Chcemy promować kawę wysokiej jakości, alternatywne metody parzenia i szerzyć miłość do kawy i herbaty. W jednym miejscu zebraliśmy specjalistów tworzących ekipę Coffeedesk oraz naszych kawowych przyjaciół z całej Polski, by dostarczać Wam różnorodne treści na najwyższym poziomie. Chętnie porozmawiamy z Wami o kawie i naszych tekstach, kontakt bezpośredni znajdziecie przy każdym z nas. A jeśli gryzą Was kawowe dylematy lub chętnie byście o czymś przeczytali to koniecznie dajcie nam znać! 🙂
Autorzy
Coffeedesk Crew
Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.
Project Manager w Coffeedesk, który odnajduje harmonię między precyzyjnym zarządzaniem a kreatywnością tworzenia treści. W pracy kieruje się zasadą “Jak nie drzwiami to oknem”. Poza kawiarniami, niezmordowany podróżnik, student prawa, miłośnik gastronomii i niepoprawny kawosz.
Ostatnie wpisy od Dominik Ropela
- Napoje roślinne – jak wybrać najlepszy dla siebie?
- Stopień palenia kawy – o co w tym tak naprawdę chodzi?
- Na jak długo wystarcza opakowanie kawy?
- Dlaczego opakowania kawy puchną?
- Fellow Aiden – najbardziej wyczekiwana premiera roku!
- Test spieniaczy do mleka – jaki wybrać? Ręczny czy elektryczny? I jak ich używać?
Chociaż opuściła kołobrzeską kawiarnię wspiera Coffeedesk na odległość. Pije czarną kawę, wychowuje czarnego kota i studiuje filozofię.
Ostatnie wpisy od Dorota Brzozowska
- Senność po kawie – dlaczego po kofeinie chce się spać?
- Najmocniejsza kawa na świecie – czy da się wybrać konkretną?
- Kawa niskodrażniąca – jakie ziarna są łagodne dla żołądka?
- Miejsce na ekspres do kawy w kuchni – gdzie go postawić? Na czym powinien stać?
- Cichy ekspres do kawy – ranking
- Czyszczenie ekspresu Jura krok po kroku!
CEO Coffeedesk - w jednej osobie skupia rolę dyrektora zarządzającego, członka zarządu i współwłaściciela. Od 8 lat, czyli od powstania Coffeedesk, wyznacza kierunek działań firmy i jest mentorem dla wszystkich jej pracowników. Słynie z głowy z pełnej pomysłów i efektywnego zajmowania się milionem spraw na raz.
Ostatnie wpisy od Łukasz Wichłacz
Słynie ze swojej bezkompromisowego podejścia w kwestii jakości serwowanej kawy oraz z bycia wiecznie drugim. Twórca vloga Arabean, Mistrz Polski Brewers Cup 2017, V-ce Mistrz Polski Brewers Cup 2014/15/16, V-ce Mistrz Polski Cup Tasters 2016, 5-ty w Międzynarodowych Chińskich Mistrzostwach Baristów 2016.
Ostatnie wpisy od Maciej Duszak
W Coffeedesku zaczynała za barem w kawiarni na Wilczej, a teraz najczęściej można ją spotkać przy półce z akcesoriami i kawą na Tamce. Uczy ludzi miłości do sprzętów kawowych. Ma specjalne miejsce w sercu dla sztuki, architektury, border collie i kawy oczywiście.
Piję kawę. To na pewno. Poza tym, fotografuję, filmuję i jestem operatorem telewizyjnym. Z wykształcenia operator, dziennikarz oraz stosunkowiec międzynarodowy. Samowykształcony z picia kawy. Stworzyłem skromny projekt zwany PopularCoffee Blog. Uwielbiam łączyć wszystkie te życiowe cegiełki, by robić jak najwięcej, spotykać ludzi i śmiać się razem z nimi.
A, no i sięgnąłem po SCAE Photography Award 2016 w kategorii "From Bean to Cup: The Process". :)
Ostatnie wpisy od Marcin Rzońca
- Brewers Cup 2022 – relacja i mistrzowskie przepisy!
