Historia COFFEE PLANT zaczyna się od ludzi. których połączyła pasja do kawy wysokiej jakości. Zanim powstała marka kawy, istniał blog o wszystkim, co z kawą związane. Wystartował w 2017 roku i przez dwa lata służył do eksploracji rynku kawy, umożliwiał testowanie nowych akcesoriów, sprawdzanie nowych produktów palarni i odwiedzanie kawiarni w Polsce i w Europie.
Kawa łączy i inspiruje ludzi. Ekipa COFFEE PLANT obserwowała to prowadząc Cuppingowe Starcia, spotykając się z innymi kawowymi pasjonatami i dużo rozmawiając. Taka była ich droga do stworzenia własnej palarni. Szymon, Dagmara, Tomasz i Michał – czwórka przyjaciół połączyła siły i wymyśliła swój pomysł na kawowy biznes.
W 2019 roku kawa nowej marki ruszyła w świat. Praca nad ofertą, którą chcieliśmy przedstawić, otworzyła nam oczy na wiele segmentów branży – wspomina Szymon. Poznawaliśmy podejście plantatorów do upraw, skrupulatnie wybieraliśmy ziarna, poznając ich specyfikę i różnorodność zależną od wielu czynników. Z naszym produktem wystartowaliśmy na Festiwalu Kawy w PKiN z kawą przeznaczoną do ekspresów ciśnieniowych. Już wtedy mieliśmy w planach nowe projekty takie jak kawy do metod przelewowych czy kawa specialty zamknięta w kapsułkach.
Niedługo później do oferty dołączyła również ceramika tworzona w Polsce. Zespół COFFEE PLANT, z pomocą ceramiczki Justyny Karamuz, zaprojektował Siorbki – idealnie wyprofilowane miski cuppingowe.
Wybierając surowiec zwracamy uwagę na każdy aspekt pochodzenia: od warunków w jakich kawa rośnie, po proces obróbki, magazynowania i transportu surowca do naszej palarni – dopowiada Szymon. Cały łańcuch logistyczny przy produkcji kawy musi być ściśle połączony. Jesteśmy dumni z tego, że od 3 lat trwamy nieustannie w bezpośredniej współpracy z kolumbijskimi plantatorami (świeży zbiór już w drodze!). Zależy nam, by historia, którą opowiadamy przez ziarno, które palimy, była transparentna, jak smak, którego szukamy. By żadna z osób, odpowiedzialnych za uzyskany efekt nie była anonimowa. Pozwala nam to kształtować najlepszy i niepowtarzalny produkt, zgodny z naszymi przekonaniami. Smak kawy i jej pochodzenie inspiruje nas do tworzenia autorskich etykiet, które możecie obserwować na kawach single origin przeznaczonych do parzenia w metodach przelewowych.
Zespół COFFEE PLANT wierzy, że każdy może pić dobrą kawę, niezależnie jaką metodę jej przygotowania wybiera, dlatego kieruje ofertę zarówno dla osób. które z niezwykłą dokładnością parzą kawę, jak i osób, które cenią sobie wygodę i pełną automatyzację. Stąd szeroki wybór ziaren: klasyczne kawy do metod ciśnieniowych w czarnych opakowaniach, sezonowe ziarna w kolorowych paczkach oraz dwie linie jasno palonych kaw do metod przelewowych: single origin oraz FLOW z dedykowanym kołem smaków.
Segment kawy specialty COFFEE PLANT od początku chciał wzbogacić o kapsułki, wypełnione najwyższej jakości świeżo paloną kawą. Tak powstała linia kompostowalnych kapsułek FLORØ, bezkompromisowych, bo całkowicie pozbawionych plastiku i aluminium! Ofertą marki dociera dzięki temu do coraz większej liczby osób.
Za chwilę mija nam 4 rok działalności. W planach jest huczne świętowanie, a na jego dobry początek chcielibyśmy zaprosić wszystkich na wyjątkowy cupping, który odbędzie się 3-go lutego w CoffeeDesk Próżna O tym, co czyni go wyjątkowym przeczytasz na stronie wydarzenia. W międzyczasie możecie też spróbować limitowanej kawy FLOW CoffeeDesk Edition, które jest efektem naszej wspaniałej współpracy oraz zaproszeniem na nasze urodziny. Wznieś z nami toast i poczuj FLOW!