Czarne latte (charcoal latte) szturmem podbija internet. Co to właściwie jest, jak działa, czym smakuje i jak je przygotować?
Black is the new black
Po sezonie na różowe, zielone i żółte, przyszła pora na powrót do klasyki, czyli czerni. Na tiktokowych i instagramowych salonach pojawia się czarny ryż, czarny makaron (całkiem niezły i wysokobiałkowy, jeśli mówimy o tym z czarnej soi), czarne maseczki, czarna lemoniada i…czarne latte. Po pierwsze i najważniejsze, czarne latte nie zawiera kofeiny. Co zatem jest modną obecnie alternatywą dla kawy?
Węgiel aktywny – lek na całe zło?
Węgiel aktywny znany jest z tego, że wiąże znieczyszczenia i toksyny, przez co jest wykorzystywany w leczeniu zatruć pokarmowych i w kosmetologii. Jest promowany jako magiczne lekarstwo na problemy ze skórą, z żołądkiem, na kaca, eliksir młodości, zdrowia i energii. Zgadzamy się z tym, że węgiel ma całe mnóstwo dobrych właściwości, ale pamiętajmy, że nie wszystkie z nich będzie w stanie zachować po dodaniu sporej ilości mleka i słodzików. Kawa rozpuszczona w dużej ilości mleka również przejmuje bardziej jego właściwości, o czym piszemy w tym artykule.
Czarne latte – hot or not?
Przez duży kontrast kolorów czarne latte wygląda na pewno bardzo efektywnie w filiżance, a do tego, niedosładzana, ma sporo właściwości prozdrowotnych. My zdecydowanie jesteśmy tradycjonalistami i na co dzień lubimy, kiedy w kawie jest kawa, ale kto nie ma ochoty na eksperymenty! Czarne latte to zdecydowanie pozycja dla odkrywców.
Jak zrobić czarne latte?
Kup w aptece lub w internecie czarny węgiel, wymieszaj go z wodą tworząc węglowe espresso, a potem wszystko już tak samo jak w tradycyjnym latte.
Składniki:
- 1 kapsułka węgla aktywnego (50-100 ml, zależy jak skoncentrowane chcesz mieć swoje węglowe espresso)
- mleko/ napój roślinny (około 200-300 ml)
- opcjonalnie łyżeczka miodu lub innego słodzidła, szczypta cynamonu i wanilii
Sposób przygotowania:
- Spień mleko. Możesz to zrobić za pomocą ekspresu ciśnieniowego, spieniacza ręcznego, spieniacza elektrycznego, french pressa, wszystkie sposoby opisujemy w tym artykule. Ba, mamy nawet ranking spieniaczy. Jeśli nie masz żadnego z tych sprzętów, to też służymy pomocą tym tekstem, ale nie gwarantujemy, że latte arty wyjdą wtedy tak ładnie jak na zdjęciach z internetu/ Latte to z założenia dużo mleka, więcej niż flat white, czy capuccino więc można spienić solidną szklankę.
- Dodaj węglowe espresso do spienionego mleka, albo jeśli jesteś bardziej zaawansowanym baristą – wylej mleko na espresso rysując rozetę, serce albo inny wzór.
- Opcjonalnie dodaj ulubiony słodzik (w przepisach najczęściej pojawia się miód lub syrop klonowy) i przyprawy (cynamon, wanilia).