Niewątpliwie przyszła jesień, a wraz z nią sezonowa melancholia, spadek nastroju, brak motywacji, a może nawet pierwsza jesienna chandra. Nie daj się, upiecz najlepsze na świecie ciasto czekoladowe espresso. Nie ma lepszego lekarstwa na wszystkie smutki i smuteczki, niż mocno czekoladowe brownie z esencjonalną kawą, które pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych pomoże zachować pogodę ducha. Wszak nie od dziś wiadomo, że czekolada i mocna kawa, które stanowią podstawę brownie kawowego, są dobre na wszystko.
Czekolada -„brązowe złoto”
Nic dziwnego, że większość traci dla niej głowę. W każdej małej kosteczce kryje się szeroki wachlarz pozytywnych emocji, których tak potrzebujemy zwłaszcza jesienią i zimą. Jednak sięgając po czekoladę, pamiętaj, że w tym przypadku, nie sprawdzi się powszechna zasada „mniej znaczy więcej”. Bowiem porządna czekolada powinna zawierać dużo kakao, a porządne brownie dużo czekolady. Tylko wtedy ciasto czekoladowe espresso będzie intensywne, cudownie rozpływające się w ustach i wprawiające w dobry nastrój.
Brownie mocno czekoladowe z super mocą
Ale czy wiesz, jak odmienić klasyczne brownie, aby miało jeszcze więcej smaku i stało się super brownie? Odpowiedź jest prosta – kawa. Świeżo mielone ziarna doskonale podkreślą walory ciemnej czekolady, a zarazem wzbogacą ciasto niepowtarzalnym aromatem Waszego ulubionego espresso. Co więcej, mocno czekoladowe brownie z zastrzykiem kofeiny skutecznie postawi na nogi, doda energii oraz pobudzi do działania. Zatem zaczynamy!
Składniki (forma o wymiarach 20 cm x 25 cm)
Brownie kawowe:
- 2 tabliczki (200 g) ciemnej czekolady
- ¾ kostki (150 g) masła
- 3 jajka
- ¾ – 1 szklanka (150 g – 200 g) cukru trzcinowego
- ½ szklanki (70 g) mąki
- 2-3 łyżki drobno zmielonej kawy do espresso
Polewa:
- ½ tabliczki (50 g) ciemnej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
Przygotowanie
Brownie kawowe – przepis:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z masłem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary), a następnie przestudzić.
- Do misy miksera dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać.
- Cały czas miksując na wolnych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z mieloną kawą.
- Ciasto czekoladowe espresso przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Kawowe brownie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut.
Polewa:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać trochę więcej mleka.
Gotowe brownie czekoladowe, na które przepis właśnie poznaliście, należy podawać lekko ciepłe lub wystudzone z przygotowaną polewą.
Jestem pewna, że taka ilość czekolady w duecie z aromatyczną kawą pokrzepi każdego amatora małej czarnej i umili niejedno deszczowe popołudnie. Koniecznie spróbujcie i dopiszcie przepis na kawowe brownie do swojej listy kulinarnych pewniaków.