Po pięknym i ciepłym październiku oraz rześkiej i delikatnej kawie z Meksyku od Etno Cafe, listopad powitał mnie temperaturami w okolicy zera stopni, a kurier dostarczający mi espresso miesiąca, klasyczną kawą z Brazylii. Ta jednorodna arabika, wypalona przez włoską palarnię Le Piantagioni del Caffe, pochodzi z plantacji Cachoeira da Gama. Odmiany botaniczne Yellow Bourbon i Red Catuai zostały poddane dość nietypowej jak na tego typu kawy obróbce mytej, co daje nadzieję na ciekawą filiżankę!
Aromaty
Po otworzeniu paczki do mojego nosa dotarł bardzo intensywny i dość ciemny aromat. Zmielenie kawy otworzyło aromat i uwolniło dużo migdałowych i orzechowych nut oraz mnóstwo czekolady. Pierwsze poprawne espresso o parametrach 18 gramów dozy, 40 gramów uzysku i 27 sekund ekstrakcji pachniało dość podobnie – słodycz, prażone orzechy i ciemna czekolada.
Smaki
W smaku było bardzo słodkie, długo pozostawało na języku i mimo bardzo ciemnego profilu wypalenia, nie miało dużej ilości goryczy w posmaku. Kolejnym krokiem, który poczyniłem w kierunku optymalnego smaku, było zmielenie kawy nieznacznie grubiej, dzięki czemu czas ekstrakcji przyspieszył do 23 sekund. Dzięki temu nadal wyraźna orzechowo-czekoladowa słodycz zaczęła lepiej współgrać z kwasowością typową dla żółtych śliwek. Jeszcze grubsze mielenie spowodowało wypłaszczenie smaku i podbicie kwasowości do zbyt wysokiego poziomu.
We flat white, mojej ulubionej kawie mlecznej, Brazylia z La Piantagioni del Caffe pokazuje swoje najlepsze oblicze. Bardzo wysoka słodycz i czekoladowo-orzechowy posmak kojarzący się z cukierkami Toffifee sprawiają, że szybko oglądamy dno filiżanki. Jeżeli jednak wolimy mniej intensywne smaki, to z odsieczą przychodzi cappuccino. Zrobione na pojedynczym espresso będzie miało posmak Nutelli i aksamitną konsystencję.
Kawiarka
W kawiarce mamy do czynienia z klasyką w świetnym wydaniu. Zero kwasowości, dużo orzechów i goryczki – tej dobrej! Idealna do śniadania i jako pierwsza kawa, kiedy nie oczekujemy subtelnych owocowych niuansów i wykwintnej kwasowości.
Włoski wypał nie musi być straszny
Brazylia Cachoeira da Grama od Le Piantagioni del Caffe to kawa przynosząca na myśl typowe włoskie espresso przedstawiona w dużo korzystniejszej formie. Wyobraźcie sobie klasyczną włoską kawę pozbawioną przepalonej goryczy, a zamiast niej pojawiające się nuty świeżego orzecha włoskiego oraz prażonych migdałów. To właśnie te smaki i aromaty są obok czekolady najbardziej wyczuwalne w każdej filiżance kawy miesiąca zrobionej czy to w ekspresie kolbowym, czy w kawiarce. Jeżeli tęskniliście za taką kawą, to pędźcie na naszą stronę i zgarniajcie z półek jedną z lepszych włoskich kaw, jakie miałem okazję pić!