- Przelew Miesiąca – luty: El Salvador Lombardia od Sloane
- Przelew Miesiąca: styczeń – Kenia Kamundu od Coffee Plant
- Przelew miesiąca – grudzień: Gwatemala Pinos Altos od Gardelliego
- Przelew Miesiąca – grudzień: Kolumbia Betulia El Pescado od Rocket Bean
- Przelew miesiąca: Grudzień – Honduras Capucas Anaerobic z Coffeelab
Dla równowagi w zespole Coffeedesku - herbaciana dusza, bo w końcu nie ma złej pory na porządny kubek earl greya! Miłośniczka pięknych zdjęć kawy i... pysznego jedzenia, a do tego kreatywna organizatorka chaosu.
Człowiek-orkiestra, kiedy nie pisze, to raczej coś knuje lub organizuje. W Coffeedesk odpowiedzialna za PR i komunikację, ma słabość do ludzi, Instagrama i flat white.
Ostatnie wpisy od Monika Pigan
Kawa od zawsze kojarzy się jej z ciepłem domowego ogniska i rodzinnymi pogaduszkami, już w wieku 10 lat bawiła się w baristkę - ze strasznym skutkiem! Na szczęście przemycanie kawy do przepisów okazało się być idealnym połączeniem obu miłości - gotowania i kawy.
Ostatnie wpisy od Natalia Mantur
Baristka w naszej kawiarni przy Wilczej 42 w Warszawie. Miłośniczka kawy przelewowej, dobrego jedzenia i sportu w każdej postaci. Chwile wolne od pracy i studiów ekonomicznych najchętniej spędziłaby na podróżowaniu po świecie.
Ostatnie wpisy od Ola Orzechowska
Zwana Władzią lub dużą Władzią, by odróżnić ją od jej młodszej siostry. To ona wymyśliła i rysowała pierwsze koty. Na co dzień jest głosem naszych social media, klika reklamki i dba o odpowiedni performance.
Ostatnie wpisy od Paulina Władzińska
Ninja sprzedawca w ekipie Coffeedesk. Spec od eventów i perfekcyjnych wzorków na kawie. Drugi Vice Mistrz Polski Latte Art 2018.
Ostatnie wpisy od Paweł Krysiński
Nazywany również "PAV", dlatego że mieszkańcy Londynu znają tylko 26 liter. Barista i blogger, youtuber i gamer. Uwielbia fast foody, szczególnie, gdy może pochwalić się tym swoim vegańskim przyjaciołom. Jest w TOP 10 najbardziej nielubianych osobistości w świecie kawy.
Ostatnie wpisy od Paweł Murawski
Były smutny barista w kawiarni Coffeedesk, również były kierownik kawiarni Coffeedesk - jednakowoż o ogromnym poczuciu sarkastycznego humoru. Aktualnie smutny specjalista do spraw produkcji cold brew i pieców do palenia kawy. Zwany potocznie Świdrem. II-vce mistrz Polski Brewers Cup 2018.
Ostatnie wpisy od Paweł Świderski
- Recenzja ekspresu Morning, czyli uwaga kapsułki!
- Kawa kompromisowa
- Herbaty miesiąca – luty: Long Man Tea My Litte Valentine i HAYB Kivu Lake Reserve
- Herbaty Miesiąca: styczeń – rozgrzewający Dworzysk i klasyczny earl grey od Songbird
- Harbaty miesiąca: Grudzień – smaki Świąt od Teministeriet i Paper&Tea
- Herbaty miesiąca: Listopad – Oriental Spieces od Note Crafters i Tilsa od Brown House & Tea
W kawie od 2012. Ni to długo, ni to krótko, tak myślę! Współtwórca palarni Heresy Reformed Coffee, green coffee buyer, roaster, konsultant, Q-Grader. Mam szczęście do ludzi. Tak dla logiki, kaw z Hondurasu, gór i herbatki. Nie dla miejskich legend, ślepej wiary w autorytety i mięska. Słonecznego dnia!
„Jak to się stało, nie wiem do dziś, niedziela była jak każda z nich”. Kawowy romantyk, w kawie od 4 lat. Aktualnie trener kawowy w Coffeelab, gdzie naciskam przyciski na ekspresie i krece na młynku. Lubię rozmawiać z gośćmi, często nie na tematy kawowe. Mam dużo do powiedzenia i nie zawsze na temat. Dirty pleasure: Babyccino z potrójnym syropem i marszmelołsami.
