Włoskie wakacje, wszechobecne słońce i ono – cappuccino pite na przemian z espresso. I choć spędzając ten czas w domu wybralibyśmy pewnie espresso tonic lub orzeźwiające cold brew, tu ciepła filiżanka cappuccino o poranku smakuje inaczej, lepiej.
A już najlepiej jak towarzyszy jej kawałek ciasta. Kawowy biszkopt i kawowy krem do porannej kawy. Czego chcieć więcej?
Przepis na ciasto cappuccino na biszkopcie:
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 60 ml zaparzonego espresso
- 100 g cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 50 g cukru pudru
- 30 ml zaparzonego espresso
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w dużej misce i ubijamy. W trakcie ubijania dodajemy ⅔ porcji cukru. Ubijamy, aż będzie lśniąca.
Żółtka mieszamy z olé Jen I pozostałym cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy do białek. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy zaparzone espresso i ponownie mieszamy. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto wlewamy do formy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).
Mascarpone ucieramy z cukrem. Dodajemy powoli śmietankę i przestudzone espresso. Kremem smarujemy upieczone, wystudzone ciasto.