Sierpień
Sierpień to sezon, w którym rusza akcja „powrót do szkoły”, na bilboardach i w internetowych reklamach widzimy już tornistry, długopisy, kredki i zeszyty 3+1. Pora więc wycisnąć wszystkie soki z ostatków wakacji. W tym wyciskaniu pomogą sierpniowe produkty miesiąca.
Magiczny Bukareszt
Espresso miesiąca jest wyjątkowe, a składa się na to kilka faktów. Sloane jest prawdopodobnie najpopularniejszą palarnią z Rumunii. Prowadzona przez Cosmina oraz Teodorę Sloane od kilku lat wyznacza i wnosi do Europy trendy w dziedzinie fermentacji ziarna czy nowych odmian. Bardzo polecam każdą kawę, która wychodzi z ich pieca. Druga wyjątkowość to właśnie wcześniej wspomniane ziarno. Etiopia Beshasha z regionu Jimma jest kawą rzadziej spotykaną niż te z Yirgachaffe, Sidamo czy Guji. Heirloom obróbki mytej, który rośnie na wysokości – uwaga! – 2100-2400 m, co daje zaskakujący efekt w filiżance.
Parzenie:
18,5g / 7. klik Comandante
35g / 27sekund
Efekt: bardzo słodki aromat, bardziej przypominający espresso z Brazylii czy Kolumbii niż etiopskie ziarno. W aromacie: karmel, czekolada, jeżyny. Smak to poezja, gładka tekstura, lekkie body. Wysoka słodycz koresponduje z kwasowością raczej na średnim poziomie. W profilu znajduje się wielkie bogactwo: borówki, czerwone porzeczki, dżem truskawkowy, ciastka, czekolada oraz nuta syropu cukrowego. Espresso ze Sloane pasuje do tańca i do różańca. W klasycznym cappuccino wybija się super cukrowość, a słodkie akcenty idą w parze z mlekiem Natomiast przy tonic espresso też wypada sympatycznie, bo na pierwszy plan wychodzą truskawki i porzeczka. Naprawdę wyjątkowo dobre espresso!
The Barn aktualizacja
Do dotychczasowych kawiarni berlińskiego imperium dołączyła kawiarnia na Majorce i czekamy na więcej. Tymczasem berlińska stodoła wraca do naszych produktów miesiąca z kenijskim przelewem. Embu to centralne miasto w Kenii, gdzie plantacje prowadzą Arthur i Josephine Mbogoh, którzy od 2018 roku współpracują z The Barn. Produkują ziarno wysokiej jakości. Świadczy o tym nasz filtr miesiąca. Myta Kenia odmiany Sl 28 i Ruiru 11 jest bardzo pełna, ma mnóstwo czerwonych owoców ale o tym za chwilę.
V60
19g kawy / 26. Klik Comandante
300g wody / temperatura 96 stopni
Driper zalewam na 4 razy. Na początek preinfuzja 70g na 45 sekund, następnie dolewam 60g wody i czekam do 1:30, następnie dolewam 70g i czekam do 2 minut. Finalnie, dolewam 100g i czekam aż spadnie całość – ok. 3minut.
W profilu: bardzo gładko. Lekkie body, które z spadkiem temperatury wchodzi na wyższe piętro. Wysoka kwasowość dominująca nad słodyczą. Dżem śliwkowy, czerwona porzeczka, herbata, a w niższej temperaturze wybija się główna nuta hibiskusa.
Coldbrew:
60g kawy / 27. klik Comandante / 1l wody
Maceracja 10-12 godzin
Filtr miesiąca świetnie nadaje się do coldbrew. Nie ma tu większej filozofii, ale są protipy! Trzymaj coldbrew w temperaturze pokojowej, mielenie drobniejsze i krótsza maceracja dają ciekawe efekty. W smaku wyczuwalne przyjemne porzeczki, wiśnie oraz hibiskus.
Herbaty:
Hayb „umi” w herby. Ostatnio miał urodziny, wiec jeszcze raz: wszystkiego pieskowego! Niedawno od ekipy z Alei Jerozolimskich było espresko, a dzisiaj wyjątkowo herbata. To bardzo prosty, ale przemyślany blend. Zielona herbata z miętą pieprzową oraz czarną i czerwoną porzeczką.
8g / 500ml
Woda 80 stopni / czas parzenia 3min
Kozak połączenie! Miętę czuć w całym domu. W smaku delikatnie słodko, a przez świeżość przebija się porzeczka.
Świetna rzecz do orzeźwiającego coldbrew na upalne dni (a tych chyba jeszcze kilka przed nami).
10g / 1l wody i maceracja 12 godzin
Long Man Tea
Druga herbata to Summer Cherry, czyli mieszanka czarnych herbat o pięknych, dużych tipsach z dodatkiem liofilizowanych wiśni i hibiskusa.
6g / 500 ml wody
Temperatura 95 stopni / czas parzenia 2 minuty
Fajnie zbalansowana herbata o przyjemnej cukrowej słodyczy przełamanej kwasowością hibiskusa, ale nie dominującą. Polecanko na wieczór przy książce i herbacie!
To tyle w tym miesiącu, a w zasadzie aż tyle! Korzystajcie z ostatnich tygodni wakacji i widzimy się przed pierwszym dzwonkiem. Ciao!
Kuba