Ostatnie wpisy od Piotr Mróz
Obecnie kończę studia i pracuję za barem na Wilczej. W kawę speciality wkręciłam się jakieś 3 lata temu, poczynając od samodzielnych prób zaparzenia "idealnego" dripa ze zmielonej Illy. Moja największa pasja i obsesja? Tommy Cash.
Ostatnie wpisy od Wiktoria Martyniec
Zwą ją Mała Władzia, a składa się z kenijskiej kawy, kocich kłaczków, brokatu i Negroni. Zawsze chętnie zbije z każdym piąteczkę i nigdy nie przepuści okazji do dramatyzowania. Prawdziwe Dziecko Coffeedeska, bo związana z nim już od czternastki.
Coffeedesk Friends
Absolwent Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej na UW. Student poznańskiej School of Form na specjalizacji industrial design. Uczeń Błażka i reszty legendarnej Filtry Crew. Warszawiak wyluzowany jak na bok daszkiem kaszkiet. Pielgrzym. Emerytowany mleczny surfer a.k.a Ambasador Smaku. Wpada gościnnie za bar, robi czary-mary i idzie na kiepa. Lubi mądre i ładne rzeczy. Miłośnik kotów i smutnej elektroniki. Obecnie przebywa na placówce w Oslo.
Ostatnie wpisy od Alan Kozłowski
Jesteśmy grupą znajomych z Wydziału Zarządzania UW. Wspólnie realizujemy projekt społeczny o tematyce zero waste. Wierzymy, że nawet mała zmiana ma ogromny wpływ na środowisko, dlatego zachęcamy do dołączenia do naszej społeczności, aby razem ocalić naszą planetę!
Ostatnie wpisy od Anna Kotowicz - Zero Waste
Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.
Wraz z Leszkiem Jędrasikiem prowadzą kawiarnię Black and White Coffee w Gdyni. Miłośniczka kotów oraz pasjonatka wypieków, z których kawiarnia jest znana na całą Polskę!
Ostatnie wpisy od Barbara Szparagowska
Jestem jak kawa z dripa: na luzie, a wbijam się w pamięć. Moj ulubiony kolor to PANTONE 19-0912 TPX i nie rozmawiam przed pierwszą kawą. Z wykształcenia operator filmowy, a z zamiłowania sensoryk, barista, trener. Cały świat odbieram zmysłem węchu i dlatego tak uwielbiam kawę. Napisałam książkę "Kawa: Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie".
Kawa nakłania do rozmowy i tworzenia nowych rzeczy. To właśnie to nakłoniło mnie do oddania się jej na polu zawodowym - nigdy nie nudzi. Najważniejsze w pracy z nią są dla mnie metodyczne podejście z merytorycznymi argumentami. Podczas pracy jako barista lub trener zawsze staram się pokazać pełen obraz sytuacji oraz to, że kawa równocześnie jest tak samo subiektywna jak obiektywna.
Ostatnie wpisy od Jakub Świątek
- Espresso Miesiąca – luty: Etiopia Rocko Mountain od LaCavy
- Espresso Miesiąca – styczeń: nie takie zwykłe espresso od The Barn
- Espresso Miesiąca – grudzień: Brazila od Fjorda na świąteczny stół
- Espresso Miesiąca – listopad: czekoladowe Le Piantagioni del Caffe z owocową nutą
- Espresso Miesiąca – październik: Gwatemala Huehuetenango od Hard Beans
- Espresso Miesiąca – wrzesień: klasyczna Brazylia na dobry początek jesieni!
Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.
Od dzieciństwa moje serce należy do herbaty. Cenię sobie w niej przede wszystkim subtelność i delikatność. To, że parząc ją czuję obecność dawnych chińskich mistrzów, setki lat tradycji i kultury parzenia herbaty. Tak jakby ta ceremonia przenosiła w wymiar, w którym istnieje tylko herbata, i każda myśl na jej temat miała swoje miejsce właśnie tam.
Cyfrowy bard, który nie chciał przegapić niczego. Tak bardzo, że uparł się, że przyjdzie na świat w siódmym miesiącu, oby tylko zdążyć na ostatni komunistyczny pochód pierwszomajowy. Specjalista od opowiadania historii. Słowem, obrazem i dźwiękiem. Były dziennikarz i aktor Teatru Terminus A Quo. Fotograf, filmowiec i współorganizator festiwalu „Solanin Film Festiwal”. W jego żyłach płyną kawowe alternatywy i dobre espresso.
