Jedni z podróży przywożą pamiątki, inni – kawowe inspiracje. Tęskniąc za latem, przenosimy się w orientalny świat Maroko, wypełniony intensywnymi kolorami i aromatem przypraw. Kawa po marokańsku to prosty przepis, który szczególnie sprawdzi się jesienią i zimą – w sezonie, w którym potrzebujemy wzmocnienia dobroczynnymi właściwościami korzennych przypraw. Podpowiadamy więc, jak zrobić kawę po arabsku.
Wydawałoby się, że dominującym specjałem Maroko jest słodka, miętowa herbata – w rzeczywistości jednak, kawa marokańska, znana również jako kawa po arabsku, równie często gości na stołach. Tradycyjny napar składa się z kawy wzbogaconej o przyprawy korzenne, takie jak kardamon, cynamon, imbir, goździki, pieprz oraz gałkę muszkatołową – każda z nich to łatwo dostępna w Polsce przyprawa, którą znaleźć można w każdym sklepie.
Kawa po marokańsku – jakie ziarna wybrać?
W kawie marokańskiej sprawdzi się zarówno kawa z ekspresu ciśnieniowego, kawiarki lub french pressa, jak i kawa przelewowa – z ekspresu, drippera albo aeropressa. Warto sięgnąć po ziarna, które w profilu smakowym mają czekoladę, karmel lub orzechy – np. ziarna z Brazylii. Te smaki stworzą doskonałą kompozycję z przyprawami korzennymi.
Kawa po marokańsku – przepis
Składniki mieszanki przypraw:
- 1 łyżka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
Wymieszaj wszystkie przyprawy do kawy po arabsku i przełóż do szczelnego pojemniczka – to Twoja baza, którą wykorzystasz do przygotowania kilku kaw. Dokładna receptura mieszanki w pełni zależy od Twoich preferencji – dowolnie dostosuj ilość poszczególnych przypraw według swoich upodobań. Jeśli wiesz, że nie lubisz konkretnej przyprawy, zupełnie z niej zrezygnuj, aby kawa po arabsku z naszego przepisu dobrze ci smakowała.
Jak zrobić kawę po marokańsku?
Kawa marokańska z french pressa
- 10-12 g świeżo zmielonej kawy
- 200 ml wody w temperaturze około 96 stopni
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw
Opcjonalnie:
- mleko, napój roślinny, cukier
French press to prawdopodobnie najlepsza metoda do przygotowania kawy po arabsku, ponieważ umożliwia zaparzenie kawy wraz z przyprawami, bez ryzyka, że zaparzacz na długo przejmie aromat przypraw.*
Przy zaparzaniu french pressa rekomenduję metodę Jamesa Hoffmanna. Wymieszaj kawę z mieszanką przypraw i wsyp do french pressa, ustaw na wadze i wlej odpowiednią ilość wody. Pozostaw naczynie na około 4 minuty – po tym czasie zamieszaj u góry, a następnie zdejmij przy pomocy dwóch łyżeczek ziarna i przyprawy, które pozostały przy powierzchni. Następnie pozostaw naczynie jeszcze na około 5 minut – to pozwoli kawie, a także resztce przypraw, swobodnie opaść na dno. Dopiero wtedy delikatnie załóż tłok, przeciskając tylko 1 cm poniżej powierzchni napoju. Przelej kawę do kubka lub czarki, według preferencji uzupełnij mlekiem, napojem roślinnym albo cukrem.
*Przejmowanie zapachu, a czasem również koloru przypraw to indywidualna cecha każdego naczynia – jeśli obawiasz się, że aromat pozostanie na Twoich akcesoriach, skorzystaj z drugiej opcji przygotowania kawy!
Kawa marokańska – dowolna metoda parzenia
- 200 ml kawy (americano, kawa z kawiarki, drip, aeropress – you name it!)
- ¼ łyżeczki mieszanki przypraw
Opcjonalnie:
- mleko, napój roślinny, cukier
Przygotuj kawę po marokańsku swoją ulubioną metodą i wymieszaj z przyprawami. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie możesz przecedzić napar przez gęste sitko lub filtr, ale nie jest to konieczne. Opcjonalnie dodaj mleko, napój roślinny lub cukier.
Zobacz też: Mała wielka rzecz. Co warto wiedzieć o parzeniu kawy w kawiarce?
Eksperymentuj, próbuj i dopasuj metodę parzenia kawy, mieszankę przypraw, a także jej ilość, tak, by kawa po marokańsku najbardziej Ci smakowała!
Po więcej kawowych podróży zajrzyj do tekstów:
Kawa barraquito – co to jest? Przepis na kawę po kanaryjsku
Kawa po wiedeńsku – jak ją pić? Przepis na kawę z bitą śmietaną