Pieczona owsianka z aromatem kawy oraz owocową niespodzianką w środku to cudowny początek dnia, którego przygotowanie ogranicza się do wymieszania składników za pomocą blendera, natomiast reszta dzieje się sama. Wkładamy owsiankę do rozgrzanego piekarnika i po chwili wyjmujemy pożywne, supersmaczne śniadanie. Bez pilnowania, ciągłego mieszania i przypalonych garnków. Nie wierzycie? Sami sprawdźcie.
Pieczona czy gotowana owsianka – oto jest pytanie
W kulinarnym świecie bywa tak, że pewne smaki i dania co jakiś czas odkrywamy “na nowo”, dlatego, pomimo iż większość z nas lepiej lub gorzej wspomina mleczne zupki z dzieciństwa, zapewniam, że pieczona owsianka to zupełnie inna bajka. Owsianka w wersji pieczonej jest bardziej gęsta od ugotowanej, a jej zwarta struktura może nawet trochę przypominać ciasto. W przeciwieństwie do gotowania, podczas zapiekania składniki nie mieszają się, dlatego wewnątrz tworzy się gorący, owocowy sos, a wierzch pokrywają lekko płynne, czekoladowe piegi, dając zupełnie nowe doznania smakowe. Nie jesteście fanami pieczonej owsianki? Przepis, który dla Was przygotowaliśmy, może zmienić wasze zdanie! Na pewno nie zaszkodzi spróbować. 🙂
Jak zrobić pieczoną owsiankę? Konieczne jest odpowiednie naczynie
Pieczoną owsiankę można przygotować w dowolnym naczyniu nadającym się do zapiekania, ja przygotowałam w ręcznie robionej, kamionkowej miseczce AOOMI, która dodatkowo świetnie utrzymuje ciepło. Co więcej, dzięki swojej ponadczasowej, minimalistycznej formie zdobi kuchnię i umila nie tylko śniadania.
Pieczona owsianka z czekoladą i kawą
W mediach społecznościowych można znaleźć mnóstwo inspiracji i przepisów na pieczone owsianki, jednak my proponujemy Wam wyjątkową wersję z aromatem kawy oraz ciemnej czekolady przełamaną kwaskowymi malinami. Do zrobienia kawowej owsianki użyłam ziaren speciality z Salwadoru wypalanych we włoskiej palarni Le Piantagioni del Caffe, które doskonale sprawdzają się zarówno do ekspresu ciśnieniowego, jak i kawiarki. W naparze możemy wyczuć sporo słodyczy z nutami wiśni i banana oraz łagodny aromat jabłka. Co więcej, owsiankę przygotowałam na bazie napoju roślinnego OATLY, dlatego jest w pełni wegańska. Oczywiście, napój owsiany z powodzeniem możecie zastąpić innym, na przykład migdałowym. W środku schowałam trochę dżemu malinowego i całość posypałam kawałkami niezwykle intensywnej w smaku ciemnej czekolady, tym razem od DESEO z nutami wiśni oraz jabłek, która idealnie dopełnia się z aromatem kawy. Po wyjęciu z piekarnika owsiankę uzupełniłam świeżymi, soczystymi malinami. Mam nadzieję, że tak przygotowane śniadanie, poza porządną porcją energii z rana dostarczy Wam również mnóstwo przyjemności i wprawi w dobry nastrój na cały dzień.
Przepis na pieczoną owsiankę z kawą
Składniki:
- ok. 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
- 100 ml napoju owsianego np. Oatly
- 50 ml espresso lub kawy z kawiarki
- ok. ½ średniego, dobrze dojrzałego banana
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 2-3 łyżeczki dżemu malinowego
- 2 kostki lub kawałek czekolady np. wytrawnej od DESEO
Dodatkowo:
- świeże maliny lub inne owoce oraz opcjonalnie syrop klonowy do podania
Przygotowanie:
- Płatki owsiane, kawałek banana, napój owsiany, espresso/kawę z kawiarki, syrop klonowy, masło orzechowe, proszek do pieczenia oraz sól zmiksować za pomocą blendera na jednolitą masę.
- Do naczynia do zapiekania wysmarowanego odrobiną oleju przełożyć ok. ⅔ masy, następnie na środku nałożyć dżem malinowy (można zastąpić innym), przykryć resztą masy i posypać kawałkami czekolady.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 17-20 minut (czas pieczenia zależy między innymi od rodzaju i wielkości naczynia, w którym będziemy przygotowywać owsiankę).
- Na koniec, śniadanie dekorujemy świeżymi owocami i opcjonalnie syropem klonowym. Pieczoną owsiankę najlepiej podawać od razu po upieczeniu, kiedy jest jeszcze gorąca.
W czasie kiedy owsianka “siedzi” w piekarniku proponujemy przygotować kremowe espresso lub owocowy przelew do popicia 😉 Trzymajcie się!