W świecie kawy zaskoczenia czyhają na każdym kroku. Kilka lat temu takim zaskoczeniem było mieszanie klasycznego toniku, lodu i kawy, dziś to trio robi na nas wrażenie, tylko gdy tonic jest różany lub lawendowy, a kostki lodu mają fikuśny kształt. I jest to wspaniałe! Dzięki temu znów budzimy swoje kubki smakowe i oddajemy się w podróż w poszukiwaniu smakowych połączeń, które zostaną w naszej głowie na lata (nie tylko na lato!)
W kawiarniach coraz częściej można spotkać takie eksperymentalne połączenia, które przyciągają uwagę nawet najbardziej wybrednych kawoszy. Niemniej Tonic Espresso z łatwością przygotujecie po prostu w domu. Nawet w wersji bardziej funky!
W Tonic Espresso z sorbetem malinowym każda warstwa ma swoje zadanie – intensywne espresso pobudza, tonik orzeźwia, a słodki owocowy sorbet jest jak słodka nagroda za dotarcie do końca. Jak smakuje kawa mrożona z malinami gdy wymiesza się te wszystkie warstwy razem? Przekonaj się sam!
Kawa malinowa, czyli tonic espresso z sorbetem
Składniki:
Sorbet malinowy 2 łyżki
Kostki lodu do wysokości szklanki
Tonic (klasyczny lub smakowy) ok. 150 ml Espresso 30 ml
Maliny, limonka do wykończenia
Przygotowanie
Sorbet malinowy umieszczamy na dnie szklanki. Wypełniamy ją lodem, wlewamy tonik, dodajemy świeże maliny i plastry limonki. Na koniec, powoli, po kostkach lodu wlewamy świeżo zaparzone espresso. Całość dokładnie mieszamy. Kawa z malinami i tonikiem gotowa!