Grecy kochają kawę, dlatego jeśli myślicie, że mają do zaoferowania w tym temacie jedynie wszystkim dobrze znane frappe, pewnie Was zaskoczymy. Swoje greckie wakacje możecie również świętować doskonałym caffe freddo. Brzmi tajemniczo, ale to nic innego jak espresso i cappuccino na zimno. Dwie orzeźwiające pozycje, idealne dla osób ceniących lodowatą, dobrą kawę bez dużej ilości dodatków.
Caffe freddo espresso
Grecy tak upodobali sobie mrożoną kawę frappe, że kiedy zawitała do nich moda na espresso stworzyli jego własną, zimną wersję, czyli caffe freddo espresso. Freddo espresso przygotowuje się bardzo podobnie do wspomnianej frappe, a mianowicie: do wysokiej szklanki lub shakera z kostkami lodu wlewamy podwójne espresso, ewentualnie dodajemy cukier i całość mieszamy przez kilka sekund za pomocą specjalnego miksera lub wstrząsając, do uzyskania puszystej, grubej warstwy kawowej pianki. Aby jednak ten prosty napój cieszył swoim wyjątkowym smakiem, konieczna jest idealna baza, czyli prawidłowo zaparzony napar ze świeżo mielonych, zbalansowanych ziaren. Doskonała będzie tutaj pochodząca z Brazylii klasyka o zrównoważonej kwasowości z czekoladowymi oraz orzechowymi nutami. W celu uzyskania esencjonalnego naparu z grubą, gęstą cremą najlepiej użyć ekspresu ciśnieniowego. Niemniej jednak espresso z powodzeniem można zastąpić, przygotowanym z odpowiednią starannością mocnym naparem z kawiarki. Pamiętajcie, że żadne niedociągnięcia nie ukryją się pod osłoną licznych dodatków, a zrobione przez nas caffe freddo będzie tak dobre, jak ziarna, które użyjemy do jego wykonania.
Jeżeli chcielibyście zamówić caffe freddo, będąc w Grecji, warto zapamiętać trzy istotne określenia: sketo, czyli bez cukru, matrio – lekko słodzona i glyko – mocno słodzona.
Caffe freddo cappuccino
Dla tych, którzy lubią kawy zabielane mlekiem pomysłowi Grecy proponują freddo cappuccino, czyli zimne espresso z gęstą warstwą mlecznej pianki. Przygotowanie freddo cappuccino jest tak samo proste jak przygotowanie freddo espresso. W tym przypadku świeżo przygotowane espresso przelewamy do szklanki wypełnionej lodem, a górę dekorujemy mleczną pianką. Na etapie przygotowywania cappuccino na zimno, warto rozważyć roślinne zamienniki mleka. Dobrze spieniającym się zamiennikiem roślinnym jest napój sojowy, ze względu na dosyć wysoką zawartość białka. Co więcej, dostępne są również specjalne wersje napojów roślinnych, które naprawdę świetnie się pienią.
Jak podawać i pić caffe freddo?
Jak prawdziwy Grek! Caffe freddo najlepiej podawać w przezroczystej szklance, aby wyeksponować jego efektowne warstwy i pić powoli, sącząc przez słomkę, delektując się i ciesząc każdym łykiem w myśl greckiej filozofii życia “siga siga”. W samej Grecji takie niespieszne picie mrożonej kawy może trwać nawet długie godziny 🙂
Gotowi na orzeźwiający zastrzyk energii?
Jak przygotować caffe freddo w domu?
Przepis na freddo espresso
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki,
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub do smaku (opcjonalnie),
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Przygotować espresso lub mocą kawę w kawiarce.
- Do shakera (lub szczelnie zamykanego słoika) wrzucić 3-4 kostki lodu, dodać espresso oraz opcjonalnie cukier i przez chwilę porządnie wstrząsnąć, aż powstanie zadowalająca ilość kawowej pianki.
- Całość przelać do szklanki z kostkami lodu i od razu podawać, najlepiej ze słomką.
Przepis na freddo cappuccino
Składniki (1 porcja):
- 60 ml espresso lub mocnej kawy z kawiarki,
- ok. 50-70 ml zimnego mleka/napoju roślinnego,
- 1-2 łyżeczki brązowego cukru lub do smaku (opcjonalnie),
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
- Przygotować espresso lub mocą kawę w kawiarce.
- Następnie przelać do szklanki wypełnionej kostkami lodu.
- Zimne mleko lub napój roślinny spienić na gęstą piankę (im gęstsza piana, tym bliżej do oryginału), wyłożyć ją na espresso i od razu podawać, najlepiej ze słomką. Grecka kawa na zimno gotowa!
Udanego miksowania!