Ostatnie wpisy od Karol Kolba
Przez 5 lat dopieszczała szalone pomysły i dbała o pozytywną energię Coffeedesk jako PR Manager; koordynowała komunikację Speciality Coffee Association Poland; współorganizowała Mistrzostwa Polski i wspierała Team Poland w walce o światowe tytuły. Obecnie co-owner Heresy Coffee i prezeska Fundacji All Good.
Ostatnie wpisy od Karolina Kosno
- Jaka woda do kawy w domu?
- Latte na owsianym – sprawdzamy fakty i mity!
- Ile działa kawa? Jak długo możesz czuć jej skutki?
- Jak eksperymentować w domu z kawą? 10 pomysłów na domowe kawowe eksperymenty
- Co jeszcze można zrobić z cascarą? 5 zaskakujących produktów z cascary!
- Eksperymenty i przepisy z cascarą
Pracuję jako manager w gastronomii i zajmuję się kulinarnym PR-em. Kocham kawę i koty, a o dobrym jedzeniu potrafię rozmawiać godzinami. O sobie w dwóch słowach? Social foodie!
Ostatnie wpisy od Kati Płachecka
Z zawodu i pasji dietetyk, którego misją jest zwiększanie świadomości żywieniowej, obalając jakże powszechne mity dietetyczne. Wolny czas przeznacza na kulinarną awangardę - z miłości do jedzenia. Honorowym gościem w codziennym menu jest kawa – bo kawa to podstawa :)
Ostatnie wpisy od Klaudia Szewc
Współzałożyciel Hard Beans, odpowiedzialny za Palarnię Kawy oraz Dział Badań i Rozwoju. Od 2010 roku związany ze środowiskiem Specialty w Polsce. Organizator wielu Mistrzostw Polski jako Koordynator SCA Poland oraz alternatywnych zawodów kawowych. Pasjonat, którego celem jest wspieranie globalnej społeczności kawowej i zrównoważonych działań w całym łańcuchu wartości.
Kawowa pijawka. Miłośnik literatury faktu. Twórca internetowego projektu „8kawek”, pasjonat fotografii, tworzenia wideo i audio.
Zawodowo pedagog pracujący w świetlicy terapeutycznej dla dzieci.
W wolnych chwilach... eeee, że kiedy?
Zakochany w mieście Wisła.
Ostatnie wpisy od Krzysztof Włodek
- Fellow Stagg EKG Pro – znany czajnik w wersji PRO
- Czy kawa może być bardziej eko? Testujemy kawowe rozwiązania less waste
- Grubość mielenia kawy – jak ją ustawić dla poszczególnych metod parzenia?
- Dlaczego kawa z ekspresu jest słaba… albo zbyt kwaśna, wodnista czy zimna? Czy to zawsze wina sprzętu?
- Kwasowość kawy – od czego zależy?
"Branża kawowa to taki sport, tyle że w gastronomii". Chłopak z Wągrowca, mieszkający w Poznaniu. Były Brisman (chociaż mentalnie zawsze nim będę),
1/2 załogi DearJudges, oraz 1/1 załogi Guest Coffee. Skupiam się na tworzeniu kultury kawowej, i całkiem dobrze mi to wychodzi.
Ostatnie wpisy od Kuba Kalusiński
Miłośnik herbaty parzonej w stylu Gong Fu Cha. Uwielbiam dobrego pu erha, unikam herbat aromatyzowanych. Jestem zwolennikiem praktycznego podejścia do herbaty - bez zbędnego komplikowania i przesadnej wyniosłości. Prowadzę bloga, organizuję warsztaty i współorganizuję Poznański Festiwal Herbaty Zaparzaj, próbując tym samym popularyzować to, co w herbacie najlepsze.
Ostatnie wpisy od Maciej Stafiej
Dziewczyna od marketingu ze specjalizacją w Social Media. Preferuję przelew i czarną amerykankę. W pracy czaruję media społecznościowe warszawskiej sieci DaftCafe i piję kawę. Po pracy do nocy siedzę przy maszynie do szycia i marzę, by zmienić świat na lepsze. W niezdrowych wręcz ilościach pochłaniam książki i filmy. Wolna od mleka i cukru since 2015.
