Polka Mistrzynią Świata! Kobieta Mistrzynią Świata! Rojes Królową Polski! Tak powinny brzmieć nagłówki we wszystkich mediach!
Skoro interesujesz się kawą to na pewno już wiesz, że Polka – Agnieszka Rojewska, wygrała tegoroczne Mistrzostwa Świata Baristów. Choć Agnieszka zgarnęła wcześniej kilkanaście innych tytułów na polskiej i międzynarodowej scenie, to wygranie najtrudniejszej i najbardziej prestiżowej konkurencji wśród kawowych mistrzostw, było niespodziewane i zaskakujące nawet dla samej Agnieszki. Niezaprzeczalnie, Aga jest wyjątkową postacią, nie tylko ze względu na swoje osiągnięcia w dziedzinie kawy. Zdradzamy aż 12 ciekawostek o Rojes!
1. Jest doktorantką
Huczna kariera i wyjazdy na mistrzostwa w najodleglejsze zakamarki świata, nie przeszkodziły Agnieszce w prowadzeniu kawiarni, następnie własnego biznesu, a ponadto wszystko, w robieniu doktoratu. Rojes ma otwarty przewód doktorski z zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. W ramach zajęć dla studentów prowadzonych na uczelni, wszystkie przykłady jakimś cudem są z branży… kawowej. Już wcześniej była niezłym kujonem – miała najlepszą średnią w całej szkole przez 3 lata. Jak widać wysoko stawia poprzeczkę nie tylko w kwestii kawy!
2. Bez przypału pije rozpuszczalną, inkę i cappuccino
Wielu znanych mi baristów to francuskie pieski, które spijają jedynie najwyżej notowane keniuszki. Słowa „rozpuszczalna” i „zbożowa” nie łączą się dla nich ze słowem kawa i z najwyższą pogardą traktują napoje z automatów, stacji benzynowych, a właściwie wszystko to co nie osiągnęło ponad 80 na 100 punktów.
Ale nie Rojes.
Aga od dawna znana jest z bycia fanką Inki. Wprowadzili ją do oferty Brismana jako napój dla dzieci, ale z ich rozmachem szybko zaczęli słynąć z „najlepszej Inki w mieście”. Aga nieraz wspominała, że marzy jej się bycie twarzą Inki – i w końcu tak się stało. Rojes przyznaje się też publicznie do pijania rozpuszczalnej u rodziców i nie ma problemu z wypiciem włoskiego cappuccino z cukrem – czasem bowiem najważniejsza jest kofeina. Jedno jest pewne – Agnieszka jest idealnym ambasadorem kawy – w każdej postaci.
3. Jej tata robi drewniane gadżety na mistrzostwa
Tata Agnieszki w branży jest znany pod pseudonimem Papa Royes. Wielokrotnie budował trofea na mistrzostwa baristów i zawsze powtarzał Agnieszce, aby choć jedno przywiozła z powrotem do domu. Nigdy go w tym nie zawiodła 🙂
Jest też autorem kostek do latte artów, z których korzystała Aga podczas Mistrzostw Świata 2015, dzięki czemu sprzedawał je później do najodleglejszych zakątków świata. Aga co roku zachwycała też personalizowanym stołem, idealnie dopasowanym do jej prezentacji. W tym roku postawili poprzeczkę jeszcze wyżej – zbudowali podwyższenie, dzięki któremu Agnieszka mogła zachować idealnie czystą przestrzeń dla sędziów, chowając wszystkie swoje gadżety pod spodem. Może to będzie nowa moda i na kolejnych mistrzostwach świata zobaczymy tego więcej – oby od Royes Engineering.
4. Działa w kawie od 2008 roku
Pierwsze CV w życiu złożyła do Coffee Heaven (popijając caramel macchiato na poznańskim dworcu, w oczekiwaniu na pociąg do domu) i od razu została przyjęta. 10 lat pracy w branży to wynik, który plasuje Agę wśród dinozaurów polskiej sceny kawowej, dlatego gratulując jej tytułu Mistrzyni Świata, wysłaliśmy jej złotego T-Rexa.
