Z jednej strony kawa specialty oferuje nam tyle możliwości, smaków i aromatów, że można się zastanowić po co w ogóle dodać do takiej kawy cokolwiek? Z drugiej jednak, nieustanne picie przelewów może stać się nużące, a czarna kawa może nam się po prostu przepić. Nawet próbując nieustannie nowych regionów możemy popaść w rutynę. Dlatego taki sensoryczny reset i wypicie raz na jakiś czas czegoś zupełnie innego może nam wyjść na dobre. Jakie przyprawy dodać do kawy kiedy chcemy nieco zaszaleć zdradzając dripy i Chemexy?
Dlaczego warto używać przypraw do kawy?
Możemy się zastanowić po co w ogóle dodawać przyprawy do kawy? Przecież nieustannie piejemy o tym, że Arabika ma tyle smaku sama w sobie, że nie należy jej psuć cukrem. Wszystko to prawda, ale po pierwsze, zasady są po to, żeby je łamać, a po drugie przyprawy w kawie mogą podbić jej naturalne aromaty. Warto jednak pamiętać, że z przyprawami najlepiej połączą się kawy wypalone średnio i nieco ciemniej, nie dodawałabym cynamonu do Royal Beansów, wiecie o co chodzi.
Jakie przyprawy do kawy dodać, aby wzbogacić jej smak?
Właściwie nic nie stoi na przeszkodzie, abyście eksperymentowali w tym temacie do woli i dodawali do kawy wszystko czego dusza zapragnie. Jeśli jednak zastanawiacie się jakie przyprawy można dodać do kawy, aby na pewno była smaczna, to mamy dla Was kilka klasyków, które zawsze się sprawdzą i prawdopodobnie macie je w swojej kuchni.
Wanilia
Wanilia wcale nie jest nudną przyprawą, to że coś jest popularne, nie musi oznaczać, że nie jest dobre. Kojarzy się z bezpiecznym wyborem, ale fakty są takie, że po prostu dobrze łączy się z kawą, wydobywając z niej naturalną słodycz — a z kawą z mlekiem, to już w ogóle — tworzy delikatny napój przypominający smak lodów na promenadzie. Możecie dodać jej pod postacią syropu, laski wanilii lub ekstraktu.
Goździki
Pączki kwiatów goździkowca korzennego, czyli znane i dodawane do pierników goździki, dobrze czują się w towarzystwie kawy nadając jej wyjątkowy korzenny aromat. Goździki z kawą otrzymują dodatkowy punkt za działanie rozgrzewające i przeciwzapalne, także nie macie wyboru, trzeba spróbować! Można dorzucić kilka bezpośrednio do kawy lub wrzucić do kawiarki podczas parzenia.
Cynamon
Jeśli jakaś przyprawa dobrze łączy się z kawą to z całą pewnością jest to cynamon. Przyprawa znana i lubiana za swój słodki, korzenny smak. Idealnie dopasuje się cappuccino lub latte. Możecie dorzucić pół łyżeczki do espresso i dopełnić całość spienionym mlekiem.
Kurkuma
Być może nie jest to oczywiste połączenie, ale popularność mleka kurkumowego, zwanego także złotym mlekiem udowadnia, że niecodzienne łączenie kulinarnych wątków może przynieść ciekawe rezultaty. Kawa mleczna z kurkumą uzyska piękny złoty kolor, a jej korzyści nie skończą się na pobudzeniu kofeiną. Kurkuma jest bogata w substancje, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie wspomagając odporność.
Chilli i pieprz
Kawa z chilli postawi nas na nogi w trybie natychmiastowym. Być może jest to niecodzienne połączenie, jednak warto dać się porwać i spróbować czegoś zupełnie innego. Ostrość przyprawy chili może nieoczekiwanie dobrze zgrać się z wytrawnymi kawami.
Jak przygotować kawę z przyprawami?
Zrobienie kawy z przyprawami nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Najłatwiejszym sposobem będzie dodanie pół łyżeczki przyprawy do gorącego espresso i dokładne wymieszanie ich. Jeśli czujecie się w nastroju do eksperymentów możecie dodać przypraw podczas zaparzania kawy, a kiedy chcecie poszaleć w kuchni warto jest zrobić domowy syrop do kawy.