Wrzesień, nowy rok szkolny, nowe twarze, nauczyciele, koleżanki i koledzy. Integracja na całego! Ah, co to były za czasy, gdy szło się do nowej klasy i nagle okazywało się, że to zbiór przeróżnych, nowych gagatków! Tak obrazowo – tu latte, tam macchiato, w tylnych rzędach zawadiackie espresso przemieszane z szemraną rozpuszczalną. Gdzieniegdzie wyróżniający się duży dripek. Nie inaczej jest we wrześniu w CoffeeDesku! Sprawdźcie obecność nowych kaw miesiąca w Waszych szafkach!
Przelewik
Szkoła nieodzownie kojarzy się z laniem wody. Ileż to się kombinowało by w tysiącu znaków pokazać nauczycielowi, że nasza wiedza jest jednak znikoma! Na szczęście z wrześniowym przelewem jest inaczej. Tu mimo lania wody uzyskamy esencję wakacji. Poczujemy powiew Hiszpanii! Bo tym razem ziarna pochodzą prosto z Barcelony! Nomad Coffee przygotował Gwatemalę El Recuerdo, gdzie znajdziecie czysty, zbalansowany smak z nutami brzoskwiń, cytrusów i herbaty.
Kraj: Gwatemala / Huehuetenango
Farma/Producent: El Recuerdo / Pedro Armas
Wysokość upraw: 1650 – 1750 m n. p. m.
Odmiana: Pache verde, bourbon, caturra
Obróbka: Mokra (fully washed)
Zbiór: Styczeń 2017
Co z taką kawą można zrobić? A choćby zaparzyć Aeropress. Przy dość grubym mieleniu (18g) i czasie parzenia w okolicach 3:00 minut kawa ma bardzo lekkie body i jednocześnie sporą, przyjemną, cytrusową kwaskowatość. Natomiast w dripie i chemeksie te cechy są nieco zredukowane na rzecz większego body, przyjemnego, herbacianego posmaku oraz poczucia większej słodyczy. Także wybór macie spory! Odróbcie lekcje z parzenia różnymi sposobami i sprawdźcie w czym jesteście najlepsi. Takie noworoczne wyzwanie.
Warszawskie espresso
Do espresso coś, co warto sobie powtórzyć, jak niezbędną tabliczkę mnożenia – Brazylia! Choć kawy z tego regionu świata już pojawiały się w cyklu Espresso Miesiąca, to warto czasami przypomnieć sobie co w nich drzemie.
Kraj: Brazylia / Minas Gerais
Wysokość upraw: 1200 m n. p. m.
Odmiana: Bourbon
Obróbka: Natural
Tak! Jak widać już po samym opisie technicznym, można spodziewać się konkretnego body i dużej słodyczy. Ziarna z warszawskiej palarni Coffee Republic są wypalone konkretnie, tak aby uzyskać przyjemny, czekoladowy posmak i dobre body. Gdzieś w tle majaczy delikatna, owocowa nutka.
To jest coś, co przypadnie do gustu maniakom intensywnego espresso, a także tym, którzy lubią kawy mleczne. Tam kawa stworzy dobry, waniliowo – karmelowy duet, niczym najsłodsza para szkolnej miss i mistera!
Chodźcie, koniec przerwy, dzwonią!