W ubiegły weekend odbyły się Mistrzostwa Polski AeroPress. To jedna z najbardziej głośnych, imprezowych i hipsterskich imprez kawowych. Nie ma w niej rutyny, stresu i skomplikowanej punktacji charakteryzujących inne konkurencje kawowe. Zasady są bardzo proste – zapisani zawodnicy dostają takie same ziarna i, startując w trójkach, przygotowują jak najsmaczniejszą kawę z wykorzystaniem AeroPressu. Mają osiem minut na zaparzenie kawy i podanie jej w specjalnym naczyniu. Po tym czasie wszystkie trzy kawy są stawiane obok siebie i sędziowie, przy pomocy łyżek cuppingowych, próbują ich, wskazując tę najsmaczniejszą.
Przed warszawskim finałem odbyły się lokalne eliminacje Aeropress Season 2022, a zdobywcy 3 pierwszych miejsc z każdego z regionów spotkali się w ostatni weekend sierpnia w Centrum Kultury Żydowskiej w Warszawie aby zawalczyć o tytuł Mistrza Polski.
Mistrzostwa Polski Aeropress z roku na rok przyciągają rzesze kawowych maniaków, a tytuł Mistrza staje się biletem wstępu na Mistrzostwa Świata Aeropress. Polacy odnieśli w tych zawodach wiele sukcesów: w 2009 roku wygrał je Łukasz Jura, jego wyczyn powtórzył w 2017 Filip Kucharczyk, a w 2018 Paulina Miczka (choć jako reprezentantka Anglii). Tym razem na światowych mistrzostwach Polskę będzie reprezentować Marcin Zakrzewski.
O mistrzowskie przepisy poprosiliśmy całą finałową trójkę. Za pomocą poniższych wskazówek od Marcina, Bartka i Krzyśka, możesz przygotować w domu kawę z podium tegorocznych zawodów, zapraszamy do lektury i parzenia!
Marcin Zakrzewski
Metoda: Invert
Kawa: 18g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 86°C
Mielenie: 21 klików Comandante
Przepis:
- Do Aeropressu wlewamy 100 ml wody.
- Wsypujemy kawę i włączamy stoper.
- Dolewamy do 237 ml.
- Dobrze mieszamy.
- Kawę przeciskamy w 1:00 do 1:20
- Napowietrzamy w serwerze, żeby lekko schłodzić i pijemy!
Bartek Kiński
Metoda: Invert
Kawa: 18g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 81°C
Mielenie: 21 klików na Comandante
Filtr: 1 klasyczny filtr, który wcześniej został przepłukany
(AeroPress był natomiast chwilę nagrzewany).
Przepis:
- 0:00 – wsypać kawę, wlać 50ml wody, zamieszać 3 razy tam i z powrotem
- 0:15 – dolać kolejne 50 ml, zamieszać 3 razy tam i z powrotem, „ściągnąć w dół” AeroPress, żeby nie zostało powietrze, nałożyć sitko z filtrem
- 0:53 – obrócić AeroPress, energicznie zamieszać
- 0:55-1:25 – delikatnie przecisnąć
- Dolać do smaku 85-95 ml wody w temperaturze 65°C, zamieszać całość (ja robiłem to łyżką, ale tu daję pole do popisu).
Krzysztof Ropek
Metoda: Invert
Kawa: 15g
Woda: Żywiecki kryształ
Temperatura: 80°C
Mielenie: 21 klików na comandante
Filtr: 2 filtry
Przepis:
- Przelać filtr
- Wlać 60 ml wody
- Włączyć stoper i wsypać kawę
- Po 10 sekundach wlać 60 ml wody
- Zamieszać dwa razy
- Zakręcić filtr
- Kiedy minie 1 minuta, odwrócić aeropress i przeciskać przez 1 minutę
- Dolać 71.5 ml wody
- Zamieszać!
Do grona sędziowskiego zawodów dołączył Grzegorz Ciaptacz – zwycięzca licytacji, którą AeroPress, Coffeedesk oraz oficjalni organizatorzy Mistrzostw AeroPress w Polsce Cophi Solutions zorganizowali w celu wsparcia mieszkańców Ukrainy. Więcej o zbiórce w naszym newsroomie.