Kawowe przepisy

Espresso brownie – kawowe, mocno czekoladowe. Słodka bomba z super mocą!

Niewątpliwie przyszła jesień, a wraz z nią sezonowa melancholia, spadek nastroju, brak motywacji, a może nawet pierwsza jesienna chandra. Nie daj się, upiecz najlepsze na świecie ciasto czekoladowe espresso. Nie ma lepszego lekarstwa na wszystkie smutki i smuteczki, niż mocno czekoladowe brownie z esencjonalną kawą, które pomimo niesprzyjających warunków atmosferycznych pomoże zachować pogodę ducha. Wszak nie od dziś wiadomo, że czekolada i mocna kawa, które stanowią podstawę brownie kawowego, są dobre na wszystko.

Czekolada -„brązowe złoto”

Nic dziwnego, że większość traci dla niej głowę. W każdej małej kosteczce kryje się szeroki wachlarz pozytywnych emocji, których tak potrzebujemy zwłaszcza jesienią i zimą. Jednak sięgając po czekoladę, pamiętaj, że w tym przypadku, nie sprawdzi się powszechna zasada „mniej znaczy więcej”. Bowiem porządna czekolada powinna zawierać dużo kakao, a porządne brownie dużo czekolady. Tylko wtedy ciasto czekoladowe espresso będzie intensywne, cudownie rozpływające się w ustach i wprawiające w dobry nastrój.

Brownie mocno czekoladowe z super mocą

Ale czy wiesz, jak odmienić klasyczne brownie, aby miało jeszcze więcej smaku i stało się super brownie? Odpowiedź jest prosta – kawa. Świeżo mielone ziarna doskonale podkreślą walory ciemnej czekolady, a zarazem wzbogacą ciasto niepowtarzalnym aromatem Waszego ulubionego espresso. Co więcej, mocno czekoladowe brownie z zastrzykiem kofeiny skutecznie postawi na nogi, doda energii oraz pobudzi do działania. Zatem zaczynamy!

Składniki (forma o wymiarach 20 cm x 25 cm)

Brownie kawowe:

  • 2 tabliczki (200 g) ciemnej czekolady
  • ¾ kostki (150 g) masła
  • 3 jajka
  • ¾ – 1 szklanka (150 g – 200 g) cukru trzcinowego
  • ½ szklanki (70 g) mąki
  • 2-3 łyżki drobno zmielonej kawy do espresso

Polewa:

  • ½ tabliczki (50 g) ciemnej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka

Przygotowanie

Brownie kawowe – przepis:

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej (w tym celu połamaną na kawałki czekoladę z masłem umieścić w miseczce nad garnkiem z wrzącą wodą, tak aby roztopiło ją ciepło pary), a następnie przestudzić.
  2. Do misy miksera dodać jajka oraz cukier trzcinowy i wymieszać.
  3. Cały czas miksując na wolnych obrotach, do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  4. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z mieloną kawą.
  5. Ciasto czekoladowe espresso przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  6. Kawowe brownie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 – 25 minut.

Polewa:
Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jeżeli polewa wyjdzie zbyt gęsta, dodać trochę więcej mleka.

Gotowe brownie czekoladowe, na które przepis właśnie poznaliście, należy podawać lekko ciepłe lub wystudzone z przygotowaną polewą.

Jestem pewna, że taka ilość czekolady w duecie z aromatyczną kawą pokrzepi każdego amatora małej czarnej i umili niejedno deszczowe popołudnie. Koniecznie spróbujcie i dopiszcie przepis na kawowe brownie do swojej listy kulinarnych pewniaków.

Anna Rumanek

Z miłości do słodkości i fotografii kulinarnej prowadzi bloga Fitsweet.pl. Nigdy nie rozstaje się z kubkiem mocnej kawy i dobrym deserem.

Disqus Comments Loading...
Share
Published by
Anna Rumanek

Recent Posts

Barista vs. sztuczna inteligencja

Ekspres sam mieli, tampuje, parzy i spienia mleko. Roboty robią latte art, a domowe maszyny…

1 dzień ago

Aerocano raz!

Wkraczamy w ten cudowny, ale też momentami bezlitosny gorący czas, kiedy jedyną rozsądną opcją kawową…

3 dni ago

Filtr idealny – jak różne rodzaje filtrów wpływają na smak kawy i co warto o nich wiedzieć?

Niech się przelewa! Dla wielu entuzjastów wysokiej jakości, kawa specialty to przede wszystkim filtrowana rewolucja…

2 tygodnie ago

Wiosenne przebudzenie – czas na detoks!

Witaj wiosno! Długo wyczekiwana pora roku w końcu zawitała, przynosząc ze sobą nowe pokłady energii…

3 tygodnie ago

Czy excelsa to przyszłość kawy?

Kryzys na rynku kawy nie mija, a ceny arabiki i robusty nadal rosną, a rynek…

4 tygodnie ago

Mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem

Nasza kolejna propozycja deserowa to mus czekoladowy z kawą i karmelowym popcornem. Karmel, kawa i…

1 miesiąc ago

Ta strona używa cookies.

Więcej