Przepisy

Chlebek bananowy z kawą

Czy jest jeszcze ktoś,  kto nie zna chlebka bananowego? Jeśli nie, to i tak mamy nadzieję, że uda nam się Was zaskoczyć, ponieważ dzisiaj zdradzimy szybki i prosty przepis na pyszny, mięciutki chlebek bananowy z kawą. Delikatnie słodki, mocno bananowy,  z cudownym aromatem espresso i rozkosznymi kawałkami białej czekolady, który wyjdzie i zasmakuje każdemu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ciasto bananowe – doskonały dodatek do popołudniowej kawki

Chlebek bananowy (banana bread) jest popularnym amerykańskim wypiekiem, któremu sposobem przygotowywania i smakiem bliżej jest do ciasta, niż tradycyjnego, dobrze znanego nam chleba. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że można go łatwo przygotować bez użycia miksera, z kilku prostych składników. Wystarczy tylko pamiętać, że ciasto bananowe nie lubi zbyt długiego mieszania przy łączeniu mokrych składników z suchymi. Dlatego mieszamy kilkoma ruchami, tylko do ich połączenia. Następnie bez zbędnego ociągania wkładamy chlebek bananowy do nagrzanego piekarnika, ponieważ soda od razu po wymieszaniu składników zaczyna pracować. Gwarantuję, że w ten sposób unikniecie zakalca, a Wasz chlebek będzie cudownie puszysty i wilgotny.

Ponadto chlebek bananowy z kawą to słodki sposób na niemarnowanie zalegających bananów. Najlepsze banany do ciasta to te samotne i piegowate, mocno dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe, mięciutkie jak masełko, które za pomocą widelca szybko zamienimy w puree. Sprawdźcie przepis na chlebek bananowy!

 

Chlebek bananowy z nutą kawy

Ważnym składnikiem wyróżniającym nasz chlebek bananowy jest kawa. Im mocniej  skoncentrowanego naparu użyjemy, tym wyraźniejszy będzie kawowy aromat ciasta. Dlatego najlepiej użyć espresso z ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki. Obiema metodami uzyskamy bogaty w smaku, wystarczająco intensywny napar. Tym razem do ciasta dodałam espresso z mieszanki kaw ziarnistych Fundamental, wypalonej przez szwedzką palarnię Johan & Nyström. W kawie można wyczuć sporo słodyczy, z delikatną nutą nektarynki i kremowym nugatem.

 

Ciasto na każdą okazję – jak zrobić chleb bananowy?

Śniadanie, podwieczorek, deser lub przekąska – chlebek bananowy z kawą idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia. Łatwo go również zabrać ze sobą na wynos, do pracy, na uczelnię lub spacer. Zazwyczaj znika, zanim zdąży dobrze wystygnąć. Lekko ciepły z kubkiem ulubionej kawy lub herbaty smakuje cudownie. Jeżeli jednak zachowa się jakaś kromeczka, spokojnie możecie ją przechować na następny, a nawet kolejny dzień, ponieważ dobrze zachowuje świeżość. No i świetnie smakuje na ciepło, z tostera, piekarnika lub patelni.

Gotowi na bananową klasykę w kawowej odsłonie? Zatem odpalajcie piekarniki, zaczynamy przygotowywanie chlebka bananowego!

 

Przepis na chlebek bananowy z kawą

Składniki (forma o wymiarach 11 cm x 25 cm):

Składniki na chlebek bananowy powinny mieć temperaturę pokojową.

50 ml espresso

3 bardzo dojrzałe banany (ok. 330 g po obraniu) + 1 banan na wierzch

1½ szklanki (240 g) mąki

70 g masła

⅓ szklanki (70 g) cukru

1 duże jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

mała szczypta soli

50 g białej czekolady (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

  1. Obrane banany rozgnieść widelcem na puree.
  2. Białą czekoladę posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Do bananów dodać rozpuszczone, przestudzone masło, cukier, jajko oraz przestudzone espresso i wymieszać.
  4. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz kawałkami czekolady.
  5. Do masy bananowej dodać suche składniki i ponownie wymieszać (bardzo krótko, tylko do połączenia składników!).
  6. Ciasto bananowe przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  7. Na wierzchu ułożyć połówki banana.
  8. Piec około 50 – 55 minut (do suchego patyczka, najlepiej sprawdzać) w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  9. Gotowy chlebek bananowy wyjąć z piekarnie i przestudzić.

Voilà, chlebek bananowy z nutą kawy gotowy! Koniecznie dajcie znać, czy ta wersja przypadła Wam do gustu! Trzymajcie się ciepło!

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

2 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej