W kawowym świecie słowo “crema” pada całkiem często, jednak jeśli zechcesz zamówić w kawiarni “caffe crema”, możesz w odpowiedzi spotkać się z pytającym spojrzeniem baristy. Dlaczego? W tym tekście wyjaśniamy czym jest caffe crema – jaka to kawa i jak ją zrobić.
Caffe crema – co to za kawa?
Określenie “caffe crema” to dawna nazwa dla espresso – używano jej we Włoszech około lat 40. i 50., dziś jednak wyszła już z użycia. Esencjonalny, mocny napar z ekspresu ciśnieniowego nazywamy po prostu espresso.
Skąd takie określenie dla espresso? Wiąże się ono z delikatną pianką, która tworzy się na powierzchni espresso podczas parzenia w ekspresie. Piankę tę nazywamy cremą (to jej zawdzięczamy wymyślne wzory na powierzchni mlecznych kaw, takich jak flat white czy latte).
Zobacz również: Tarta z kawowym kremem – przepis
Caffe crema – co to znaczy? Kawa ze śmietanką!
Dawna, zapomniana nazwa espresso to nie jedyne, co kryje się za nazwą “caffe crema”. Co to za kawa? W niektórych regionach Włoch, Austrii i Szwajcarii za nazwą caffe crema kryje się kawa serwowana ze śmietanką. Kawa ta przygotowywana jest na bazie espresso w połączeniu z rzadką śmietaną. Jak przygotować taką kawę?
Czym się różni kawa crema od zwykłej małej czarnej?
Jeśli weźmiemy pod uwagę obecne znaczenie caffe crema, jest to kawa z większą ilością wody niż w przypadku espresso z dodatkiem śmietanki. Takie połączenie skutkuje aksamitną teksturą oraz delikatnym smakiem. Z kolei zwykła mała czarna, to nic innego jak czarna kawa bez dodatkowych składników.
Caffe crema – przepis
Składniki
By przygotować caffe crema potrzebne będą:
- Podwójne espresso lub około 100 ml kawy z kawiarki na bazie ziaren do espresso
- Śmietanka do kawy o zawartości tłuszczu około 12%, ewentualnie mleko zagęszczone
Opcjonalnie:
- cukier
Przygotowanie
1. Przygotuj espresso lub kawę w kawiarce. Szczegółowe instrukcje jak to zrobić znajdziesz w tych artykułach:
2. Następnie dodaj do kawy śmietankę wedle uznania. Możesz również spienić śmietankę na lekką piankę, np. za pomocą małego, ręcznego spieniacza. Powstałą w ten sposób piankę wyłóż delikatnie na powierzchnię kawy.
Kawa crema – co to za kawa? Podsumowanie
Powyższe instrukcje oraz receptura na caffe crema powinny nieco rozjaśnić kwestię, co to za kawa. Jeśli jesteś fanem klasycznej małej czarnej, ale czasem masz ochotę poeksperymentować, sięgnij po przepis na kawę crema. Będzie to lekkie odejście od reguły i być może otworzy drogę na większe zmiany!
Zobacz również: Letnie napoje na bazie espresso!