Jeśli decydujemy się na połączenie kawy z czymś słodkim, warto zastanowić się nad dobrą alternatywą dla białego cukru, nie tylko ze względu na zdrowie, ale także na walory smakowe. Kawa z miodem to połączenie, które może bardzo pozytywnie nas zaskoczyć. O ile słodzenie kawy cukrem może uchodzić za pewnego rodzaju profanację dobrego naparu, to miód na swój sposób może uszlachetnić kawę.
Kawa z miodem właściwości
Miód jest wyjątkową substancją. Ciekawostką na jego temat jest fakt, że miód nigdy się nie psuje! O ile nie zawiera żadnych dodatków i jest przechowywany w odpowiednich warunkach, nigdy nie ulega pleśni ani bakteriom, które powodowałby psucie lub obniżenie walorów smakowych. Miód zawiera w sobie wiele substancji, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Uznaje się, że może on poprawić naszą odporność ze względu na działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Prawdziwy miód z lokalnej pasieki zawiera w sobie mnóstwo drogocennych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Istnieje wiele różnych rodzajów miodu, a każdy z nich ma swoje specyficzne właściwości prozdrowotne i smakowe. Jednak niezależnie od tego, jaki miód do kawy wybierzemy, każdy będzie zdrowszą opcją niż zwykły cukier. Wprawdzie miód ma więcej kalorii od cukru, jednak jest nieporównywalnie zdrowszy, a jego smak jest wielowymiarowy. Kawa z mlekiem i miodem będzie idealną formą deseru, który dodatkowo wesprze nasze zdrowie.
Kawa z miodem i mlekiem — jak ją zrobić?
Zrobienie kawy z miodem to nic trudnego. Do jej przygotowania będziecie potrzebować:
– podwójnego espresso lub kawę z kawiarki;
– ulubionego mleka lub napóju roślinnego;
– łyżeczkę miodu (rodzaj wedle gustu, smaku i własnych preferencji).
Do kawy z miodem najlepiej sprawdzi się kawa o klasycznym profilu, bez wysokiej kwasowości. Dobrze łączy się z mlekiem także mieszanka Arabiki z Robustą, przygotowując kawę z miodem warto dać takiej mieszance szansę. Do ostudzonego espresso lub kawy z kawiarki dodajemy łyżeczkę miodu. Dokładnie mieszamy, upewniając się, że miód jest całkowicie rozpuszczony.
Mleko podgrzewamy i spieniamy — jeśli nie macie profesjonalnej maszynki do spieniania mleka, możecie użyć french pressa aby uzyskać kremową piankę. Warto pamiętać, aby nie podgrzewać mleka do zbyt wysokiej temperatury, bo nie ulegnie procesowi spieniania. Oprócz tego miód traci część swoich właściwości w wysokiej temperaturze, dlatego warto zwrócić uwagę na temperaturę mleka, którego używamy do przygotowania kawy z miodem (szczegóły w tym artykule). Mleko dodajemy do espresso z miodem i cieszymy się słodką kawą, która wspomoże nasze zdrowie i samopoczucie.