5. Na pierwsze mistrzostwa zapisała ją trenerka bez jej wiedzy
Agnieszka nigdy nie pcha się przed kamerę, z natury jest nieśmiała i introwertyczna. Po pracy często zostawała na dodatkowe cuppingi, czy treningi latte art. Jednak mimo, że była w tym dobra, nigdy sama nie zgłosiła się na mistrzostwa. Sprawy wzięła w swoje ręce Judyta Schoener, jej ówczesna trenerka w Coffee Heaven, a obecnie przyjaciółka prowadząca warszawskie Frykasy Rarytasy. Za jej plecami zapisała ją na wewnętrzne eliminacje do Mistrzostw Polski. Kto wie, jak potoczyłaby się historia, gdyby nie Judyta? Dzięki! 🙌🏻
6. Nigdy nie chodziła w szpilkach, nienawidzi sukienek i nie używa makijażu
Agnieszka słynie z personalizowanych koszul na każdych mistrzostwach, nigdy jednak nie zobaczycie jej w sukience! W życiu nie miała szpilek na nogach i nie posiada żadnych kosmetyków do makijażu. Mimo tego, jej stylizacje na mistrzostwach są zawsze dopieszczone: kolorowe skarpetki przynoszące szczęście, wzór w pieski na mankiecie rękawa lub wyhaftowane ROJES na plecach.
7. Jest pierwszą kobietą, która wygrała Mistrzostwa Świata Baristów
Statystyki nie kłamią – mistrzostwa baristów są zdominowane przez mężczyzn. W tym roku startowało 9 kobiet na 55 zawodników. Choćby ze względu na tę dysproporcję niezwykle rzadko zdarzało się by kobieta była w finale, a tytuł mistrza od samego początku, czyli już od 18 lat, należał do mężczyzn.
Co ciekawe w Polsce trend jest dokładnie odwrotny – od 10 lat to kobiety właśnie dzierżą tytuł Mistrzyni Polski (Izabela Sakowska, Katarzyna Zyzało, Agnieszka Rojewska i Natalia Piotrowska).
8. Jej ulubionym daniem jest pyra z gzikiem
Celebrując na co dzień kawę speciality, można jednocześnie być wielkim fanem prostego jedzenia. Aga najbardziej lubi poznańską pyrę z gzikiem, popitą zwykłym, nie-craftowym piwem, a na deser kruche krówki. Zazwyczaj jednak towarzyszy jej ścisła dieta ze względów zdrowotnych lub z powodu treningów. Przed mistrzostwami Aga przechodzi na jaglankę i zero alkoholu. Jedną z pierwszych rzeczy jakie wymieniła po otrzymaniu trofeum Mistrza Świata było: „Niech ktoś w końcu da mi piwo!” 🙂
9. Była w Mam Talent
W 2011 roku Aga wystąpiła wraz z ekipą Brismanów (Mateusz Gaca i Michał Błasiak) w Mam Talent, tworząc na scenie 7 kaw w 2 minuty. Oczywiście otrzymali 3 razy TAK 🙂
10. Ma na koncie 7 tytułów Mistrzyni Polski
Mistrzostwo Świata zdobyła w najbardziej prestiżowej konkurencji – „barista”, polegającej na zaparzeniu espresso, kawy mlecznej i designerskiego napoju, jednak sukcesy odnosiła w każdej kategorii kawowych zawodów. Już dwa lata temu zdobyła 5. miejsce na Mistrzostwach Świata Latte Art, a rok później weszła na podium, zajmując 3. miejsce na świecie. Jej kolejny start w Mistrzostwach Świata Latte Art jeszcze w tym roku – w listopadzie, w Brazylii. Mistrzostwa Polski to dla Agnieszki nieskończone pasmo sukcesów – od 2014 roku zgarnęła łącznie 7 tytułów mistrzowskich oraz 3 tytuły Vice Mistrza, stając się najbardziej utytułowanym baristą w Polsce.
Poza idealnym parzeniem espresso i malowaniem wzorów jest więc także ekspertem w łączeniu kawy z alkoholem i w alternatywnym parzeniu kawy. Wygrała konkurs Milano Latte Art Challenge, gdzie malowała między innymi z zasłoniętymi oczami. Mimo że nawet trafienie do filiżanki wydaje się w tym przypadku trudne, to Aga bez problemu stworzyła idealny wzór.
11. Ma kolekcję dzbanków do mleka
Nikt nie wie ile ich dokładnie posiada, jednak pewne jest, że kolekcja stale się powiększa. Paula, jej prawa ręka, śmiało odpowiada, że na pewno jest ich ponad setka.
12. Wygrała największą przewagą w historii mistrzostw
Aga nie tylko wygrała Mistrzostwa Świata, pobiła bowiem również rekord w przewadze nad pozostałymi zawodnikami. Zdobyła łącznie 493 punkty, przebijając Vice Mistrza aż o 57! Taka różnica to największa przewaga punktowa w 18-letniej historii WBC, która średnio wynosiła dotychczas kilkanaście punktów. Co ciekawe, po raz pierwszy mistrzostwa wygrała kawa z Etiopii.
Jak wygrywać, to z rozmachem!