Przyszedł grudzień, świąteczny szał zbliża się wielkimi krokami. Sprzątanie, prezenty, spotkania ze znajomymi, aż w końcu rodzinna celebracja świąt Bożego Narodzenia! Żeby mieć na to wszystko energię, wszyscy potrzebujemy kawy, najlepiej takiej jak… samba! Żywej, rześkiej i latynoamerykańskiej. Właśnie taka jest grudniowa Brazylia Samambaia z dobrze znanej palarni Hard Beans z Opola. Jej wyjątkowa moc daje możliwość zarażenia bakcylem kaw wysokiej jakości całej rodziny obecnej przy wigilijnym stole! Jak? Wystarczy podążać za następującymi, prostymi krokami!
I. Otwórz paczkę i zmiel kawę.
Dzięki powyższemu wszyscy domownicy poczują aromat brazylijskiego Yellow Bourbona. Ja po wrzuceniu do młynka i zmieleniu na 11 klików na Comandante poczułem masło orzechowe, deserową czekoladę oraz aromat słodkich śliwek.
II. Do kawiarki wlej wodę, wsyp kawę, zakręć mocno górną część i nastaw na średni ogień.
Dzięki temu po całym domu rozniesie się piękny aromat kakao oraz szarlotki! Po około minucie kawa będzie gotowa do spożycia.
III. Przelej kawę do serwera i rozlej do filiżanek wszystkich domowników.
Smak obecny w filiżance osób uwielbiających kawę bez dodatku mleka będzie intensywnie czekoladowy z lekko kwasowym lecz nie dominującym finiszem dojrzałych jabłek. Najwięcej w nim będzie słodyczy, która wraz z goryczą będzie uzupełniona w subtelny sposób przez kwasowość. Prawdziwa feeria świątecznego smaku rozpocznie się po dodaniu do tej kawy mleka lub napoju roślinnego. Ja użyłem napoju owsianego od Minor Figures, który, połączony z naparem z kawiarki, smakował niczym czekolada z domieszką chai latte.
IV. Wsyp ziarno do domowej maszyny do espresso!
W święta dzieją się cuda, stąd załóżmy, że po pierwszym dniu świąt w Waszych kuchniach pojawią się profesjonalne młynki oraz ekspresy ciśnieniowe (czego BARDZO Wam życzę)! Jeżeli te niespodzianki się spełnią to najlepszym przepisem dla naszej klasycznej kawy z Brazylii będzie 18 gramów dozy oraz 34 gramy w filiżance uzyskane w czasie 23 sekund. Dzięki takiej recepturze lekka kwasowość uwydatni się i w połączeniu ze słodyczą i goryczką czekolady da świetny balans!
V. Lub zaparz je w ekspresie przelewowym…
A co, jeżeli Twoja rodzina jest bardzo liczna i sceptyczna do kwaskowych smaków? Wrzuć grubo zmieloną Samambaię do koszyczka ekspresu przelewowego w proporcjach 55 gramów kawy na 1 litr wody i po paru minutach ciesz się delikatną, orzechowo-jabłkową kawą!
I ciesz się rodzinną atmosferą!
Wesołe święta idą w nierozłącznej parze ze smaczną kawą więc na cały nadchodzący miesiąc życzę Wam słodyczy i balansu które znajdziecie w każdej filiżance Brazylii Samambai od Hard Beans Coffee Roasters!