Sezon na powrót do pieczenia, wieczory spędzone pod kocem i picie wyłącznie ciepłych napojów już niedługo oficjalnie uznamy za otwarty. Piękny czas kiedy znów możemy stać godzinami przy nagrzanym piekarniku w oczekiwaniu na coś słodkiego do popołudniowej, gorącej herbaty i książki.
To też najlepszy moment roku na próbowanie nowych rzeczy. Przed Wami ciasto z zieloną herbatą matcha!
Chlebek matcha z cytrynowymi nutami to wspaniała propozycja dla zaawansowanych matchaholików, ale też dla tych, którzy swoją przygodę dopiero zaczynają i oswajają się z jej smakiem. Miękki, delikatnie słodki i oblany białą czekoladą – rozkosz, którą należy podać z czarką zaparzonej matchy ceremonialnej.
Chlebek matcha z cytryną
Składniki:
200 g cukru
skórka z 1 cytryny
220 g jajek (4 duże)
150 g jogurtu
240 g mąki
1 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
6 g herbaty matcha
80 g oleju roślinnego
200 g białej czekolady 5 g herbaty matcha
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
- Mąkę, proszek do pieczenia, matchę i sól łączymy.
- Cukier i skórkę z cytryny łączymy, rozcierając składniki między palcami.
- Dodajemy jajka i ubijamy ok. 3 minut. Dodajemy jogurt, mieszamy. Dodajemy suche składniki, mieszamy wyłącznie do połączenia się składników. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do keksówki (ok. 25x12cm) i wkładamy do piekarnika na 65 minut lub do suchego patyczka.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy matchę, mieszamy. Polewą oblewamy upieczony i wystudzony chlebek.