Jeżeli chcecie poczuć się niczym we włoskiej kawiarni i na dłużej zatrzymać wakacyjny klimat, koniecznie przygotujcie cafe affogato. Co to jest? Brzmi skomplikowanie, ale to nic innego jak pyszne, domowe lody waniliowe zatopione w gorącym, esencjonalnym espresso. Oto przepis na deser affogato.
Cafe affogato – co to?
Espresso affogato to deser przeciwieństw, które w tym przypadku wspaniale się ze sobą komponują i uzupełniają. Gorące, bogate w smaku espresso z nutą czekolady bądź karmelu oraz zimne, aksamitne lody to połączenie, które z pewnością Was zaskoczy. Dodatkowo, przy powolnym polewaniu lodów espresso na kawie tworzy się cudowna, puszysta pianka. Bajka…
Połowa sukcesu to dobre espresso do kawy affogato
Warto jednak pamiętać, że w przypadku tak prostych deserów, nic nie jest w stanie ich zepsuć tak, jak słabej jakości składniki. Dlatego do przygotowania cafe affogato konieczne będą dobre ziarna kawy oraz odpowiedni sprzęt do ich przygotowania. I wcale nie musi to być od razu wysokiej klasy, skomplikowany ekspres ciśnieniowy, chociaż oczywiście może. Ale w tym celu doskonale sprawdzi się również klasyczna kawiarka, dzięki której wydobędziemy z kawy cały aromat i uzyskamy intensywny napar, idealny do przygotowania przepisu na kawę affogato.
Domowe lody waniliowe w cafe affogato
Jednak dobre espresso to dopiero połowa sukcesu. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na naturalne, domowe lody, które będą idealnym dopełnieniem aromatycznej kawy affogato. Delikatne, nieziemsko kremowe z lekko korzennym posmakiem wanilii. Co więcej, bez maszynki i polepszaczy, z kilku prostych składników. Minimum pracy, maksimum smaku. Dlatego radzę od razu przygotować zapas, najlepiej z podwójnej porcji. Jestem pewna, że nie pożałujecie.
Deser affogato z espresso i lodami – przepis krok po kroku
Składniki na cafe affogato:
Lody waniliowe:
- 1 szklanka (250 ml) mocno schłodzonej śmietanki 30% tłuszczu
- ¾ szklanki (180 ml) mocno schłodzonego mleczka zagęszczonego słodzonego
- 50 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- espresso
Przygotowanie:
Lody waniliowe:
- Do misy miksera dodać zagęszczone mleczko, serek mascarpone oraz ziarenka z laski wanilii. Całość dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i dobrze napowietrzona, a następnie odstawić do lodówki na czas przygotowywania śmietanki.
- Schłodzoną śmietankę ubić na puszysty krem.
- Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodać wcześniej przygotowaną masę z mleczka i mascarpone.
- Gotową masę przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, wyrównać i odłożyć do zamrażalnika na kilka godzin, aż stwardnieją.
Cafe affogato:
- Do filiżanki nałożyć 1-2 gałki domowych lodów waniliowych (można lody wyjąć chwilę wcześniej, żeby lepiej się nabierały) i zalać gorącym espresso. Cafe affogato należy podawać od razu po przygotowaniu.
Taka kawa affogato to kwintesencja włoskich wakacji skąpanych w ciepłych promieniach słońca. Musicie tego spróbować!