Espresso wystygło, kiedy trzeba było pobiec na calla? Automatycznie zaparzone dwa, kiedy potrzebne jest tylko jedno? Tyle cupcake’ów z fusów, że nie nadążasz z peelingami i nawożeniem kwiatów? Mamy na to sposób – ciasto o tym jak inaczej wykorzystać kawowe resztki. Espresso w kremie, fusy w kruszonce! Drożdżowe, czekoladowe podwójnie kawowe (może być wręcz potrójnie, jeżeli zjecie je w towarzystwie ulubionej kawy).
Kawa i czekolada to bez wątpienia połączenie idealne. Nie od dziś wiadomo, że kawa w przerwie na lunch z kostką (może trzema) ulubionej czekolady smakuje lepiej. A mocca? Przecież to dowód na to, że czekolada i kawa są wręcz dla siebie stworzone.
Co gdyby pójść o krok dalej i zamknąć to wspaniałe połączenie między warstwami delikatnego, drożdżowego ciasta? Dodając do tego chrupiącą kruszonkę z wyrazistą nutą kawy? Nic innego jak kumulacja czystej przyjemności.
Takie ciasto jemy jeszcze ciepłe (bo jak się mu oprzeć?), z filiżanką espresso z ziaren z Brazylii, które idealnie wpasuje nam się w czekoladowy motyw, dodając przy tym nieco orzechowych nut, albo z kubkiem ulubionej kawy przelewowej z ziaren z Kolumbii, gdzie oprócz czekolady, dla równowagi znajdziemy też nieco owocowych nut. O czekoladzie i owocach można pisać kolejne historie.
Skoro czekolada tak wspaniale łączy się ze wszystkim, to chyba nie ma na co czekać! Tabliczki czekolady w dłoń i pieczemy dziś ciasto.
Drożdżowe z czekoladą, kawą i kruszonką
Składniki:
ciasto:
400 g mąki pszennej 550 100 g cukru
6 g suszonych drożdży szczypta soli
2 jajka
170-180 ml letniego mleka (może być mleko roślinne)
80 g miękkiego masła
krem:
130 g gorzkiej czekolady 30 g miękkiego masła podwójne espresso szczypta soli
kruszonka:
150 g mąki
150 g brązowego cukru
15 g kawy pozostałej z parzenia espresso
75 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy. Dodajemy jajka i powoli wlewamy letnie mleko. Wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego (lub ręcznie) przez ok. 4 minuty. Następnie dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 4-5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-80 minut.
Składniki na krem czekoladowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ręcznie bądź za pomocą malaksera. Chłodzimy.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt grubości ok. 3-4 mm. Smarujemy całość czekoladowym kremem i zawijamy zaczynając od dłuższego boku. Rulon przekrawamy na pół i zaplatamy naprzemiennie, tworząc coś w rodzaju warkocza. Ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem dobrze studzimy.