Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna chlebka bananowego? Jeśli nie, to i tak mamy nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć, ponieważ dzisiaj zdradzimy szybki i prosty przepis na pyszny, mięciutki chlebek bananowy z kawą. Delikatnie słodki, mocno bananowy, z cudownym aromatem espresso i rozkosznymi kawałkami białej czekolady, który wyjdzie i zasmakuje każdemu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Chlebek bananowy (banana bread) jest popularnym amerykańskim wypiekiem, któremu sposobem przygotowywania i smakiem bliżej jest do ciasta, niż tradycyjnego, dobrze znanego nam chleba. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że można go łatwo przygotować bez użycia miksera, z kilku prostych składników. Wystarczy tylko pamiętać, że ciasto bananowe nie lubi zbyt długiego mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi. Dlatego mieszamy kilkoma ruchami, tylko do ich połączenia. Następnie bez zbędnego ociągania wkładamy chlebek bananowy do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu po wymieszaniu składników zaczyna pracować. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca, a Wasz chlebek będzie cudownie puszysty i wilgotny.
Ponadto chlebek bananowy z kawą to słodki sposób na niemarnowanie zalegających bananów. Najlepsze banany do ciasta to te samotne i piegowate, mocno dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe, mięciutkie jak masełko, które za pomocą widelca szybko zamienimy w puree. Sprawdźcie przepis na chlebek bananowy!
Ważnym składnikiem wyróżniającym nasz chlebek bananowy jest kawa. Im mocniej skoncentrowanego naparu użyjemy, tym wyraźniejszy będzie kawowy aromat ciasta. Dlatego najlepiej użyć espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Obiema metodami uzyskamy bogaty w smaku, wystarczająco intensywny napar. Tym razem do ciasta dodałam espresso z mieszanki kaw ziarnistych Fundamental, wypalonej przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W kawie można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.
Śniadanie, podwieczorek, deser lub przekąska – chlebek bananowy z kawą idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Łatwo go również zabrać ze sobą na wynos, do pracy, na uczelnię lub spacer. Zazwyczaj znika, zanim zdąży dobrze wystygnąć. Lekko ciepły z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty smakuje cudownie. Jeżeli jednak zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie ją przechować na następny, a nawet kolejny dzień, ponieważ dobrze zachowuje świeżość. No i świetnie smakuje na ciepło, z tostera, piekarnika lub patelni.
Gotowi na bananową klasykę w kawowej odsłonie? Zatem odpalajcie piekarniki, zaczynamy przygotowywanie chlebka bananowego!
Składniki na chlebek bananowy powinny mieć temperaturę pokojową.
50 ml espresso
3 bardzo dojrzałe banany (ok. 330 g po obraniu) + 1 banan na wierzch
1½ szklanki (240 g) mąki
70 g masła
⅓ szklanki (70 g) cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
50 g białej czekolady (opcjonalnie)
Voilà, chlebek bananowy z nutą kawy gotowy! Koniecznie dajcie znać, czy ta wersja przypadła Wam do gustu! Trzymajcie się ciepło!
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej