Herbata matcha ostatnimi czasy stała się ulubieńcem wielu. Nic dziwnego! Nie
dość, że dobrze zaparzona świetnie smakuje i pobudza, to jeszcze można ją dodać
praktycznie do wszystkiego. Przemycamy ją w porannym smoothie czy owsiance,
różnego rodzaju ciastach, ciasteczkach, a nawet w lodach!
Matchę spotkamy już w wielu kawiarniach speciality, a oprócz tego coraz
odważniej sięgamy po nią również we własnym domu. Zaparzenie jej wymaga od
nas niewiele więcej wysiłku niż zaparzenie np. dripa, a jest miłą odmianą od kawy.
Jednak, tak jak wspomniałam, matcha swoje zastosowanie znajduje w wielu
innych rzeczach. Dziś, zamiast porannego kubka herbaty, pieczemy
ciasteczka z matchą! Ich zielony kolor pobudza nawet przed pierwszym gryzem.
P.S. Z tym zrezygnowaniem z kubka herbaty to oczywiście żart! Ciastka z matchą będą
smakować nawet lepiej w towarzystwie matcha latte, na przykład z Oatly!
Kruche ciasteczka z matchą – składniki:
250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów 100 g cukru pudru
2 łyżeczki herbaty matcha szczypta soli
jajko
150 g zimnego masła
konfitura wiśniowa, malinowa lub morelowa cukier puder do posypania
Przygotowanie ciastek z matchą:
- Wszystkie suche składniki na ciasteczka z matchą mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy do uzyskania konsystencji kruszonki za pomocą miksera planetarnego (lub ręcznie). Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, formujemy je w kule, delikatnie rozpłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce min. 1h.
- Po tym czasie wyjmujemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go między dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki/zamrażalnika. Następnie wykrawamy ciasteczka w formie koła – musimy osiągnąć parzystą ilość, żeby jedna z części była cała, a druga z wyciętym po środku mniejszym kołem. Ciasteczka z matchą przed pieczeniem przechowujemy w zamrażalniku lub lodówce.
- Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem. Na całe nakładamy łyżeczkę ulubionej konfitury i zamykamy je ciasteczkiem z matchą posypanym cukrem pudrem.