Herbata

Ciasteczka Linzer z matchą

Herbata matcha ostatnimi czasy stała się ulubieńcem wielu. Nic dziwnego! Nie
dość, że dobrze zaparzona świetnie smakuje i pobudza, to jeszcze można ją dodać
praktycznie do wszystkiego. Przemycamy ją w porannym smoothie czy owsiance,
różnego rodzaju ciastach, ciasteczkach, a nawet w lodach!

Matchę spotkamy już w wielu kawiarniach speciality, a oprócz tego coraz
odważniej sięgamy po nią również we własnym domu. Zaparzenie jej wymaga od
nas niewiele więcej wysiłku niż zaparzenie np. dripa, a jest miłą odmianą od kawy.
Jednak, tak jak wspomniałam, matcha swoje zastosowanie znajduje w wielu
innych rzeczach. Dziś, zamiast porannego kubka herbaty, pieczemy
ciasteczka z matchą! Ich zielony kolor pobudza nawet przed pierwszym gryzem.

P.S. Z tym zrezygnowaniem z kubka herbaty to oczywiście żart! Ciastka z matchą będą
smakować nawet lepiej w towarzystwie matcha latte, na przykład z Oatly!

Kruche ciasteczka z matchą – składniki:

250 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów 100 g cukru pudru
2 łyżeczki herbaty matcha szczypta soli
jajko
150 g zimnego masła
konfitura wiśniowa, malinowa lub morelowa cukier puder do posypania

Przygotowanie ciastek z matchą:

  1. Wszystkie suche składniki na ciasteczka z matchą mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy do uzyskania konsystencji kruszonki za pomocą miksera planetarnego (lub ręcznie). Dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, formujemy je w kule, delikatnie rozpłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w lodówce min. 1h.
  2. Po tym czasie wyjmujemy kawałek ciasta i rozwałkowujemy go między dwoma płatami papieru do pieczenia, na grubość ok. 3 mm. Rozwałkowane ciasto wkładamy na 10-15 minut do lodówki/zamrażalnika. Następnie wykrawamy ciasteczka w formie koła – musimy osiągnąć parzystą ilość, żeby jedna z części była cała, a druga z wyciętym po środku mniejszym kołem. Ciasteczka z matchą przed pieczeniem przechowujemy w zamrażalniku lub lodówce.
  3. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.
  4. Po wystudzeniu ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem. Na całe nakładamy łyżeczkę ulubionej konfitury i zamykamy je ciasteczkiem z matchą posypanym cukrem pudrem.

Jessica Nadziejko

Emerytowana baristka, początkująca cukierniczka i fotograf. Uwielbia spędzać godziny w kuchni – najlepiej obserwując rosnące w piecu ciasto drożdżowe oraz w studio fotograficznym – gdzie skrupulatnie powstrzymuje się od zjedzenia fotografowanych wypieków i innych dobroci. Uznaje sen, ciepły chleb z masłem i kawę przelewową za najlepsze, co każdy może mieć w swoim życiu na co dzień.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Jessica Nadziejko

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

2 dni ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej