Naturalnie słodkie, wegańskie batoniki z aromatem świeżej kawy to idealny sposób, aby szybko i wygodnie dostarczyć swojemu organizmowi porcję energii oraz wartościowych składników odżywczych, a przy tym maksymalną ilość przyjemności. Co więcej, jest to przekąska, którą możesz zabrać ze sobą, gdzie tylko zechcesz, do pracy, na spacer lub wycieczkę rowerową. Brzmi kusząco? Zatem zerknij na nasz przepis!
Pobudzający baton z kawą
Energetyczne batony z kawą to w pełni wegański deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko w zdrowej, ale także roślinnej diecie. Składają się z suszonych daktyli bogatych w błonnik oraz cukry proste, które są źródłem energii; kawy i kakao zawierających kofeinę wspomagającą koncentrację, orzechów laskowych – skarbnicy między innymi jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz orzechów nerkowca podnoszących poziom serotoniny, która zmniejsza apetyt i poprawia samopoczucie. Chociaż batony kawowe są przekąską dosyć kaloryczną, to bez wątpienia są to bardziej odżywcze kalorie, niż w tradycyjnych słodyczach. Polecamy je szczególnie podczas intensywnego wysiłku.
Przepis na batony energetyczne z kawą
Przygotowanie domowych batonów energetycznych z dodatkiem kawy jest naprawdę proste. Wystarczy chwila blendowania, mieszania i klejenia. Na koniec schłodzoną masę należy pokroić według upodobań, na mniejsze lub większe kawałki, i gotowe. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na składniki, po które sięgamy i wybierać te lepszej jakości: dobre suszone owoce, surowe kakao, czy świeżo paloną kawę. Tym razem do zrobienia batoników wykorzystałam klasyczną mieszankę ziaren Arcaffe Roma z nutą karmelu, wypieków oraz owoców leśnych. Espresso przygotowałam w ekspresie ciśnieniowym, jednak z powodzeniem możecie je zastąpić mocną kawą z kawiarki. Im bardziej skoncentrowany napar dodamy do batonów, tym intensywniejszy będą miały aromat.
Zapas pobudzających batonów z kawą można przechowywać w lodówce nawet do siedmiu dni i sięgać po nie, kiedy tylko najdzie Was ochota. Z powodzeniem zaspokoją mały głód i największą zachciankę na deser.
To jak, gotowi? Zróbmy razem pyszne, domowe batoniki kawowe.
Kawowe batony energetyczne – przepis
Składniki (około 10 batonów):
- 50 ml espresso lub mocnej kawy
- 250 g suszonych daktyli bez pestek
- 100 g prażonych orzechów laskowych
- 100 g nerkowców
- 2-3 łyżeczki najlepiej surowego kakao
- 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy
- mała szczypta soli
Przygotowanie:
- Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, dodać ciepłe espresso lub mocną kawę i odstawić na godzinę, aby zmiękły.
- Międzyczasie orzechy laskowe oraz nerkowce drobno zblendować.
Wskazówka: orzechy laskowe oraz nerkowce można zastąpić np. migdałami lub innymi orzechami.
3. Kiedy daktyle zmiękną, przełożyć je do malaksera i zmiksować na kleistą masę.
4. Dodać mieloną kawę, kakao oraz sól i wymieszać.
5. Na koniec, stopniowo dodawać zmielone orzechy, cały czas ugniatając masę, do momentu, aż przestanie się mocno kleić i będzie plastyczna, być może będzie Wam potrzebne mniej lub więcej orzechów. Ostateczna ilość zależy od tego jak bardzo mokre były daktyle.
Wskazówka: jeśli masa na pobudzające batony z kawą nie chce się wystarczająco zagęścić, tak aby można było z niej uformować odpowiedni kształt, można dodać trochę zmielonych płatków owsianych. Jednak należy pamiętać, że podczas przechowywania batony stają się coraz bardziej zbite.
6. Masę wyłożyć na papier do pieczenia, uformować prostokąt, można sobie pomóc, przykrywając drugim kawałkiem papieru i delikatnie rozwałkowując wałkiem.
7. Następnie całość odłożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Schłodzoną masę pokroić na prostokąty według upodobań. Gotowe batony przechowywać w lodówce przełożone kawałkami papieru do pieczenia, aby się nie sklejały.
Wskazówka: batoniki kawowe są dosyć miękkie, dlatego na wynos najlepiej zabierać je w plastikowym pojemniczku.
Dobrze mieć zawsze pod ręką słodką, zdrową porcję energii, dlatego korzystajcie z naszego przepisu na batony energetyczne i koniecznie pochwalcie się efektami. Trzymajcie się!