Choć chętnie i często pijemy herbatę na co dzień, powszechnie niewiele wiemy o uprawie tej rośliny na świecie. Gdzie odbywa się uprawa herbaty na świecie i w jakich warunkach rośnie? Warto przyjrzeć się procesowi powstawania jednego z najpopularniejszych naparów jeszcze przed etapem obróbki – choćby po to, by wiedzieć jak wybrać herbatę najlepszej jakości i ulubionego rodzaju!
Jak rośnie herbata?
Herbata, którą znamy z filiżanek, to liście rośliny camellia sinensis, które zostały poddane obróbce odpowiedniej dla poszczególnych rodzajów herbaty. Wszystkie 6 typów herbaty – biała, zielona, żółta, oolong, czarna i pu-erh – powstaje z liści tej samej rośliny, odróżnia je tylko metoda obróbki. Krzewy herbaty osiągają najczęściej na plantacjach wysokość około 1,5 metra ze względu na wygodę zbioru, chociaż roślina ta bez ingerencji człowieka mogłaby osiągnąć postać drzewa o wysokości nawet 7 metrów. Podczas zbiorów z krzewów zrywa się najświeższe, jasne listki z samego czubka – tylko około 2 listków z każdej rośliny.
Warunki uprawy herbaty
Herbata, podobnie jak kawa, to wymagająca roślina, która potrzebuje specyficznych warunków dla dobrego wzrostu. Roślina ta rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie, w którym roczna suma opadów wynosi około 1000 mm, na terenach górzystych i wysokości minimalnej 1200 m n.p.m. a maksymalnej nawet 2100 m n.p.m. Im wyżej położona plantacja, tym wolniej wzrasta roślina, ale też tym bardziej kompleksowe aromaty znajdziemy w filiżance. Ze względu na te warunki uprawy, herbatę do dziś zbiera się ręcznie – to, co znajduje się w naszych filiżankach to efekt ręcznej pracy wielu ludzi.
Gdzie rośnie herbata? Plantacje herbaty na świecie
Ze względu na wymagające warunki, uprawa herbaty w Polsce jest niemożliwa, rośnie ona tylko w niektórych krajach na świecie o odpowiednim klimacie. Gdzie w takim razie uprawia się herbatę? Uprawy herbaty zlokalizowane są w około 50 krajach – głównie w Azji, ale również w Afryce i Ameryce Południowej. Największym jej producentem są Chiny, a kolejnymi Japonia, Indie, Indonezja, Sri Lanka (dawniej Cejlon, skąd znana nazwa herbaty), Pakistan, Malezja, Birma, Wietnam, Iran czy Turcja. Gdzie jeszcze uprawia się herbatę? W Afryce herbatę uprawia się w Kenii, a w Ameryce Południowej w Brazylii, Argentynie i Peru. Każdy z krajów prowadzi uprawy w konkretnych regionach – niektóre z nich dobrze znamy, ponieważ używane są powszechnie do określenia rodzajów herbaty. W Chinach są to: Yunnan, Syczuan, Hunan, Fujian i Zhejiang, w Indiach: Assam i Darjeeling a na Sri Lance: Uwa, Dimbula i Nuwara Eliya.