Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna chlebka bananowego? Jeśli nie, to i tak mamy nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć, ponieważ dzisiaj zdradzimy szybki i prosty przepis na pyszny, mięciutki chlebek bananowy z kawą. Delikatnie słodki, mocno bananowy, z cudownym aromatem espresso i rozkosznymi kawałkami białej czekolady, który wyjdzie i zasmakuje każdemu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Ciasto bananowe – doskonały dodatek do popołudniowej kawki
Chlebek bananowy (banana bread) jest popularnym amerykańskim wypiekiem, któremu sposobem przygotowywania i smakiem bliżej jest do ciasta, niż tradycyjnego, dobrze znanego nam chleba. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że można go łatwo przygotować bez użycia miksera, z kilku prostych składników. Wystarczy tylko pamiętać, że ciasto bananowe nie lubi zbyt długiego mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi. Dlatego mieszamy kilkoma ruchami, tylko do ich połączenia. Następnie bez zbędnego ociągania wkładamy chlebek bananowy do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu po wymieszaniu składników zaczyna pracować. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca, a Wasz chlebek będzie cudownie puszysty i wilgotny.
Ponadto chlebek bananowy z kawą to słodki sposób na niemarnowanie zalegających bananów. Najlepsze banany do ciasta to te samotne i piegowate, mocno dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe, mięciutkie jak masełko, które za pomocą widelca szybko zamienimy w puree. Sprawdźcie przepis na chlebek bananowy!
Chlebek bananowy z nutą kawy
Ważnym składnikiem wyróżniającym nasz chlebek bananowy jest kawa. Im mocniej skoncentrowanego naparu użyjemy, tym wyraźniejszy będzie kawowy aromat ciasta. Dlatego najlepiej użyć espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Obiema metodami uzyskamy bogaty w smaku, wystarczająco intensywny napar. Tym razem do ciasta dodałam espresso z mieszanki kaw ziarnistych Fundamental, wypalonej przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W kawie można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.
Ciasto na każdą okazję – jak zrobić chleb bananowy?
Śniadanie, podwieczorek, deser lub przekąska – chlebek bananowy z kawą idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Łatwo go również zabrać ze sobą na wynos, do pracy, na uczelnię lub spacer. Zazwyczaj znika, zanim zdąży dobrze wystygnąć. Lekko ciepły z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty smakuje cudownie. Jeżeli jednak zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie ją przechować na następny, a nawet kolejny dzień, ponieważ dobrze zachowuje świeżość. No i świetnie smakuje na ciepło, z tostera, piekarnika lub patelni.
Gotowi na bananową klasykę w kawowej odsłonie? Zatem odpalajcie piekarniki, zaczynamy przygotowywanie chlebka bananowego!
Przepis na chlebek bananowy z kawą
Składniki (forma o wymiarach 11 cm x 25 cm):
Składniki na chlebek bananowy powinny mieć temperaturę pokojową.
50 ml espresso
3 bardzo dojrzałe banany (ok. 330 g po obraniu) + 1 banan na wierzch
1½ szklanki (240 g) mąki
70 g masła
⅓ szklanki (70 g) cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
- Białą czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
- Do bananów dodać rozpuszczone, przestudzone masło, cukier, jajko oraz przestudzone espresso i wymieszać.
- W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz kawałkami czekolady.
- Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
- Ciasto bananowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć połówki banana.
- Piec około 50 – 55 minut (do suchego patyczka, najlepiej sprawdzać) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Gotowy chlebek bananowy wyjąć z piekarnie i przestudzić.
Voilà, chlebek bananowy z nutą kawy gotowy! Koniecznie dajcie znać, czy ta wersja przypadła Wam do gustu! Trzymajcie się ciepło!