Herbata matcha ostatnimi czasy stała się ulubieńcem wielu. Nic dziwnego! Nie
dość, że dobrze zaparzona świetnie smakuje i pobudza, to jeszcze można ją dodać
praktycznie do wszystkiego. Przemycamy ją w porannym smoothie czy owsiance,
różnego rodzaju ciastach, ciasteczkach, a nawet w lodach!
Matchę spotkamy już w wielu kawiarniach speciality, a oprócz tego coraz
odważniej sięgamy po nią również we własnym domu. Zaparzenie jej wymaga od
nas niewiele więcej wysiłku niż zaparzenie np. dripa, a jest miłą odmianą od kawy.
Jednak, tak jak wspomniałam, matcha swoje zastosowanie znajduje w wielu
innych rzeczach. Dziś, zamiast porannego kubka herbaty, pieczemy
ciasteczka z matchą! Ich zielony kolor pobudza nawet przed pierwszym gryzem.
P.S. Z tym zrezygnowaniem z kubka herbaty to oczywiście żart! Ciastka z matchą będą
smakować nawet lepiej w towarzystwie matcha latte, na przykład z Oatly!
250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów 100 g cukru pudru
2 łyżeczki herbaty matcha szczypta soli
jajko
150 g zimnego masła
konfitura wiśniowa, malinowa lub morelowa cukier puder do posypania
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej