Jednym Włochy kojarzą się z tradycyjnym espresso, innym – ze słonecznymi wakacjami, gelato i granitą. Z pewnością jednak mało komu kojarzą się, zwłaszcza latem, z kubkiem gorącej czekolady. Okazuje się jednak, że również ten specjał wykorzystuje się w jednym z lokalnych przysmaków – i to w połączeniu z kawą. Wszystkich tych, którym do pełni uwielbienia Włoch brakowało tylko czekolady, zapraszamy do Turynu – oto przepis na lokalną kawę bicerin!
Bicerin – co to za kawa?
Nazwa kawy bicerin w piemonckim dialekcie oznacza “małą, okrągłą szklankę”. Serwowany w tejże szklance ciepły napój składa się z trzech składników: wspomnianej już czekolady, dobrej jakości espresso oraz bitej śmietany. Kawa bicerin jest symbolem Turynu głęboko wpisanym w historię miasta – dziś można znaleźć ją w prawie każdej kawiarni w mieście, ale oryginalny przepis pochodzi z Caffè al Bicerin, miejsca istniejącego od 1763 roku.
Kawa bicerin – przepis
Składniki
Warstwa czekoladowa:
- ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego
- ½ tabliczki czekolady deserowej dobrej jakości
lub
- porcja czekolady w proszku dobrej jakości
Warstwa kawowa:
- 100 ml (około pół szklanki) kawy, podwójne espresso lub kawa z kawiarki, dobrze sprawdzi się kawa wypalana we Włoszech kawa Arcaffe, np. Roma lub Mokacrema
Warstwa bitej śmietany:
- 50-100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- Cukier puder
lub
- Gotowa bita śmietana
Przygotowanie
Podgrzej mleko w małym garnuszku i rozpuść w nim czekoladę – jej ilość możesz dostosować wedle uznania. Jeśli korzystasz z czekolady w proszku, przygotuj pół kubka mocnej czekolady według instrukcji. Następnie przygotuj bitą śmietanę – do schłodzonej kremówki dodaj łyżeczkę cukru pudru i ubijaj mikserem aż zgęstnieje. Na końcu przygotuj kawę – w ekspresie ciśnieniowym lub kawiarce.
Gdy wszystkie składniki są gotowe, pora na wykończenie napoju w szklance. Warto wybrać przezroczystą szklankę, by wszystkie warstwy kawy były dobrze widoczne. Zacznij od czekolady, następnie delikatnie po łyżce uzupełnij szklankę kawą, a na koniec delikatnie wykończ bitą śmietaną. Gotowe!
Psst… Według tradycyjnego sposobu serwowania, kawy bicerin nie należy mieszać – tylko wtedy można cieszyć się idealną kompozycją jej trzech składników!