Już od dawna masz ulubioną kawiarnię specialty. Bywasz tam prawie codziennie, wypróbowałeś/aś już większość kawowych pozycji z menu, a ilekroć jest okazja by wypytać baristę o jakieś ciekawostki, ciężko odciągnąć Cię od baru. Chcesz w końcu raz a dobrze poukładać sobie wiedzę o ulubionym napoju, uzupełnić brakujące informacje tu i tam, zaparzyć w domu kawę jak w kawiarni. To o Tobie? Dobrze trafiłeś/aś. Zebraliśmy w jednym miejscu najważniejsze teksty od naszych ekspertów, creme de la creme kawowej wiedzy i praktycznych porad. Wybierz to, czego potrzebujesz, albo przejdź z nami przez wszystkie elementy krok po kroku. Zapraszamy do Akademii Coffeedesk!
Lekcja 1: Ziarno
Kto pierwszy przywiózł kawę do Europy, gdzie i w jakich warunkach rośnie i o co tyle zamieszania z tą arabiką?
Krótka historia kawy:
O uprawie kawy na świecie:
Gatunki kawy:
Odmiany kawy:
Pochodzenie kawy a jej smak:
Lekcja 2: Z plantacji do sklepu
Od rumianej kawowej wiśni na drzewku do kolorowej paczki na półce – co dzieje się z kawą po zbiorze i jak wpływa to na smak?
Obróbka kawy:
- Obróbka kawy: na sucho, na mokro, na miodowo. Na czym polegają metody obróbki?
- Współczesne metody obróbki kawy speciality
Stopień palenia kawy:
Lekcja 3: Parzenie
Czym różni się espresso od dripa, jaką metodę parzenia wybrać w kawiarni a jaką w domu i jak się do tego zabrać?
Rodzaje kawy:
Ogólnie o alternatywnych metodach parzenia:
Woda do kawy:
Ogólnie o młynkach:
Lekcja 4: Jak kupować kawę?
Wiem już skąd bierze się kawa, co to oznacza, że ziarna są “myte”, oraz że potrzebuję paczki kawy odpowiedniej pod metody przelewowe. Ale jak poruszać się po wirtualnych i sklepowych półkach?
Kawa specialty – co to?
Cena kawy specialty:
Jak wybrać kawę?
Co opakowanie mówi o kawie?
Jak przechowywać kawę?
Lekcja 5: Kawowe słowniczki
Lot, preinfuzja i variental, czyli wszystkie tajemnicze słowa zebrane w jednym miejscu (wraz z wyjaśnieniem!).