Młynek do kawy i jego wybór niejednego potrafi przyprawić o zawrót głowy – mnogość modeli, funkcji, możliwości, rodzajów żaren i designu wcale tego nie ułatwia. Dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy pełne zestawienie wszystkich, piętnastu modeli Hario, czyli klasyków swojego gatunku. Za kilka minut Twoje wątpliwości zostaną skutecznie rozwiane!
Liczy się wnętrze
Mimo, że Hario oferuje aż piętnaście różnych modeli, a ich rodzina zdaje się wciąż powiększać, to jednak wszystkie mają dokładnie takie samo wnętrze, zawierające stożkowe, ceramiczne żarna. Oznacza to, że możemy regulować grubość mielenia od bardzo drobnego do bardzo grubego, pokrywając wszystkie możliwe, alternatywne metody parzenia.
Czy dadzą sobie radę z mieleniem do espresso? Odpowiedź w przypadku każdego młynka ręcznego, będzie raczej negatywna (wyjątkiem na rynku jest wielbiony Comandante). Espresso bowiem wymaga bardzo drobnego przemiału, który dokładnie regulujemy w bardzo wąskim zakresie w porównaniu do metod przelewowych. Każdy z nich da jednak radę z przekrojem od kawiarki po frenchpressa, stanowiąc idealną podstawę dobrej kawy w domu.
Czym więc kierować się w wyborze? Młynki Hario różnią się przede wszystkim materiałem, wagą, wielkością, pojemnością, dodatkowymi funkcjami, no i ceną. Przedstawiamy więc zestawienie wszystkich cech i od razu wskazujemy bestsellery swojej kategorii.
Ekonomiczny (idealny na pierwszy raz)
Kiedy nie jesteśmy zdecydowani czy młynek to faktycznie bardzo potrzebna rzecz w naszej kuchni lub dopiero rozpoczynamy swoją podróż na kawowej drodze, to najlepszym rozwiązaniem może okazać się wersja ekonomiczna, czyli Hario Mini Mill. To idealny młynek na początek, aby przenieść swoją kawę na wyższy poziom. Ma wszystko to, co dobry młynek mieć powinien: regulowaną grubość mielenia, ceramiczne żarna, jest lekki, nietłukący, ma miarkę do łatwego monitorowania ilości zmielonej kawy. Przede wszystkim jednak, jest najtańszym młynkiem w tej klasie dostępnym na rynku. A jeśli zakochasz się w Mini Millu to kolejnym krokiem może być przesiadka na wersję Plus (o dodatkowej stabilizacji rączki) lub PRO (w eleganckiej srebrnej lub czarnej obudowie ze stali i ze wzmocnioną konstrukcją żaren).
Idealny dla podróżnika
Każdy miłośnik kawy przed podróżą sprawdza, gdzie są najlepsze kawiarnie, ale też zabiera ze sobą podstawowy sprzęt i paczkę ziaren – nie można przecież dopuścić do sytuacji, by pozostać bez kawy! Wciąż są bowiem białe plamy na mapie, w których kawy speciality nie uświadczysz. Pozostaje więc samemu uraczyć się kawą z podręcznego zestawu. Podstawowy komplet podróżny powinien zajmować mało miejsca, być lekki i nietłukący się. Dlatego najczęściej do parzenia wybierany jest plastikowy drip lub Aeropress, a Hario przybiega z idealnym podróżnym młynkiem: Smart G. Ten plastikowy młynek waży zaledwie 235 gramów i ma kompaktowe rozmiary, ponadto rączkę można wygodnie włożyć w silikonową gumkę, przez co całość zajmuje naprawdę mało miejsca. A w środku klasycznie: ceramiczne, stożkowe żarna o regulowanej grubości mielenia. Dobrym patentem jest przewożenie odmierzonej ilości ziaren pod porcję kawy bezpośrednio w młynku, dzięki czemu oszczędzamy kolejne centymetry sześcienne, a ziarna na pewno się nie wysypią dzięki szczelnie zamykanemu pojemnikowi.
Absolutny bestseller
Skerton przez długi czas był wiodącym modelem w raczkującej branży speciality, znają go więc doskonale wszyscy amatorzy kawy, którzy swoją pasję rozwijają od dekady. Jeszcze 8 lat temu znalezienie dobrego młynka z regulowaną grubością mielenia graniczyło z cudem. I tak Skerton był opcją najłatwiej dostępną, dosyć ekonomiczną i ukierunkowaną na fanów kawy. Do tej pory młynek ten jest naszym bestsellerem, przyciągając zarówno designem jak i prostotą użycia. Ponadto szklanego dolnego pojemnika można używać osobno, zatrzymując świeżość zmielonych ziaren na dłużej.
Skerton, jako międzynarodowy bestseller, doczekał się także dwóch, dodatkowych edycji – możesz wybrać także Skerton Plus (z usztywnionymi żarnami) lub Skerton PRO (z zaawansowaną stabilizacją całej konstrukcją żaren i precyzyjną regulacją grubości mielenia).
Niczym z szafki babci
Dla fanów stylu vintage i sentymentalnych wspomnień Hario ma nie lada gratkę – najbardziej klasyczny design młynka – taki jaki większość z nas kojarzy z kuchnią babci sprzed lat. W środku natomiast, dokładnie te same co w innych modelach, ceramiczne, stożkowe żarna, o regulowanej grubości mielenia! Hario dostarcza aż 4 modele w klasycznym, drewnianym designie.
Dla fanów designu
Jeśli jesteś fanem industrialnego stylu to Hario ma dla Ciebie coś ekstra – totalnie metalowy, szklany, techniczny look modelu Canister! A przy okazji możesz zamknąć zmieloną kawę w próżniowym słoiku!
Po dokładnie przeciwnej stronie pofabrycznego stylu, zdaje się być awangardowy model Clear (a może i kubistyczny?). Poza ekscentrycznym wyglądem, jako jedyny posiada przyssawkę, dzięki której można wygodnie zmielić kawę, nie trzymając go w rękach.
Dla fanów modernistycznego minimalizmu, Hario przychodzi z nowym młynkiem Prism, z wyglądu przypominającym gadżety z linii produkcyjnej Apple. Aluminiowa obudowa jest lekka, a prosty kształt idealnie trzyma się w ręce podczas mielenia. Znów, niczym w Iphonie, totalnie nowoczesny i minimalistyczny wygląd, łączą się z wygodą użytkowania.
Klasyczna elegancja
Dla tych o wiele bardziej wymagających, chcących otrzymać zarówno cieszący oko wygląd, porządne żarna, jak i co nieco luksusu, Hario stworzyło młynek Ceramic Olive Wood – połączenie białej ceramiki i wytrzymałego oliwnego drewna. To solidny, ciężki młynek, o kształcie klepsydry, który zawsze robi wrażenie. Idealnie wpasuje się zarówno do minimalistycznego, skandynawskiego wnętrza, do retro klimatu, jak i do nowoczesnych kuchni.
Porównaj wszystkie na raz!
Jeśli jeszcze nie jesteś zdecydowany, to dostarczamy kompletne porównanie cech wszystkich młynków Hario.