Pro-Infuzja to pierwsze i legendarne, polskie zawody dla baristów. Nie są to jednorazowe zmagania, a cała liga, co stawia duże wymagania, zarówno przed zawodnikami, jak i organizatorami. Szczęście jednak dopisuje i Pro-Infuzja ma się bardzo dobrze i historia zawodów może tylko dobrze wróżyć na przyszłość!
Początki, czyli Filtry z Latte Artami
Pierwsze oficjalne spotkanie Ligi Baristów odbyło się w przeddzień otwarcia kawiarni Relaks w Warszawie, w marcu 2010 roku. Twórcą Pro-Infuzji jest Paweł Siemaszko, który w owych czasach był baristą i kierownikiem warszawskich Filtrów.
Na pierwsze oficjalne zawody zgłosiło się 13 uczestników. Na początek Latte Arty. Zasady były proste: macchiato, cappuccino, latte, do tego jeden dzbanek mleka i trzy shoty espresso.
Oczywiście zwyciężyli organizatorzy, ale ponieważ wszyscy oceniali się nawzajem ocena była dość sprawiedliwa.
Zanim Pro-Infuzja przeniosła się na południe Polski, w stolicy odbyło się jeszcze jedno spotkanie ligi – w kawiarni Francuska 30.
Silesian Chapter
Reaktywacja idei Pro-Infuzji odbyła się pod koniec 2011 roku. Paweł, wspólnie z Błażejem Walczykiewiczem zdecydowali, aby kolejne edycje odbyły się na Śląsku. Oboje mieli nadzieję, że formuła również tutaj się sprawdzi i uda im się zgromadzić pokaźne grono baristów oraz widownię. Śląsk to w końcu miejsce, gdzie kawowo także sporo się dzieje!
Pierwsze spotkanie odbyło się na początku listopada w świeżo otwartej Kafo Kawiarni w Gliwicach.
Pro-Infuzja Black & White
Po kilku spotkaniach na Śląsku, już w szerszym gronie organizatorów, wspólnie z Filipem Bartelakiem, Arturem Poradą i mną, Krzysztofem Baraboszem, w listopadzie 2012 roku Pro-Infuzja pojawiła się na Targach HoReCa w Krakowie.
Tu też wystartowały po raz pierwszy zawody w parzeniu kaw czarnych, metodami alternatywnymi. W sumie zmierzyło się 27 zawodników w dwóch konkurencjach: Black – alternatywy; White – Latte Art. Zawodnicy oceniani byli przez czwórkę sędziów wizualnych i sensorycznych, ponadto zawody poszerzone zostały o część warsztatową, gdzie między innymi Leszek Jędrasik pokazywał skomplikowane wzory latte art.
Magic Box
W sierpniu 2013 roku, podczas Festiwalu Kawy w Kamyku pod Częstochową, we współpracy z Bartłomiejem Kołodziejem i Rafałem Adamkiem, pojawiła się innowacyjna konkurencja Magic Box. Każdy zawodnik miał za zadanie wymyślić i przygotować w ciągu 10 minut drink na bazie espresso w kieliszku cocktailowym. Wszystkie składniki do drinka były ukryte w magicznych skrzyniach, po jednej dla zawodnika. Ze skrzynki, zawodnicy indywidualnie wybierali ich zdaniem najlepsze składniki, by stworzyć bezalkoholowy drink kawowy.
Konkurencja Magic Box ponownie pojawiła się podczas krakowskich Targów HoReCa pod koniec listopada 2013 roku, oczywiście wspólnie z konkurencją Latte Art.
Liga Baristów
Ponownie udało się zebrać ekipę do organizowania kolejnych odsłon Ligi Baristów na początku 2014 roku. Tym razem w dwóch konkurencjach: Latte Art i Cup Tasting, ale w nieco odświeżonej formie.
Organizatorzy – Paweł, Błażej, Krzysztof, Artur i Aleksander Masny – postanowili stworzyć Ligę, podczas której zawodnicy zbierać będą punkty, by móc ostatecznie wystartować w Wielkim Finale. Tym razem po raz pierwszy pojawiły się regulaminy, które dokładnie określały zasady funkcjonowania obu konkurencji.
Wszystko po to, by Pro-Infuzja była nie tylko spotkaniem dla garstki znajomych, ale zawodami, które faktycznie będą w stanie zweryfikować umiejętności baristów.
Pierwszy Wielki Finał!
W sierpniu 2014 roku w krakowskiej Wesoła Cafe odbył się pierwszy Wielki Finał Pro-Infuzji Ligi Baristów. Wydarzenie to cieszyło się ogromnym zainteresowaniem zarówno pośród baristów jak i fanów dobrej kawy. Początkujący wtedy barista-vloger, niejaki Maciej Duszak nagrał jeden ze swoich pierwszych odcinków właśnie podczas finału:
Warto zaznaczyć, że Maciej wygrał wówczas finał konkurencji Cup Tasting, a następnie dołączył do grona organizatorów.
2014 – 2016
Pro-Infuzja to ogólnopolska liga dla baristów, dla chcących nabrać doświadczenie przed startami w zawodach rangi Mistrzostw Polski. Podczas każdej edycji odbywają się warsztaty, cuppingi, prelekcje uznanych trenerów, roasterów, Mistrzów Baristów.
Coraz częściej finaliści Pro-Infuzji są finalistami Mistrzostw Polski, a same zawody są rozpoznawalne międzynarodowo i odbywają się pod patronatem SCA Poland.
Pro-Infuzja to świetna zabawa i budowanie rynku kaw speciality poprzez rywalizację.
PRO-INFUZJA LIGA BARISTÓW 2017…
W tym roku w planach jest pięć edycji lokalnych oraz jeden Wielki Finał. Pierwsza edycja już za nami, odbyła się ona pod koniec maja w kawiarni Owoce i Warzywa w Łodzi. Warto zaznaczyć, że w obu konkurencjach wystartowało aż po 24 zawodników (!).
Druga edycja już za niecały miesiąc. Odbędzie się ona 24 czerwca, w Kamyku pod Częstochową podczas Jubileuszu 10-lecia palarni kawy w Consonni. Kolejne edycje planowane są w:
Wrocławiu,
Warszawie,
Katowicach.
Wielki Finał odbędzie się pod koniec listopada w Opolu.
Pro-Infuzja Liga Baristów w liczbach:
- 19 edycji w 17 kawiarniach,
- Ponad 120 uczestników,
- Ponad 1000 widzów,
- 17 warsztatów,
- 8 polskich palarni speciality,
- 19 sponsorów,
- Blisko 1000 fanów na Facebooku,
- Kilkaset obserwujących na Instagramie
Jednym ze Złotych Sponsorów Pro-Infuzji Barista Challenge jest oczywiście CoffeeDesk! (przyp. red.)