju, czy Austrii. Oznacza to, iż jest szansa na Mistrzostwa Świata Comandante w przyszłości!
Zatem o co chodzi?
Mistrzostwa Polish Comandante Championship składają się z dwóch rund: eliminacyjnej i finału. Do rundy eliminacyjnej zakwalifikowanych będzie 24 zawodników, którzy startować będą trójkami, natomiast do finału, wchodzi ósemka najlepszych. W obu rundach zasady są bardzo zbliżone.
Zawodnicy mają 10 minut na zapoznanie się z kawą, ustawienie młynka, zmielenie ziaren i zaparzenie jednej filiżanki czarnego naparu dla grona sędziowskiego. W eliminacjach zawodnicy muszą zaparzyć kawę przy użyciu drippera Hario V60, natomiast w finale zawodnicy muszą użyć Aeropressu.
Sędziowie i ocena?
W przypadku eliminacji czwórka sędziów po zapoznaniu się z kawami przygotowanymi przez trójkę zawodników wybierze najlepszą z nich wskazując palcem. Podobną zasadę spotykamy co roku podczas Mistrzostw Aeropress. Natomiast ósemka finalistów będzie oceniana na uproszczonych arkuszach WCE World Brewers Cup Championship. Zwycięzca to ten zawodnik, który uzyska najwięcej punktów. Oceniany jest aromat, smak, posmak, kwasowość, konsystencja i balans. Warto tu wspomnieć o sędziach. Wymogiem jest, by minimum dwóch sędziów miało aktualną certyfikację sędziowską WCE.
Potwierdzeni sędziowie?
- Ania Oleksak – certyfikacja WCE: WBC, WBrC, WLAC
- Konrad Oleksak – certyfikacja WCE: WBrC
- Błażej Walczykiewicz – certyfikacja WCE: WBC, WLAC
Jak wystartować?
By wziąć udział w zawodach, 23. stycznia od godziny 20:00, do północy 29. stycznia, należy wysłać do mnie maila – kbarabosz {@} gmail.com – który powinien zawierać poniższe informacje:
- imię i nazwisko
- reprezentowana kawiarnia / home barista
- miasto
- kraj
- zdjęcie (swoje)
- odpowiedź na następujące pytanie „dlaczego powinniśmy akurat Ciebie wysłać?” najlepiej, by odpowiedź była w języku angielski, lecz nie jest to wymóg.
Spośród wszystkich nadesłanych maili (kolejność zgłoszeń nie jest istotna, więc nie musicie trenować Mistrza Klawiatury) wybrane zostaną 24, te z najbardziej kreatywną odpowiedzią na pytanie.
Fakty o Polish Comandante Championship 2017
Gdzie? Kofeina Art Cafe, Opole
Kiedy? 18.02.2017
O której? start 13:00
Barista Party? Kofeina 2.0, Opole
Sponsor główny? CoffeeDesk
Sponsor kawy? Kofi Brand
Sponsor nagród? Supremo Kaffee
Partnerzy? European Coffee Trip, Standard Magazine
Patronat? SCAE Polish Chapter
Żeby zachęcić Was do przybycia do Opola postanowiliśmy także dzień po Mistrzostwach, 19go lutego, zorganizować ciekawe warsztaty i cuppingi, o których więcej informacji znajdziecie na stronie wydarzenia na Facebooku.