Kawa z mlekiem według niektórych jest profanacją dobrych ziaren, a dla innych kawa bez mleka jest nie do pomyślenia. Kawa z mlekiem nie musi wcale maskować słabej jakości ziaren — dobra kawa z dobrze spienionym mlekiem może być prawdziwą ucztą i z powodzeniem zastąpić deser. Jednak jakie mleko do spienienia będzie najlepsze, aby nasza kawa smakowała idealnie?
Idealna kawa z mlekiem – w czym tkwi jej sekret?
Na dobrą kawę z mlekiem składa się przede wszystkim dobrej jakości ziarno specialty o klasycznym profilu smakowym. Jednak nawet najlepsza kawa może nie smakować dobrze z mlekiem, jeśli nie spienimy go odpowiednio. Jakie mleko jest najlepsze do spienienia? Krowie czy może roślinne? Niezależnie od tego co wybierzemy powinniśmy trzymać się kilku zasad, aby nasza kawa z mlekiem była pyszna. Przekonajmy się, jak wybrać idealne mleko do spieniania.
Jakie mleko do spieniania kawy wybrać? A może roślinne mleko do spieniania?
Oczywiście z różnych powodów możemy nie chcieć dodawać do kawy krowiego mleka. Mamy 2024 rok i nikt już nie krzywi się teatralnie na wspomnienie o mleku sojowym w kawie. Ba! Mistrzostwa Polski Latte Art w 2023 roku odbyły się wyłączenie na mleku roślinnym Oatly. Jakie mleko roślinne do spienienia będzie najlepsze? Na rynku pojawiło się kilka naprawdę dobrych produktów, które nie tylko świetnie się pienią, ale także bardzo dobrze smakują. Alpro wprowadziło swoją serię barista — napojów roślinnych do kawy, a także bardzo zbliżone smakiem do oryginału nie-mleko.
Jakie mleko do spieniania do kawy wybrać? Jeśli decydujemy się na mleko krowie, powinniśmy wybrać to o wyższej zawartości tłuszczu. Nie dość, że jego tekstura będzie bardziej kremowa, to warto pamiętać o tym, że tłuszcz jest wyjątkowym nośnikiem smaku.
Jakie powinno być mleko do spieniania – ciepłe czy zimne?
Kiedy już wybierzemy odpowiedni do naszych preferencji rodzaj mleka pozostaje pytanie — w jakiej temperaturze będzie się pieniło najlepiej? Zdecydowanie mleko lub napój roślinny prosto z lodówki pieni się dużo lepiej niż w temperaturze pokojowej.
Jakie mleko do spieniania w ekspresie wybrać i jak robić to prawidłowo?
Spienianie mleka do kawy w ekspresie automatycznym jest banalnie proste — wystarczy podłączyć do spieniacza pojemnik z mlekiem i wybrać odpowiedni program. Sprawa komplikuje się nieco przy ekspresie kolbowym, gdzie dysza do spienienia ręcznego może wymagać nieco wprawy, aby umiejętnie napowietrzyć mleko. Jakie mleko do spieniania w ekspresie będzie dobre? Prosto z lodówki ponieważ ekspresy wyposażone są także w funkcję podgrzewania mleka. Warto pamiętać, żeby nie przegrzać mleka, wówczas nie uda nam się uzyskać kremowej pianki.
Najlepsze mleko do spieniania – spienianie ręcznie
Ręczne spienianie mleka może być dobrym rozwiązaniem kiedy posiadamy kawiarkę i czasami nachodzi nas ochota na kawę z mlekiem. W przypadku użycia ręcznego spieniacza jakie mleko do spieniania wybrać? Ciepłe czy zimne? W tym przypadku musimy przed spienieniem podgrzać mleko do około 60 stopni, ponieważ zimne mleko wcale się nie spieni.
Jakie mleko najlepiej się pieni? Podsumowanie
Powyższe rady powinny raz na zawsze rozwiać wątpliwości związane z tym, jakie mleko jest najlepsze do spieniania. Bez względu na to, czy zdecydujesz się na mleko roślinne lub krowie, warto zadbać o jego odpowiednią temperaturę. Dzięki temu powstanie aksamitna pianka, która udekoruje naszą małą czarną.