Chłodzi lepiej niż zimny prysznic i pobudza bardziej niż chemiczne napoje energetyczne – nitro, kawowy hit lata! Nitro to cold brew dogazowane azotem, dzięki temu zabiegowi posiadające kremową konsystencję. Powstałe w Polsce, a dokładnie w opolskiej pracowni Hard Beans, urządzenie – Hard Tank umożliwia tworzenie tych napojów bardzo szybko i sprawnie. Jak działa i jakie napoje będziemy mogli wypić w tym sezonie w naszych kawiarniach?
Kawa parzona na zimno – trzeba przyznać brzmi całkiem dziwnie. Proces macerowania kawy w ten sposób znany jest jednak ludzkości od już ponad 400 lat i pochodzi z Japonii. Do przygotowania cold brew używa się wody w temperaturze pokojowej, a proces jej przygotowania jest znacznie dłuższy niż przy tradycyjnym espresso, czy nawet metodach alternatywnych, w których wykorzystuje się gorącą wodę. Można by zapytać, więc po co czekać? Odpowiedź jest bardzo prosta. Smak tej samej kawy przygotowanej na zimno różni się diametralnie, w porównaniu do parzenia na ciepło. Ta same ziarna – dwa różne doznania. W smaku cold brew przejawia się niską kwasowością i brakiem goryczy, jest delikatne, orzeźwiające, zazwyczaj o lekko czekoladowym posmaku.
W naszych kawiarniach ten niezastąpiony w upalne dni napój powstaje przy wykorzystaniu Hard Tanka. Najprościej ujmując to urządzenie do szybkiej produkcji cold brew. Od czasu wypuszczenia go na rynek podbija zagraniczne kawowe sceny i na nowo definiuje pojmowanie zimnych napojów. Jak mówią wynalazcy – urządzenie jest odpowiedzią na wszystkie dotychczasowe problemy związane z produkcją cold brew.
Napój z Hard Tanka różni się natomiast od klasycznego cold brew zarówno w smaku jak i w procesie ekstrakcji. W standardowym cold brew mamy wyłącznie immersję, tak jak np. w cuppingu, czy french pressie. W Hard Tanku natomiast, oprócz immersji mamy wspomaganie ciągłym ruchem wody – jest stale przepompowywana przez kosz z kawą, co działa trochę jak perkolacja w dripie. Dodatkowo, cold brew w naszych kawiarniach serwowane jest w wersji nitro, czyli wzbogacone azotem, który wpływa na konsystencję kawy i wieńczy napój charakterystyczną pianą.
Nitro to nie tylko kawa! W ubiegłym sezonie w Kawiarniach Coffeedesk królował Nitro Hibiskus. Smakiem przypominający napar z czerwonych owoców, konsystencją natomiast oranżadę, tylko że z azotem! Identycznie jak legendarne piwo Guinness. Jednak jego największym atutem było niewątpliwe gaszenie pragnienia. Jak zachwalali klienci – niezastąpiony na kaca!
W tym roku w Coffedeskowych kawiarniach będziemy polewać Nitro Flat White – nowość na naszym barze, must have do spróbowania w tym sezonie. Smakuje niczym lody waniliowe, i to naturalne! Jest gęsty, słodki i orzeźwiający, jak na nitro przystało. W składzie, poza kawą oczywiście, znajdziemy karmelizowany cukier Muscovado i mleko owsiane Oatly. Idealnie sprawdzi się dla wszystkich miłośników słodkich i naturalnych napojów, którzy chcą się ochłodzić podczas letnich upałów. Próbowałem i przyznam szczerze, trudno się nie zakochać!
Nie może zabraknąć również tradycyjnego nitro! Cold brew jest przygotowywane w wodzie o niskiej temperaturze, dzięki czemu nie mamy tak dużo goryczy, natomiast tracimy przez to niektóre substancje, które są wytrącane tylko w wyższych temperaturach. Dlatego podeszliśmy do tego innowacyjnie! Używamy kawy wypalanej ciemno pod espresso, dzięki czemu wyciągamy z niej wszystko co najlepsze i nie tracimy dzięki temu cennych walorów smakowych.
Nasza Gwatemala jest bardzo kremowa, gładka, ma dużo nut czekolady i orzechów, natomiast już w pierwszym zetknięciu z językiem, a także w aftertaste wyczuwalne są lekkie owoce, głównie jabłka i pomarańcze.
Do lata coraz bliżej, warto mieć swoje sprawdzone napoje na nadchodzące upalne dni. Dlatego koniecznie wstąp do jednej z naszych lokalizacji w Warszawie i wypróbuj najnowsze propozycje z nitro. Satysfakcja gwarantowana!
Gdzie w Krakowie można napić się kawy z Hard Tanka?