Długie zimowe wieczory sprzyjają chwilom relaksu przy ciepłych napojach, ale czasem zdecydowanemu spadkowi energii. W takich chwilach warto sięgnąć po matchę, której pobudzające działanie skutecznie uchroni nas od ciągle zamykających się oczu już o 15.
Wiemy, że matcha to dla wielu nie lada wyzwanie, dlatego przygotowaliśmy kilka inspiracji, które sprawią, że zielona herbata nabierze zdecydowanie nowego charakteru. Połączenie intensywnego smaku matchy z delikatnością białej czekolady, nutką róży lub aromatem piernika to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie się w chłodne dni, ale także prawdziwa uczta dla podniebienia.
Matcha z białą czekoladą
2 g matcha Dear Tea Society
50 ml ciepłej wody
70 g białej czekolady
220 ml mleka zwykłego lub roślinnego
- Czekoladę i ok. 100 ml mleka umieszczamy w rondelku, ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Resztę mleka spieniamy (np. w spieniaczu bialetti)
- Matchę zalewamy ciepłą wodą i przez ok. 20 sekund mieszamy chasenem. Dodajemy roztopioną czekoladę i spienione mleko, mieszamy.
Matcha piernikowa
4 g matcha Kiso od Happa to mame
80 ml ciepłej wody
400 ml mleka owsianego
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Mleko podgrzewamy (lub spieniamy) i mieszamy z przyprawą do piernika i miodem.
- Matchę i wodę umieszczamy w ulubionej czarce. Chasenem mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników i delikatnego spienienia.
- Piernikowe mleko wlewamy do matchy, wierzch można posypać dodatkową porcją cynamonu.
Matcha różana
Syrop różany
100 g brązowego cukru 100 ml wody
70 ml wody różanej
2 g matchy Teapigs
50 ml ciepłej wody
1 łyżka syropu różanego 200 ml mleka
płatki róży
- Składniki na syrop różany umieszczamy w garnku i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Całość przelewamy do czystego, wyparzonego, szklanego naczynia i szczelnie zamykamy – przyda nam się później.
- Matchę energicznie mieszamy z wodą za pomocą chasena. Dodajemy syrop różany oraz spienione mleko. Wierzch posypujemy płatkami róży.