Dalgona coffee – inaczej kawa po koreańsku, fluffy coffee, frothy coffee lub whipped coffee to viralowy hit 2020 roku. Kto pamięta? Jeżeli Was też zauroczyła swoim efektownym wyglądem, ale do tej pory mieliście rozterki sercowe, ponieważ nie jesteście fanami średniej jakości kawy instant… mam dobrą wiadomość, teraz możecie przygotować słynną kawę po koreańsku na bazie kawy rozpuszczalnej kategorii specialty. Zatem jak zrobić “fancy” dalgonę coffee? Zerknijcie na nasz przepis i sami zobaczcie jakie to proste.
Historia dalgona coffee
Historia dalgona coffee pokazuje niezaprzeczalną siłę kanałów społecznościowych – wystarczy sprawdzić #dalgonacoffee. Pomysł na whipped coffee zrodził się w czasie kwarantanny w Korei Południowej z tęsknoty za popularnym w tamtych stronach deserem o piankowej konsystencji i smaku toffi sprzedawanym na każdym rogu. Zdjęcia kawy po koreańsku zaczęły krążyć w sieci, a jej niezwykle apetyczny wygląd sprawiał, że każdy chciał jej spróbować oraz mieć jej zdjęcie w swoim feedzie. Zapytacie pewnie, o co tyle szumu? Dalgona coffee to nic innego jak prosty, bardzo słodki napój składający się z mleka lub napoju roślinnego oraz warstwy aksamitnej kawowej pianki. Oryginalnie, aby uzyskać puszystą piankę należy ubić kawę rozpuszczalną z cukrem i wodą w proporcjach 1:1:1. Najczęściej spotykana ilość wyżej wspomnianych składników na jedną lub dwie porcje to po 2 łyżki. Co więcej, dalgona coffee można przygotować zarówno na zimno, schładzając mleko lub napój roślinny kilkoma kostkami lodu, jak też na ciepło, podgrzewając je. Tak czy inaczej, napój traktowałbym bardziej jako deser, niż kawę i raczyła się nim od czasu do czasu z uwagi na dużą zawartość cukru.
Kawa instant
Dalgona coffee prawdziwych amatorów kawy może przyprawić o ból głowy. Nie oszukujmy się, niskiej jakości kawa rozpuszczalna nie jest tworzona z dobrych ziaren i poza gorzkim posmakiem nie znajdziemy w niej żadnych naturalnych nut smakowych. Z drugiej strony, kawą w takiej formie łatwiej dotrzeć do szerszego grona konsumentów. Tylko jak zaspokoić konsumentów szukających wyjątkowych smaków? Dzięki rozwojowi technologii, kawy rozpuszczalne mogą smakować naprawdę dobrze. Savage Coffees postanowili to wykorzystać i stworzyć kawę instant z wysokiej jakości ziaren. Tym sposobem bez wagi, młynka, dripa i innych urządzeń możemy wypić świetną kawę w każdych warunkach, gdzie tylko chcemy – i nie chodzi tylko o kawę po koreańsku.
Jak podawać i pić kawę po koreańsku?
Kawę po koreańsku najlepiej serwować w przezroczystej szklance, która wyeksponuje jej efektowne warstwy. To, czy te warstwy wymieszamy przed wypiciem, czy nie to już kwestia naszego gustu. Podobno niektórzy najpierw łyżeczką wyjadają kawową piankę, popijając mlekiem i tacy, którzy całość mieszają i wypijają. Ja zdecydowanie preferują drugi sposób, ponieważ sama kawowa pianka jest baaardzo słodka, a smak kawy mocno skondensowany i intensywny.
Zatem jak zrobić dalgona coffee?
Nasz przepis na dalgona coffee
Składniki:
- 2 saszetki kawy rozpuszczalnej Savage Coffees
- 4 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki zimnej wody
- ½ – 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- kostki lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie dalgona coffee:
- Kawę rozpuszczalną z cukrem i zimną wodą (zazwyczaj w przepisach na kawę po koreańsku podawana jest gorąca woda, natomiast w przypadku kaw rozpuszczalnych specialty gorąca woda się nie sprawdza) ubić na puszystą piankę (cała kawa i cukier powinny się rozpuścić). Ze względu na niedużą ilość kawy użyłam elektrycznego spieniacza (można również spróbować ubić najprostszą rózgą kuchenną). Ubijanie kawy zajmuje nawet kilka dobrych minut.
- Następnie, jeżeli przygotowujemy dalgonę coffee na zimno, wrzucić do szklanki kilka kostek lodu, wlać mleko/napój roślinny. Przygotowując napój na ciepło, najpierw mleko/napój roślinny należy podgrzać i ciepły wlać do szklanki.
- Na koniec, na mleku ułożyć przygotowaną kawową piankę. Podawać od razu po przygotowaniu.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach czy planujecie wypróbować przepis na kawę po koreańsku. Trzymajcie się!