Każda specjalizacja w dziedzinie gastronomii ma swój najważniejszy, bazowy produkt, dzięki któremu możemy sprawdzić ogólną jakość serwowanych pozycji. W przypadku lodziarni są to lody śmietankowe, testując pizzerię zamówimy margheritę, a jeśli chodzi o kawę, to najwięcej o jakości powie nam właśnie espresso doppio. Dlaczego? Otóż, jest to kwintesencja smaku skoncentrowana w jednej filiżance, na której podstawie tworzone są niemal wszystkie wariacje kaw mlecznych, bezmlecznych, na zimno i na ciepło. To na jego bazie zrobicie latte, flat white, americano, modne latem espresso tonic oraz wiele innych kawowych napojów. Co to kawa doppio? Przekonajcie się!
Doppio po włosku znaczy „podwójnie”, mamy tu więc sytuację dwóch espresso w jednej porcji. Dlaczego więc nie uważam pojedynczego espresso za praojca napojów kofeinowych? Otóż, od czasu, gdy Włosi rozpropagowali modę na picie cafe crema w pierwszej połowie XX wieku wiele się zmieniło. We wczesnych latach dziewięćdziesiątych, kawiarnia z Seattle, w której dostaniesz kubek z własnym imieniem rozpoczęła nową erę – już nie pojedyncze, ale podwójne espresso zaczęło królować w kawiarniach i w domach kawoszy. Skandynawia poszła za ciosem i wyniosła na piedestał doppio parzone z jasno wypalanych kaw, o aromatach dalekich od gorzkiej czekolady i smakach bliższych owocom niż orzechom.
Pojedyncze espresso możemy przyrządzić w ekspresie ciśnieniowym z kolby (portafiltra) z jedną lub dwiema wylewkami. W pierwszym przypadku używamy małej ilości kawy (ok. 7-10g) uzyskując krótką, intensywną kawę. Jeśli przyjrzycie się sitku w pojedynczej kolbie, to zobaczycie, że ma ono stożkowy kształt, który sprawia, że woda nie dociera w równomierny sposób do każdej cząsteczki kawy, ergo – ekstrakcja będzie nierówna, a napar pozbawiony balansu smaków. W drugim przypadku zaś, otrzymujemy dwa pojedyncze espresso zaparzone jednocześnie, albo podwójnego szota w jednej filiżance – i tu wracamy do naszego bohatera, doppio.
Podwójne espresso, czyli doppio, które będzie Wam dane spotkać w polskich kawiarniach speciality to kawa, która coraz bardziej różni się od swojego włoskiego przodka. Idąc śladem krajów skandynawskich pokochaliśmy dłuższe, o objętości nawet 50-60ml, bardziej owocowe i z wyższą kwasowością szoty, zaparzane z ziaren arabiki o jaśniejszym wypale.
Wygląd to rzecz względna, najważniejsze jest wnętrze, czyli smak! Balans to słowo klucz – równowaga smaków słodkiego, gorzkiego, kwaśnego i słonego (a jakże!) to droga do sukcesu. Jeśli jednak chcemy się chwilę skupić na powierzchownych cechach to jest kilka zasad. Doppio to ekstrakt o objętości 30-60 ml, serwowany w niewielkiej filiżance, zaparzony z drobno zmielonej kawy w ekspresie ciśnieniowym. Na powierzchni naparu powinniśmy doświadczyć cremy, czyli pianki powstałej na skutek przepuszczania wody przez kawę pod wysokim ciśnieniem (podczas ekstrakcji woda emulguje naturalne olejki zawarte w kawie i zawiesza je w mikropęcherzykach powietrza). Jest ona warstwą ochronną dla aromatów, ale sama w sobie nie prezentuje pozytywnych walorów smakowych, dlatego przed wypiciem należy espresso zamieszać. Kawa doppio powinna być gęsta, o wysokim body i intensywnym smaku oraz aromacie.
Piotrek Jeżewski ze szczegółami skupił się nad tym w swoim artykule. Dlatego, jeśli ze szczegółami chcecie dowiedzieć się, jak zrobić espresso doppio, koniecznie przeczytajcie jego artykuł. Teraz poruszymy jedynie podstawowe kwestie:
USTALENIE PROPORCJI
MIELENIE
DYSTRYBUCJA
TAMPOWANIE
ZAPARZANIE
Aby w pełni cieszyć się dobrodziejstwem smaków i aromatów płynących z degustacji kawy doppio, warto oczyścić kubki smakowej kilkoma łykami wody, dlatego zawsze w kawiarni dostaniecie szklaneczkę H2O w zestawie.
Podwójne espresso można również przyrządzić za pomocą automatycznych domowych ekspresów ciśnieniowych, wówczas naszym najważniejszym zadaniem będzie dobranie odpowiednich ziaren kawy. W pozostałych krokach wyręczy nas maszyna – włączamy przycisk i gotowe! Jeśli zastanawiacie się nad automatycznym ekspresem do espresso doppio i nie tylko, to tutaj zebraliśmy naszych faworytów.
Kawa doppio to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia lub pobudzenie w trakcie codziennych zajęć, ale też niezwykła podróż dla naszych kubków smakowych. Warto spróbować zarówno espresso doppio, jak i americano doppio!
Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…
Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…
Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…
Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…
Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…
Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…
Ta strona używa cookies.
Więcej