Lubię, że żyjemy w czasach, w których nie patrzy się już krzywo na ludzi wybierających napoje roślinne zamiast zwykłego mleka. Jeszcze bardziej lubię, że dzisiejsze napoje roślinne są na bardzo dobrym poziomie smakowym i jakościowym. Ich subtelny smak pasuje do wielu dodatków (np. lawendy), więc nie musisz się ograniczać do klasycznego flata na owsianym. Możesz zaszaleć i stworzyć coś naprawdę wyjątkowego!
Ostatnio miałam wątpliwą przyjemność obejrzenia fragmentu filmu, w którym główna postać mów “Bring a latte with cow’s milk. From a real cow. They still make that, right? Or is that, like, canceled?” („Poproszę latte na zwykłym mleku. Z prawdziwej krowy. Nadal coś takiego robią, prawda? Czy to już jest, jakby, anulowane?”). I tak myślę, że to fajne, że częściej zastanawiamy się, czy w danym miejscu jest opcja wypicia kawy na mleku krowim, a napoje roślinne traktujemy jako coś oczywistego.
Skoro już wspomniałam o wyjątkowych połączeniach, zostawiam też kilka przepisów.
Cappuccino z syropem lawendowym
Składniki:
- Podwójne espresso / 15g kawy do espresso, 30g uzysku
- 15 ml syropu lawendowego
- 150 ml mleka owsianego DRYK
Przygotowanie:
W ekspresie ciśnieniowym zaparz podwójne espresso. Dodaj do niego syrop lawendowy, wymieszaj. W spieniaczu, na przykład Bialetti spień podgrzane mleko owsiane, aż uzyskasz aksamitną piankę (zajmie to ok. 30 sekund). Spienionym mlekiem zalej kawę. Opcjonalnie możesz udekorować wierzch szczyptą suszonej lawendy.
Mocha z chili
Składniki:
- Podwójne espresso lub 60 ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka kakao lub czekolady w proszku
- Szczypta chili w proszku (według smaku)
- Szczypta soli
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka syropu klonowego lub cukru kokosowego
- 150 ml mleka owsianego
Przygotowanie:
Zaparz kawę w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce i przelej ją do ulubionego kubka. Dodaj kakao, chili, szczyptę soli i syrop klonowy lub cukier. Spień ciepłe mleko owsiane i zalej nim kawę. Opcjonalnie posyp wierzch odrobiną kakao lub szczyptą chili
Kawa z imbirem
Składniki:
- 2 łyżki zmielonej kawy
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej, według smaku)
- 150 ml mleka roślinnego
- Szczypta cynamonu do dekoracji
Przygotowanie:
W kawiarce umieść zmieloną kawę i dodaj mielony imbir, a następnie przygotuj kawę zgodnie z jej instrukcją. Wlej zaparzoną kawę do kubka i dodaj miód. Wymieszaj, aż miód się rozpuści. Podgrzej i spień mleko DRYK i wlej je do kawy. Posyp wierzch szczyptą cynamonu, bo cynamonu nigdy dość!