Herbata

Coffeedesk od kuchni vol.3: jesień!

Po letnim odcinku o nitro cold brew i poście zdradzającym tajemnice smaku kanapki z tamaryndowcem, pora na trzeci wpis z serii Coffeedesk od kuchni. Co się dzieje w naszych kawiarniach jesienią? Dzieje się dużo!

Zacznijmy od kawy. Przygotowaliśmy 3 propozycje kaw sezonowych biorąc pod uwagę różne preferencje smakowe jesiennych kawopijców.

Jesienne kawy

Na pierwszy ogień idzie Hot Tonic Coffee, które powstało dla wszystkich miłośników świeżości, cytrusów oraz tych, którzy przez 9 miesięcy w roku czekają na Tonic espresso (pozdrowienia dla Mario z Działu Zakupów!). Hot Tonic to owocowa czarna kawa z cytrusami i delikatną goryczką chinowca. W składzie mamy kawę przelewową, sok i skórkę z cytryny, trawę cytrynową, cukier trzcinowy i korę chinowca, finiszujemy zestem z pomarańczy.

Numer dwa to Chai Coffee, dla fanów kaw mlecznych, herbaty i orientalnych podróży, a także wiecznych zmarzlaków i wszystkich dbających o swoją odporność. Nasz chai to słodziak, przyjemny korzenny mleczak z earl grey w finiszu. W składzie espresso, earl grey, mleko, syrop czajowy i bomba przypraw: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i imbir.

Numer 3, a jednak złoto! Golden Milk Coffee została stworzona po to by balansować energię, odprężenie i dobrostan. To dość wytrawna, mocno kurkumowa kawa. Przygotowujemy ją na bazie espresso i spienionego mleka, dodajemy kurkumę, imbir i miód.

Kawy mleczne powstają oczywiście na mleku lub roślinnej alternatywie mleka wybranej przez zamawiającego, przetestowaliśmy, w obu wersjach smakują równie dobrze!

Od złotego mleka przechodzimy płynnie do kurkuma-miód i czarnego bzu i przedstawiamy nasze napoje bezkofeinowe.

Jesienne napary

Czarny Bez to słodki napar dla ludzi, którzy nie lubią cytryny i imbiru zimą. Zauważyliśmy, że trudno o jesienny, ciepły napój nie zawierający w sobie tych dwóch składników, a przecież nie wszyscy są ich całosezonowymi fanami. Otóż właśnie dla Was i z potrzeby niedyskryminowania antyimbirowców stworzyliśmy nasz pierwszy napar. Z połączenia soku z owoców z czarnego bzu, goździków, soku tłoczonego z jabłek i odrobiny soku z limonki i miodu gryczanego powstał on, Napar Czarny Bez

Kurkuma-Miód to mniej słodka propozycja, jest delikatnie pikantny, przyjemnie kurkumowy, i słodko kwaśny. Wyciskamy limonkę i mieszamy z miodem gryczanym, ale już nie szczędzimy sobie imbiru, dodajemy jeszcze kurkumę – uzdrawiającą i barwiącą na żółciutko. Na górę idzie plasterek cytryny.

No i wreszcie, klasyka również nie mogliśmy Wam odmówić, a więc jest i Napar Imbir-Cytryna, najbardziej cytrusowy, w którym intensywnie czuć imbir i cynamon. Poza nimi dodajemy skórkę i sok z cytryny i pomarańczy, goździki, miód gryczany i cukier trzcinowy. 

Pozycja numer cztery skierowana jest do miłośników mocnych smaków, którzy na festynach i innych imprezach w dzieciństwie zamiast wcinać obwarzanki, naciągali rodziców na anyżowe ciasteczka. Są tu tacy? Wszystkich innych też zapraszamy do degustacji ostatniej propozycji, bo połączenie limonki z anyżem wyszło nam naprawdę zacnie! Napar Limonka z Anyżem określilibyśmy jako słodko-kwaśny z fajnie wyczuwalnym anyżem, ale nie przesadnie, nie wykrzywicie się jak po czarnych żelkach z lukrecji! W składzie poza anyżem sok i skórka z limonki, goździki, miód gryczany i cukier trzcinowy.

Do 4 naparów dodajemy też dwie pozycje power shotów, które powstają w procesie przygotowywania napojów jako prepy do naparów Kurkuma-Miód i Limonka z Anyżem. Na barach kawiarni czekają na Was power shoty Limonka i Kurkumik.

To co, przekonani? Zapraszamy na Tamkę, Próżną, Wilczą i Bajkowe!

Aga Bukowska

Dziennikarka, specjalistka od branży specialty. Autorka książek COFFEE SPOTS Polska i LESS WASTE Polska, inicjatorka projektu wydawniczego Przebłysk. Miłośniczka dobrego jedzenia i pięknych zdjęć, uzależniona od kawy i podróży.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Aga Bukowska

Recent Posts

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 dni ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

1 tydzień ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

2 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

3 tygodnie ago

Latte art – porady baristów!

Latte art wygląda jak magia, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia techniki i odrobiny…

3 tygodnie ago

Panna cotta z prażonym jabłkiem, kruszonką i kawową nutą

Kawowa panna cotta z prażonym jabłkiem i kruszonką to delikatny deser, który smakuje jak połączenie…

4 tygodnie ago

Ta strona używa cookies.

Więcej