Zielona herbata to nie tylko sencha i matcha. Jeśli spojrzymy na herbatę tak, jak nauczyliśmy się patrzeć na kawę specialty odkryjemy, że herbata herbacie nierówna, a niepozorne listki kryją w sobie nie tylko mnóstwo smaku, ale też niosą za sobą Historię przez duże H.
Genmaicha – co to za herbata? Skąd pochodzi?
Genmaicha to zielone herbata pochodząca z Japonii. Zazwyczaj do Genmaichy używa się liści senchy lub banchy. Zielona herbata z prażonym ryżem, może wydawać się nam niezwykłym połączeniem, jednak przyczyną tego połączenia nie były względy smakowe. Wypalenie zielonej herbaty z ryżem obniżało jej cenę, dlatego był to bardzo popularny napój wśród farmerów i biedniejszej części społeczeństwa japońskiego. Genmaicha ma właściwości najlepszej zielonej herbaty, a w połączeniu z ryżem tworzy naprawdę wyjątkowy napar. Genmaicha herbata jest znana również jako Popcorn Tea, a nazwę tę zawdzięcza wyjątkowemu smakowi.
Właściwości oraz zastosowanie herbaty genmaichy
Herbata genmaicha ma właściwości, które powinny zainteresować wszystkich pasjonatów zdrowego odżywiania. Istnieje więcej niż jednej powód do picia zielonej herbaty z ryżem, a być może najważniejszy z nich jest taki, że jej smak jest naprawdę interesujący i pozwala nam otworzyć się na nowe sensoryczne doznania.
Zielona herbata jest bogata w polifenole, które działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Ale to nie wszystko co może nam zaoferować zielona herbata z prażonym ryżem. Właściwości za które najbardziej ceni się zieloną herbatę to także poprawa koncentracji i nastoju. Zawsze kiedy czujecie się nieco przygaszeni i niezmotywowani, warto zrobić sobie przerwę na herbatę. Istnieją również badania, które sugerują, że regularne picie zielonej herbaty może spowalniać proces starzenia się mózgu.
Jak parzyć herbatę z ryżem?
Zielona herbata wymaga uważnego przygotowania. Nie bez powodu na wschodzie powstały skomplikowane ceremonie parzenia herbaty. W przypadku herbaty Genmaicha parzenie przebiega dość podobnie jak w przypadku Senchy. Do przygotowania zielonej herbaty z ryżem będzie potrzebowali:
– 200 ml wrzątku,
– 6 gramów/3 łyżeczki herbaty Genmaicha.
Aby uniknąć przeparzenia Genmaichy należy parzyć ją około 30 sekund. Możecie z powodzeniem użyć wysokiej temperatury — zaraz po zagotowaniu wody. Genmaichę można zalewać ponownie 2-3 razy.
Genmaicha – jedna z wielu japońskich zielonych herbat!
Zielona herbata to bogactwo różnych gatunków i smaków. Warto pochylić się nad nimi, aby poszerzyć swoje smakowe horyzonty. Choć zielona herbata ma swoje korzenie w Chinach, to Japonia przyjęła herbaciana kulturę i rozwinęła ją w swoim kraju tworząc najróżniejsze typy tej herbaty — warto wspomnieć o mniej popularnych u nas herbatach Gyokuro i Yunnan.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5572593/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899506/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32804140/