Jestem piwowarem w browarze domowym Hoppy Bear i poszukując nowych doznań sensorycznych zakochałem się w kawie speciality. Coś czuję, że ta miłość szybko nie minie. Oprócz rozwijania kubków smakowych, rozwijam umysł czytając książki fantasy, jednak z kawą zdarza mi się obcować nieco częściej ;)
Ostatnie wpisy od Marcin Wałęcki
Dobre ciuszki (krawiectwo), dobra kawa (speciality) i dobre piwo (krafty) - to więcej niż hobby, to sposób na życie. Dla mnie nawet dosłownie, bo większość z tych rzeczy prędziej czy później udało mi się przekuć w pełnoprawną pracę! Aktualnie zajmuję się przede wszystkim działem e-commerce i kooperacją z browarami w warszawskiej palarni HAYB, ale wciąż zdarza mi się bezinteresownie pisać o tym, co sprawia mi największą przyjemność.
Ostatnie wpisy od Mateusz Tryjanowski
(Rzekomy) roaster i szofer paleciaka w Hard Beans Coffee Roasters. Językowy antyterrorysta, nieposkromiony głodomór, potocznie nazywany silnorękim. Ponoć całkiem nieźle radzi sobie z aparatem analogowym, choć nikt jeszcze żadnego jego zdjęcia nie widział.
Ostatnie wpisy od Piotr Stanisławski
Tomek od dziecka zafascynowany był dobrym jedzeniem, szczególnie, że dzieciństwo wspomina jako wiecznie zielone lato spędzone pomiędzy grządkami z warzywami i w sadzie owocowym. Siedząc na drzewie i zrywając soczyste czereśnie. Kulinarnie rozwinął się podczas pracy w londyńskich restauracjach w czasie studiów. Los wrzucił go wtedy na głęboką wodę i nauczył się szacunku dla najlepszych produktów kulinarnych. Później wielokrotnie jeszcze stawał przed dużymi wyzwaniami, a to zaczynając pracę w warszawskich agencjach reklamowych, a to, kiedy w końcu postanowił wyciągnąć swoje przepisy z szuflady i założyć w 2013 roku bloga kulinarnego - Magiczny Składnik. Wiele się od tamtego czasu zmieniło, ponieważ odkrył, że blog otworzył mu drzwi do powrotu do kulinariów, ale w innej roli - twórcy przepisów, fotografa, filmowca i prowadzącego warsztaty. Dwa lata temu postanowił porzucić karierę w marketingu, żeby skupić się tylko na kulinarnym biznesie. Uwolniło to mnóstwo czasu i pomysłów w realizowaniu projektów dla klientów i rozwijaniu swoich szalonych kulinarnych pomysłów.
Ostatnie wpisy od Tomek Czajkowski
Barista z kawiarnii Czytelnia. Etatowy DJ kawiarniany, człowiek-anegdotka, aeropressowy ultras. Uważa, że każda kawa ma swoją historię i jest gotów opowiedzieć ją każdej napotkanej osobie.
Ostatnie wpisy od Tymoteusz Krumholc
Cześć! Jestem Weronika i mieszkam w Anglii. Kocham wszystko, co związane z herbatą i ciekawym jedzeniem, a wolne chwile spędzam na macie 🧘🏼♀️, z książką lub programując. Moja misją jest zarażenie Was miłością do herbaty speciality i zachęcenie do własnych eksperymentów - świat nie kończy się na kawie! 😉
Ostatnie wpisy od Weronika Siuda
Dla dobra nauki codziennie poddaje swój organizm testom na ekspozycje różnych, czasem szalonych dawek kawy i herbaty. Poza tym dietetyk z zamiłowania - do zdrowia i pysznego jedzonka. W wolnych chwilach gotuję, czytam, ćwiczę, zajmuję się roślinkami, głaszczę pieski i narzekam na niedoczas.
Kawa to życie. No przynajmniej moje, bo od kilku dobrych lat zajmuje mi sporą większość czasu, a od kilku miesięcy mam własną kawiarnię w Gdańsku! Wierzę w życie po kawie, więc po godzinach zajmuję się social mediami i marketingiem. Uczę się cieszyć z każdej drobnostki, dlatego tak wiele frajdy sprawia mi odkrywanie świata smaków i aromatów, nie tylko w kawie!