O ile nie wszyscy piją kawę, to naprawdę ciężko jest znaleźć kogoś kto nie lubi czekolady. Możemy kupić ją w każdym sklepie pod postacią tabliczek, dodaną do ciastek, batonów, lodów, istnieje pod niemal każdą postacią. Jakie są zalety czekolady? I skąd wziął się jej międzynarodowy sukces?
Losy czekolady – skąd właściwie się wzięła? Co dokładnie zawiera?
Historia czekolady, podobnie jak kawy i herbaty sięga tysięcy lat przed naszą erą. Drzewo kakaowe pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładniej z puszczy Amazońskiej. Pierwsze hodowle kakaowca znajdowały się w Ekwadorze. Była ona podawana pod postacią napoju z przyprawami, który, jak wierzono, dodawał sił wojownikom. Czekolada w kulturze Majów odgrywała także dużą rolę w rytuałach religijnych, ale także jako waluta, za którą można było nabyć inne dobra.
Co zawiera czekolada? Kiedyś spożywano ziarna kakao podobnie jak dziś piję się kawę, jednak stopniowo zmieniała ona swoje oblicze wraz z kolonizacją Ameryki Południowej. Konkwistadorzy eksportowali ziarna kakao do Europy gdzie używano ich jako środka leczniczego. Jednak ziarna kakao są naturalnie dość kwaśne, ale po dodaniu do nich miodu zmieniały swój charakter tworząc słodką przekąskę, podobną do czekolady, którą znamy dzisiaj. Wraz z rewolucją parową produkcja czekolady stała się masowa, a czekolada podbiła całą Europę.
Właściwości czekolady – gorzkiej i nie tylko
Mleczna czekolada ma właściwości nieco hedonistyczne — poprawia nastrój, zapewnia szybki zastrzyk energii i zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Jeśli jednak jesteśmy wyznawcami zdrowego odżywiania powinna nas zainteresować czarna czekolada. Właściwości ciemnej czekolady, o wysokiej zawartości kakao, mogą wspierać nasze zdrowie i samopoczucie, ponieważ zawiera ona minerały, takie jak magnez, cynk i potas, a także sporo antyoksydantów.
Dodatkową właściwością czekolady jest fakt, że świetnie łączy się z kawą, dlatego warto spróbować na przykład kawy po bawarsku lub na odwrót, dodać kawę do mocno czekoladowego brownie!
Ciekawostki o czekoladzie, które warto znać
Ciekawostki o czekoladzie można wyciągać jak z kapelusza. Ostatecznie jeśli coś jest tak silnie zakorzenione w kulturze, to po drodze musiało być kilka interesujących historii, jak to, że pierwsza tabliczka czekolady powstała w 1847 roku w Anglii, a także fakt, że czekolada była też w kosmosie! Dzięki wysokiej zawartości kalorycznej jest dobrą przekąską dla kosmonautów.
Zalety i wady czekolady – kiedy ją jeść, a kiedy odmówić sobie przyjemności?
Zjedzenie czekolady ma sporo plusów do których można zaliczyć szybką poprawę nastroju, zastrzyk energii i możliwość relaksu. Jeśli wybieracie czekoladę gorzką właściwości prozdrowotne wzrastają, zawarte w niej polifenole działają przeciwutleniająco, a magnez i potas mogą działać pozytywnie na nasz układ krwionośny i nerwowy.
Wadą czekolady jest wysoka zawartość tłuszczu i cukru, zwłaszcza w czekoladach mlecznych, które mają ponad 500 kcal. Sam fakt, że czekolada ma sporo kalorii nie jest niczym złym, gorzej kiedy zaczynamy spożywać więcej kalorii niż jesteśmy w stanie spalić, wówczas możemy doprowadzić do wzrostu masy ciała. Inną wadą czekolady jest fakt, że możemy uzależnić się od jej działania na układ nerwowy, zwłaszcza kiedy regulujemy emocje za pomocą jedzenia słodyczy.
Jednak wszystko jest dla ludzi — zwłaszcza w rozsądnych ilościach. Najlepiej sięgać po czekoladę po dobrym, zbilansowanym posiłku, w ramach deseru. Nie powinniśmy spożywać czekolady zaraz przed snem, w nadmiernych ilościach i w ramach radzenia sobie ze wszelkimi życiowymi problemami.